Πηγές των δανειστών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ημερησίου τύπου, κατέστησαν σαφές ότι πρέπει νατηρηθούν οι όροι του καταστατικού του ΔΝΤ ώστε να υπάρξει αποδέσμευση των δόσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στελέχη του ΔΝΤτόνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης της στάσης του Ταμείου, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους δεν θεωρείται «άκαμπτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την Ελλάδα περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σαφείς απειλές του ΔΝΤ στο πλαίσιο «στήριξης» της Ελλάδας και εξεύρεσης κάποιας λύσης στο Euro Working Group.
Bέβαια, οι δηλώσεις αυτές δεν πρέπει να ξενίζουν, καθώς το ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα, η οποία δεν θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση (!) από οποιαδήποτε φτωχή αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη.
Χαρακτηριστικές είχαν υπάρξει οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ το Μάιο του 2012 ότι :«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα, αναγκάζονται ακόμα και την καρέκλα του θρανίου να μοιραστούν και διψάνε για μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα».
Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να άρει ή έστω να χαλαρώσει τουςόρους κηδεμονίας που επιβάλλει στον ελληνικό λαό και τη χώρα.
Αυτή την κρίσιμη και κάτι παραπάνω από οριακή στιγμή για τον ελληνικό λαό το ΔΝΤ μαζί με τιςκυρίαρχες πολιτικο-οικονομικές ελίτ της ΕΕ σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, θέτοντάς της το κίβδηλο δίλημμα πλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.
Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση καλούνται να μην υποκύψουν στα «νεοαποκιακά» κελεύσματα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ , να πουν ένα βροντερό «όχι» στα ψευτοδιλήμματα.
Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι που μπορούν να δώσουν ελπίδα στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό και να χαράξουν μια νέα προοδευτική πορεία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και να αποτελέσουν παράδειγμα προς όλους τους λαούς τηςΕυρώπης , που δοκιμάζονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ
Γερμανικά ΜΜΕ: ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ
Πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την Ελλάδα περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ.
Αναφερόμενα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τα γερμανικά ΜΜΕ εστιάζουν στις διαβεβαιώσεις του έλληνα υπουργού για το ότι η χώρα θα καταβάλει κανονικά της υποχρεώσεις της και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην πράξη.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να μην επιμείνει μέχρι τον Ιούλιο σε μια σειρά από περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πολυπόθητης βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ ζητεί περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιο «ευέλικτοι».
Τέλος, τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της στις Βρυξέλλες και την Αθήνα θα ενταθούν αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: tovima.gr
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ: TO ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ
Toν γύρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde για πληρωμή των δανείων και στήριξη του έργου των τεχνικών κλιμακίων.
Ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής, είναι το ΔΝΤ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA)και αποκαλύπτει επικαλούμενο πηγές ότι ζητά από την Αθήνα περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας εμφανίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις τους.
Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό “Focus” αναφέρει ότι η Ελλάδα «ζήτησε έλεος» από το ΔΝΤ διευκρινίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι πλέον να γίνει πιο αποτελεσματική η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τονίζει μάλιστα ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το Ταμείο να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.
Το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει «όλες τις υποχρεώσεις της» για να μειωθούν οι φόβοι μιας χρεοκοπίας. Επιπλέον επικαλείται τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μετά την συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, που τόνισε ότι κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και πως θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα πλέον ελπίζει σε μια συνάντηση του EWG στις 8-9 Απριλίου, ωστόσο επισημαίνει πως θεωρείται απίθανο να έχει υπάρξει μια συμφωνία με τους πιστωτές ως τότε.
Με την σειρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον μειώνουν τις ανησυχίες ότι η Αθήνα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει για τα χρέη της προς το ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN που αναφέρει ότι η Ελλάδα φαίνεται πως έχει βρει τα απαιτούμενα χρήματα για την πληρωμή των δανείων και προσθέτει ότι οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη προς το ΔΝΤ μειώνουν τον φόβο των επενδυτών για μια χρεοκοπία.
«Η Lagarde χαιρετίζει την δέσμευση της Αθήνας για πληρωμή των δανείων», γράφει το BBC και επισημαίνει ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονταν ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.
Πηγή: capital.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΟ… BRUSSELS GROUP
Tης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ*
Διπλές διαπραγματεύσεις σε «ενισχυμένο» τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα αλλά και στο Brussels Group, ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση δεσμευόμενη να αποπληρώσει όλους τους δανειστές της, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συναντήθηκε επί 2,5 ώρες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για συνάντηση που «εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη».
Ωστόσο, πηγές των δανειστών έκαναν σαφή την ανάγκη να τηρηθεί το καταστατικό του ΔΝΤ που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποδέσμευση δόσεων. Στελέχη του ΔΝΤ ανέφεραν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης της στάσης του Ταμείου, καθώς δεν θεωρείται ότι είναι “άκαμπτη”.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΙΚ
Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές, και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε “βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”. Δήλωσε και ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Γ. Βαρουφάκη να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ.
Περαιτέρω συζητήθηκε «μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε διαδικασία που θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, ενώ το ΔΝΤ σε «εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα.
ΤΡΙΠΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΕ ΔΝΤ
Αλλά και η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της, έλαβε τριπλή δέσμευση από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, Ξεκινά με την διαπίστωση ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας». Αναφέρει ότι έλαβε:
* Δέσμευση πως η δόση που οφείλεται στο Ταμείο θα αποπληρωθεί στις 9 Απριλίου.
* Δέσμευση για βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών ομάδων να συνεργαστούν με τις αρχές για την διεξαγωγή της αναγκαίας αξιολόγησης στην Αθήνα (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα του ΔΝΤ περί πρόσβασης σε υπουργεία που μένει να φανεί αν έγινε αποδεκτό)
* Δέσμευση για ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group αναφέροντας ότι «θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα» (σ.σ. από σήμερα, λόγω της διαφοράς ώρας με την Ουάσιγκτον).
Η συνάντηση ξεκίνησε ακριβώς στην 1πμ ώρα Ελλάδας (6μμ ώρα Ουάσιγκτον) και κράτησε 2,5 ώρες.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του ταμείου για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης από τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Την Πέμπτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (9/4), υπό ασφυκτικότατες συνθήκες για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, ενώ μία ημέρα πριν, την Τετάρτη συνεδριάζει το EWG.
ΝΕΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ο κος Βαρουφάκης σήμερα θα συναντηθεί και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ: με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές) και με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.
Σημειώνεται επίσης ότι ΔΝΤ σε λίγες ημέρες (17-19 Απριλίου) διοργανώνει την εαρινή του Σύνοδο, συγκεντρώνοντας την «ηγεσία» των … «θεσμών».
ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ
Εναλλακτικά σενάρια ανέπτυσσε σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ για την επίσκεψη Βαρουφάκη. Είχαν έναν όμως κοινό παρονομαστή: την θέση του Ταμείου ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή «χαλάρωσης» της στάσης του, καθώς το Ταμείο δεν θεωρεί ότι τηρεί άκαμπτη θέση. «Υπάρχει καταστατικό και δεν θα το παραβιάσουμε» είναι η θέση του ΔΝΤ όπως την μεταφέρουν στελέχη των δανειστών.
Στο παραπάνω μήκος κύματος, ήταν… καθολικά αρνητική η θέση του ταμείου σε σενάρια για «αιτήματα» που πιθανώς θα μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των σεναρίων για τα οποία είχε προδιαμορφωθεί η «θέση» του ταμείου, ήταν πιθανό αίτημα για καταβολή μέρους της χρηματοδότησης χωρίς ολοκλήρωση του ελέγχου, αίτημα να υπάρξει «χαλάρωση» της θέσης του Ταμείου, επιχείρηση γεφύρωσης μέσω Ελλάδας της σχέσης του ΔΝΤ με την ΕΕ ή ακόμη και σενάριο άρνησης πακέτου δόσεων που απομένουν από πλευράς ταμείου.
ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το 2010 υπέγραψε – και έκτοτε επικαιροποιεί – 2 μνημόνια. Το MOU που συνδέεται με το κοινοτικό σκέλος των δανείων και το MEFP που τελευταία φορά επικυρώθηκε τον Μάιο του 2014 περιλαμβάνοντας ένα.. τσουνάμι μέτρων, πολύ περισσότερων από αυτά του «κοινοτικού» μνημονίου.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν πριν την συνάντηση ότι δεν είναι δυνατό να μην δίδεται επί τόσο καιρό καμία χρηματοδότηση (σ.σ. εκκρεμούν 15 δις ευρώ περίπου από το ΔΝΤ εκ των οποίων τα 7 δις ευρώ περίπου από το 2014). Επίσης άφηναν να εννοηθεί ότι ενώ το κοινοτικό σκέλος είναι πιο «εύκαμπτο» στην αναβολή αποφάσεων για πεδία όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό το ΔΝΤ έχει πιο «σκληρή» στάση, που φάνηκε και στην θέση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Από την πλευρά τους στελέχη του ταμείου επαναλαμβάνουν ότι το καταστατικό του ΔΝΤ δεν αφήνει «πολιτικά» περιθώρια: εξηγούν ότι για να εκταμιευθεί κάθε δόση απαιτείται ολοκλήρωση του ελέγχου, επικαιροποίηση του MEFP μαζί με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και με πιστοποίηση της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τους προσεχείς 12 μήνες.
Κυβερνητικές πηγές πάντως ανέφεραν πριν από το ραντεβού ότι το αντικείμενο της συνάντησης δεν είναι μόνο η δόση αλλά η γενικότερη «σχέση» με το ΔΝΤ, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει «το συντομότερο δυνατόν» η κυβέρνηση εξηγώντας ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι το α’ τρίμηνο του 2016.
ΥΠΟ-ΔΟΣΗ, 1,2 ΔΙΣ ΚΑΙ 1,9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ΥΠΟΙΚ στο παρελθόν έχει προτείνει η Ελλάδα από το πακέτο των δόσεων των 7,2 δισ. ευρώ να μην λάβει η ίδια τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων κεντρικών τραπεζών αλλά τα λεφτά αυτά να δοθούν κατ ευθείαν στο ΔΝΤ.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι πλέον υπάρχει και αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ των 11,9 δισ. ευρώ που έχει επιστραφεί στον ESM…