Μετρήσιμα αποτελέσματα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε (24/4/2014)το πλέγμα δράσεων και τη στοχευμένη πολιτική του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας σε εκδήλωση του Υπουργείου με θέμα: «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή»

«O αγροτικός τομέας πυλώνας άμεσης και ταχύρυθμης ανάπτυξης για τον τόπο»

Την αναγκαιότητα της άμεσης στροφής της χώρας μας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει, μέσα από τον πρωτογενή τομέα, στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη του τόπου και στην ενίσχυση της απασχόλησης, επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου το Υπουργείο με θέμα «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή», παρουσιάζοντας παράλληλα το πλέγμα δράσεων και τη στοχευμένη πολιτική του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων και Αγροτικής Πολιτικής του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και εγκεκριμένοι έμποροι, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Καταλυτικός ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα στην άμεση και ταχύρρυθμη ανάπτυξη της χώρας

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι, ο πρωτογενής τομέας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας που μπορεί να παίξει το ρόλο καταλύτη στη γρήγορη ανάπτυξη του τόπου. Τόνισε δε, ότι βασική προτεραιότητας του Υπουργείου είναι η αναγκαιότητα της εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής: «Η επίτευξη άμεσης και ταχύρρυθμης ανάπτυξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η πρωτογενής παραγωγή διαθέτει μάλιστα, συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους αναπτυξιακούς τομείς, όπως τη δυνατότητα απορρόφησης σημαντικού τμήματος των ανέργων που αποτελεί το νούμερο 1 οξυμμένο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Η Ευρώπη θέλει αυτάρκεια και εμείς παραγωγική διέξοδο. Το συμφέρον είναι διττό και γι’ αυτό απολύτως εκμεταλλεύσιμο. Είναι τεράστια η σημασία και η αναγκαιότητα εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής την οποία θέτουμε ως προτεραιότητα του Υπουργείου, στο πλαίσιο μίας οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης πολιτικής. κλείνουμε σήμερα ένα δεύτερο σημαδιακό κύκλο: μια τετραετία ύφεσης που η κοινωνία μας υπέφερε, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις και περνούμε, οι καταστάσεις αυτές όμως τελειώνουν. Ουσιαστικά σήμερα κλείνει ένας τέτοιος κύκλος στην κυριολεξία, γι’ αυτό και η συγκυρία είναι σημαντική. Γιατί σήμερα είναι η πιο καλή μέρα να μιλούμε για «Ανάπτυξη, τώρα». Για γρήγορη δηλαδή ανάπτυξη για να κάνουμε βιώσιμο το προηγούμενο επίτευγμα και να ξαναπάμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο αναπτυξιακό, που πατάει σε γερά θεμέλια και θεμέλια – πυλώνας μπορεί και πρέπει να είναι πρώτα και κύρια ο αγροτικός τομέα » είπε χαρακτηριστικά.

«Το υβρίδιο ανάμεσα στη γεωργία και τον τουρισμό συμβάλλει στην γρήγορη ανάπτυξη»

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της προσπάθειας των συναρμόδιων υπουργείων για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, αλλά και της παραγωγής τροφίμων με τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός τομέας μπορεί πραγματικά αύριο να συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του τόπου μας, όπως επίσης και ο τουρισμός. Το υβρίδιο ανάμεσα στη γεωργία και τον τουρισμό μέσω της αλληλεπίδρασής τους ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα της γαστρονομίας, της διατροφής, της μεσογειακής διατροφής, της υγιεινής, της προτίμησης των ποιοτικών προϊόντων, αποτελούν πλεονεκτήματα για την εξωστρέφεια. Επομένως δεν τους ξεχωρίζουμε τους δυο χώρους, γι’ αυτό και βλέπετε πόσο επισταμένα προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτό το υβρίδιο ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή τροφίμων κι άλλων αγαθών από τη γεωργία, σε συνέργεια με τον τουρισμό».

