Η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών δεν έχει πραγματική βάση

Υποστήριξε ο.  Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου Υπουργείου Εργασίας στην  ομιλία  του- απάντηση στη βουλή  8/7/2012για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας για εργασιακά, μισθούς, συντάξεις.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά, μισθούς, συντάξεις, ανεργία είναι πολύ πίσω από όσα περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και ακόμα πιο πίσω από τα προεκλογικά προγράμματά τους (18+6+7 σημεία αντίστοιχα). Κυρίως όμως τις χωρίζει άβυσσος ως προς την ανάγκη αποκατάστασης της συντελούμενης πρωτοφανούς μνημονιακής εργασιακής, μισθολογικής και ασφαλιστικής κατεδάφισης.
Δεν αναφέρουν τίποτε για την αποκατάσταση –έστω σταδιακή – των μισθών, που η αγοραστική τους δύναμη τα 2,5 χρόνια του μνημονίου μειώθηκαν κατά 50%, εάν στις μειώσεις τους συνυπολογίσουμε και τις αβάσταχτες φορομπηχτικές επιβαρύνσεις και χαράτσια.
Δεν αναφέρουν τίποτε για την επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού, που μειώθηκε κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών) και συμπαρέσυρε σε αντίστοιχες μειώσεις τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές και τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση.
Δεν αναφέρουν τίποτε, για την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, για το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπιδομάτων), για την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ίσχυε πριν τη μείωση και την μετάλλαξή της, της επεκτασιμότητάς τους σε όλο τον κλάδο και της ισχύος της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής τους.
Δεν αναφέρουν τίποτε για την επαναφορά των διατάξεων, που ίσχυαν πριν τα μνημόνια για αυστηρότερα όρια απολύσεων, και μεγαλύτερες αποζημιώσεις απολυομένων, αφήνοντας έτσι τους εργοδότες να κάνουν πιο ασύδοτα, εύκολα και φτηνά μαζικές απολύσεις αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ λόγω των εφαρμοζόμενων υφεσιακών μνημονιακών πολιτικών.
Δεν αναφέρουν τίποτε για την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
Δεν αναφέρουν τίποτε για την κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2012 και τις 150.000 «αποχωρήσεις» έως το τέλος του 2015, που προβλέπει το μνημόνιο 2. Ούτε για την προβλεπόμενη μείωση στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί κλπ).
Δεν αναφέρουν τίποτε για το πώς θα στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΠΥ, που καταρρέουν, για την χορήγηση των προνοιακών κοινωνικών επιδομάτων που καθυστερούν επί μήνες και για τους χιλιάδες ανάπηρους, που στερούνται των συντάξεών τους, περιμένοντας μήνες να συνεδριάσουν οι υγειονομικές επιτροπές.
Η συγκυβέρνηση δεν εγγυάται τίποτε από όσα υπόσχεται για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συντάξεις και την ανεργία. Όλα τα θέτει υπό την έγκριση της τρόικας μετά από επαναδιαπραγμάτευση, που τώρα μετονομάζεται σε επικαιροποίηση ή τροποποίηση μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια, όταν δεν θα έχει μείνει τίποτε όρθιο. Έχει αφήσει τις κόκκινες γραμμές να τις βάζουν η τρόικα και οι πιστωτές, δεν διαθέτει εναλλακτική λύση έναντι της χρηματοδότησης της τρόικας και είναι σαν να τους λέει «σφάξτε μας αγάδες μας ν’ αγιάσουμε».
Η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε νέοι φόροι δεν έχει πραγματική βάση, γιατί έχει δεσμευτεί στην τρόικα για νέα μέτρα 12 δις ευρώ το 2013 – 2014. Επίσης για νέα μείωση μισθών (σελίδα 427 του 2ου μνημονίου) για να προσεγγίσουν αυτούς των ανταγωνιστικών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, δηλαδή Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου είναι 165 το μήνα). Καθώς και για άμεση νέα νομοθετική μείωση του κατώτερου εγγυημένου μισθού, (σελίδα 518 του 2ου μνημονίου).
Η δέσμευσή της κυβέρνησής σας ότι θα παρακαλέσετε την τρόικα για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το φθινόπωρο είναι σαν να υπόσχεστε ότι θα φυτέψετε δέντρα σε έδαφος βομβαρδισμένο με ναπάλμ. Μέχρι τότε, λόγω λήξης της μετενέργειας και καταγγελίας των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους εργοδότες, δεν θα έχει μείνει καμία τους σε ισχύ. Θα έχουν αντικατασταθεί από ατομικές συμβάσεις εργασίας με σφαγιαστικές μειώσεις μισθών.
Οι υποσχέσεις σας για διπλασιασμό του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και για επέκτασή του στους αυτοαπασχολούμενους είναι χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, γιατί δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και από σαφή πρόβλεψη από ποιους ακριβώς κοινοτικούς πόρους θα καλυφτούν οι επιπρόσθετες δαπάνες του ΟΑΕΔ, ύψους 2,5 δις ευρώ ετησίως.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα καταθέσει άμεσα για την ανακούφιση των θυμάτων των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών σας προτάσεις νόμου για:
1. Επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μηνιαίου μισθού στα 751 ευρώ καθώς και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν στα προηγούμενα επίπεδά τους.
2. Επάνοδο του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του για 2 χρόνια και επέκταση χορήγησής του και στους ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους.
3. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά της μετενέργειάς τους, της υποχρεωτικής επεκτασιμότητάς τους και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης στην περίπτωση συρροής τους καθώς και αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ.
4. Επαναφορά των διατάξεων, που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μνημονίων, για τα όρια των ομαδικών απολύσεων και τις αποζημιώσεις των απολυμένων, και εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων.
5. Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας – προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και ακύρωση των προβλεπόμενων απολύσεων στο Δημόσιο.
6.Επανασύσταση, αναβάθμιση και τριμερή χρηματοδότηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
7. Κατάργηση των χαρατσιών για μικρομεσαία εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες, πρώτα απ’ όλα για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και διαβιούντες στα όρια της φτώχειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροτείνει μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων. Για «Φρένο» στις μειώσεις συντάξεων και σταδιακή αποκατάστασή τους με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Κύριε Υπουργέ Εργασίας οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας απεργούν δίκαια 8 μήνες. Πάρτε αύριο πρωτοβουλία, με βάση την προχθεσινή απόφασή τους, να καλέσετε σωματείο και εργοδοσία σε συνάντηση για θετική διέξοδο και είμαστε διατεθιμένοι να βοηθήσουμε με την παρουσία μας σε αυτή.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του φτωχοποιημένου και ταπεινωμένου λαού μας και από την αλήθεια. Αποτελούν χρυσόχαρτο περιτυλίγματος της συνεχιζόμενης μνημονιακής λεηλασίας, για την απόκρουση της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και το λαϊκό κίνημα θα υψώσουν σινικά τείχη. Γι’ αυτό και θα τις καταψηφίσουμε.