Τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας

Η Τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Η διοργάνωση της 70ής συνάντησης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου ήταν το θέμα που συζήτησε σήμερα το Προεδρείο της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη.

 

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος (Λαϊκό Κόμμα-EPP) και Μαριλένα Κοππά (Σοσιαλιστές&Δημοκράτες-S&D) ως αντιπρόεδροι της εν λόγω Επιτροπής, δήλωσαν:

 

Δυστυχώς η επιμονή της αντιπροσωπείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, να μην προσκληθεί η Κυπριακή Προεδρία, οδήγησε σε αδιέξοδο τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου και στη ματαίωση της επόμενης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής. Δεν αποδεχθήκαμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αγνοηθεί ή και να παρακαμφθεί η θεσμική τάξη και η πολιτική πρακτική της ΕΕ.

 

Η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με  επιστολή προς τον Συμπρόεδρο Afif Demirkiran: η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα.

 

Σήμερα επαναλάβαμε ότι επιθυμούμε την πραγματοποίηση της συνάντησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ξεκαθαρίσαμε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής. Η απροκάλυπτη πλέον  άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης.

 

Καταδικάζουμε τη στάση αυτή ως απαράδεκτη. Η καλή πίστη και ο αλληλοσεβασμός είναι βασικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν επιτρέπεται να εμπαίζει και να αγνοεί τη θεσμική τάξη και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία.”