«Εργαλεία» και πλέγμα δράσεων για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών προϊόντων

Στη συνέχεια ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης παρουσίασε τα «εργαλεία» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και το πλέγμα των στοχευμένων και συντονισμένων δράσεων που προωθεί το ΥπΑΑΤ σε συνέργεια και με άλλα Υπουργεία, δράσεις που, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, κρατούν τα αγροτικά προϊόντα στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

«Οι προσπάθειές μας για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων φέρνουν αποτελέσματα. Πρόσφατα πήραμε τα εύσημα από διεθνείς φορείς, για τις προσπάθειες μας αυτές που εκ του αποτελέσματος φαίνονταν πετυχημένες με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα πέντε εργαλεία που αναπτύξαμε σαν χώρα και ειδικά τους θεσμούς που δημιουργήσαμε στο ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη των εξαγωγών αλλά και την απλούστευση των διεργασιών σε όλο δίκτυο του κλάδου της εξωστρέφειας είναι: α) ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου, β) το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, γ) το Σύστημα Ελέγχου Νωπών Οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis), δ) το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που διασυνδέεται και λειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και ε) το πρόγραμμα Single Window που αφορά την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των τελωνειακών αρχών (ISIS net)» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσαυτάρης στο θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου των νωπών οπωροκηπευτικών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 36, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φθάσει τους 50 με 60. «Για εμάς ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου είναι καθοδηγητής ως «εργαλείο» για την προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνουμε. Ήδη ο θεσμός αυτός λειτούργησε πολύ καλά για τα οπωροκηπευτικά και εκτός από τα οπωροκηπευτικά επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα. Χαίρομαι που εκτός από ιδιώτες εμπόρους, δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο θεσμό και ομάδες παραγωγών, όπως επίσης και πολλοί υγιείς συνεταιρισμοί πιστοποιήθηκαν για τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα που περνάμε στα μεταποιημένα προϊόντα, τις κονσέρβες ροδακίνου και άλλα» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Μετρήσιμα αποτελέσματα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα που επήλθαν στον κλάδο των εξαγωγών από το πλέγμα δράσεων και της στρατηγικής του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Επομένως έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίξουμε μια τέτοια δραστηριότητα. Η ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων είναι διαβατήριο για τις εξαγωγές και πρέπει να την υποστηρίξουμε. Φτάνει να την πιστοποιήσουμε, να την κατοχυρώσουμε, να την ελέγξουμε και να τη διασφαλίσουμε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης τα αγροτικά προϊόντα που είναι «πρωταθλητές στον τομέα των εξαγωγών είναι :
• το ελαιόλαδο,
• τα οπωροκηπευτικά,
• η φέτα,
• τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, (ΠΟΠ-ΠΓΕ),
• τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα νωπά ψάρια,
• το βαμβάκι, ο καπνός, κλπ,

«Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που συνέχισαν να στέκονται όρθιες και το 2013 με μια επίδοση της τάξης των 27,5 δισ. ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2014. Λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες
Επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Και γίνομαι συγκεκριμένος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών, όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών» επεσήμανε ο Υπουργός.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στον κλάδο των εξαγωγών και στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, μέσα από την υποστήριξη της εξωστρέφειας. «Η Ελλάδα αποδεικνύεται βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ και παγκόσμια δύναμη στην ιχθυοκαλλιέργεια, τα οπωροκηπευτικά, την ελιά και το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, ενώ διαθέτει περισσότερα από 100 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως πρόσφατα επισημοποιήθηκε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας κερδίζει διαρκώς μερίδια στις διεθνείς αγοράς και σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων που αποκτούν σήμερα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφορά τα προϊόντα διατροφής της ελληνικής γης.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνει τα εύσημα ακόμη και Διεθνών Οργανισμών για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στη διευκόλυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Ο εγκεκριμένος Έμπορος Οπωροκηπευτικών, το εξελιγμένο σύστημα ανάλυσης κινδύνου για τους ελέγχους των φορτίων και η επικείμενη διασύνδεση με το ICIS net, όντως αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη νέα εποχή του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, συνολικά» επεσήμανε η κα Σακελλαρίδη.

