Μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης

Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την Πέμπτη άλλη μία ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης, λέγοντας ότι υπήρχουν σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο που έχει η ΕΚΤ. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος έχει ήδη δήλωσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «τα σημάδια ανάκαμψης του δομικού πληθωρισμού έχουν κάπως αποδυναμωθεί». 

Ο δομικός πληθωρισμός δείχνει τις μεταβολές των τιμών χωρίς τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι στο 2%. 

Οι επισημάνσεις του Μάριο Ντράγκι δείχνουν προς την κατεύθυνση της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της» τόνισε. 

Τέσσερις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο QE 

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο M.Ντράγκι παρέθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: 

  • να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής,
  • να τηρεί τους στόχους αυτού του προγράμματος,
  • να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα και
  • να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα.

Ο Μάριο Ντρλαγκι τόνισε εξάλλου ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μεν κεφαλαιακές ελλείψεις, ωστόσο αυτές αντιμετωπίζονται και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκλεισε επίσης «κούρεμα» καταθέσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500038921