Το μέλλον των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης

Το μέλλον των ελληνικών

σχολείων της Νυρεμβέργης

Σύμφωνα με μια έρευνα της ελληνικής εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», η οποία διεξάχθη το χρονικό διάστημα 17 μέχρι 24 Ιουλίου 2012, όπου ερωτήθηκαν συνολικά 46 γονείς που ζουν στην περιοχή της Νυρεμβέργης, ο αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται τα ελληνικά σχολεία της Νυρεμβέργης σταδιακά μειώνεται για τους εξής κυρίους λόγους:

  • Αρκετοί γονείς μικτών γάμων, όπου ο ένας γονέας έχει γερμανική υπηκοότητα, προτιμούν τα παιδιά τους να επισκέπτονται το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

  • Πολλοί γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να επισκέπτονται το γερμανικό σχολείο, επειδή αυτό στεγάζεται κοντά στην κατοικία τους και έτσι αποφεύγουν την κουραστική καθημερινή μακρινή μεταφορά σε ελληνικό σχολείο, το οποίο συνήθως στεγάζεται μακριά από τον τόπο κατοικίας.

 

  • Πολλοί γονείς επίσης εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα παρά το ελληνικό και προτιμούν την γερμανόγλωσση εκπαίδευση, επειδή αξιολογούν ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει καλύτερη εκπαίδευση από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζεται τώρα στο εξωτερικό.

 

  • Πολλοί γονείς, σε αντίθεση από τους μετανάστες της πρώτης γενιάς, δεν έχουν στόχο να επαναπατριστούν στην Ελλάδα και προτιμούν το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί από αυτό τα παιδιά τους έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην γερμανική αγορά εργασίας.

 

  • Τέλος τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος συνεχώς εκπέμπει σήματα, ότι τα ελληνικά σχολεία έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως το ελληνικό Λύκειο Νυρεμβέργης, που πρόσφατα πήρε μια παράταση λειτουργίας και οι γονείς δεν εμπιστεύονται άλλο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα επειδή δεν έχει άλλο μέλλον!

 

Άρα λοιπόν με βάση τα παραπάνω στοιχεία τα ελληνικά σχολεία της Νυρεμβέργης θα κλείσουν μακροπρόθεσμα αυτόματα από μόνα τους επειδή οι μαθητές συνεχώς μειώνονται !

 

Πρέπει να ενημερώσουμε ότι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, τα σχολικά συμβούλια και οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να συνεχιστεί η λειτουργία των ελληνικών μας σχολείων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία ! !!!!!

Διαμαντής Γκίκας