Ενίσχυση των εξαγωγών οπωροκηπευτικών, που παράγονται σε γεωθερμικό πεδίο της Βόρειας Ελλάδας

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην παραγωγική διαδικασία και κατ’ επέκταση και στον κλάδο των εξαγωγών. Συγκεκριμένα ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις θεμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση γεωθερμίας, σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το ΥπΑΑΤ και επεσήμανε:
«Οι επενδύσεις στη γεωργία έχουν επίσης μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Όλοι μιλούν για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ο τόπος μας έχει 11 γεωθερμικά πεδία, δωρεάν ενέργεια δηλαδή, από τα οποία τα 4-5 μεγάλα είναι της Νιγρίτας, της Θράκης, στο Εράσμιο, στην Κομοτηνή.
Ένα μεγάλο τέτοιο γεωθερμικό πεδίο βρισκόταν κάτω από μια έκταση του Υπουργείου, στην Ξάνθη, έκτασης 2.400 στρεμμάτων που είναι αλατούχα εδάφη. Κι όμως, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα από κάτω, έχει ένα εξαιρετικό γεωθερμικό πεδίο που σου δίνει θερμοκρασίες γύρω στους 89 με 95 βαθμούς Κελσίου. Πάνω εκεί λοιπόν ανοίξαμε αυτό σε επενδύσεις θερμοκηπίων για πρώιμες καλλιέργειες ή για συνεχείς ετήσιες καλλιέργειες κηπευτικών. Λίγους μήνες πριν, στο τέλος του Οκτώβρη, τελειώσαμε τις διαδικασίες και άρχισαν να κτίζουν εκεί τα θερμοκήπια. Σήμερα, δηλαδή μετά από 4-5 μήνες έχουν γίνει ήδη θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή και ήδη εξάγονται χιλιάδες τόνοι ντομάτας, πιπεριάς, αγγουριού κλπ.».
Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, η επένδυση αφορά συνολικά 790 στρέμματα θερμοκηπίων, θα είναι μια επένδυση 21 εκατομμυρίων ευρώ και πραγματοποιείται από δυο υγιέστατες ελληνικές επιχειρήσεις, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωργία. «Αυτό εννοώ «άμεση απόδοση», να μπορείς να επενδύσεις και σε πέντε μήνες να εξάγεις, αξιοποιώντας είτε την Εγνατία Οδό με τους κάθετους άξονες, όλα τα προϊόντα που παράγουν είναι συμβολαιοποιημένα να πάνε στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μόσχα, αξιοποιώντας το αεροδρόμιο της Καβάλας. Αυτές είναι πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης άμεσης κι αυτό εννοώ λέγοντας άμεση ταχύρρυθμη ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

Υποστήριξη των εξαγωγών μέσω και του νέου Κανονισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στην Ε.Ε., η συμφωνία του οποίου επετεύχθη επί της Ελληνικής Προεδρίας

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε την υποστήριξη της προώθησης των αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επί της Ελληνικής Προεδρίας και με τις δικές μας προσπάθειες, κάτι που είναι προς τιμήν όλου του Υπουργείου επετεύχθη συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχέδιο του νέου Κανονισμού για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Τετραπλασιάζονται, λοιπόν, τα κονδύλια του προγράμματος προώθησης. Η Ευρώπη πρώτη φορά κάνει μια τόσο συστηματική προσπάθεια να προωθήσει τα ποιοτικά της προϊόντα εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Η Συμφωνία αυτή ήταν μεγάλη προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και κατάφερε να το ολοκληρώσει εγκαίρως.
Το πεδίο «ανοίγει» για όλα τα αγροτικά προϊόντα, τα χρήματα αυξάνονται και το ποσοστό συμμετοχής από τη μεριά του δικαιούχου μειώνεται. Και μάλιστα, στα Κράτη Μέλη που υφίστανται συνθήκες οικονομικής κρίσης, το ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου μειώνεται ακόμα περισσότερο».