Νέο κτίριο για το Υπουργείο Εργασίας

Ένας ιστορικός κύκλος για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το κτίριο της οδού Πειραιώς 40 κλείνει τις πόρτες του για τον κόσμο και τους εργαζόμενους του από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στο κτίριο επί της οδού Σταδίου 29.

Αυτή η μετεγκατάσταση, μέρος ενός συγκροτημένου σχεδιασμού συστεγάσεων και μιας ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 24 εκατ. ευρώ που δαπανούσε ετησίως, αλλά και σε μια πιο λειτουργική χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του. Κυριότερα, όμως, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς το υπουργείο Εργασίας «ενώνει» τις δυνάμεις του – των υπηρεσιών απασχόλησης με αυτές της κοινωνικής ασφάλισης – προκειμένου με μεγαλύτερη συνοχή και αποτελεσματικότητα να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας.
Αυτή η αλλαγή σελίδας για το υπουργείο και το ανθρώπινο δυναμικό του συντελείται την ίδια στιγμή που οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι οργανωτικές αλλαγές («Εργάνη», «Ήλιος», «Αριάδνη», «Εστία» και σύντομα ο «Άτλας») που εφαρμόζονται ένα χρόνο τώρα, έχουν αλλάξει και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας στην κοινωνία και τον πολίτη.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών εκσυγχρονίζεται, τολμάει τις διαρθρωτικές αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, μειώνει τα ελλείμματα και τις δαπάνες του, «αυξάνει ταχύτητες» στο πλαίσιο μίας πιο σύγχρονης και χρηστής δημόσιας διοίκησης και ανοίγει έναν νέο κύκλο προσφοράς στον έλληνα πολίτη.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Το υπουργείο Εργασίας ενώνει τις δυνάμεις του και γυρίζει σελίδα.
Το ιστορικό κτίριο της Πειραιώς 40 κλείνει μετά από 60 χρόνια λειτουργίας και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στη Σταδίου 29, η οποία θα αποτελέσει την ενιαία έδρα του υπουργείου.
Εξοικονομούμε λειτουργικές δαπάνες, δημιουργούμε οικονομίες κλίμακας με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης στον ίδιο χώρο και, συνεχίζουμε, με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις παρεμβάσεις μας για τη στήριξη των ανέργων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της χώρας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους και έναν έναν προσωπικά, τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας για την μεγάλη συμβολή τους στο επιτυχές εγχείρημα της μετακόμισης όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο».

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη δήλωσε τα εξής:
«Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, ο σοβαρός σχεδιασμός, η σημαντική συνεισφορά των ίδιων των εργαζομένων και αρκετοί μήνες σκληρής δουλειάς, για να κλείσει ένας κύκλος 60 χρόνων για το ιστορικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς 40. Μια ιστορική έδρα μια έδρα που τιμήθηκε και τίμησε σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου, υπηρεσιακά στελέχη του δημοσίου με σημαντική και άξια διαδρομή και σφραγίστηκε από τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων όλης της χώρας.
Σήμερα, η μετεγκατάσταση των επιτελικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο της Σταδίου 29, όπου και στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και αμεσότητας, στην υπηρεσία προς τον πολίτη και τον κόσμο της εργασίας».