Νομοθετική ρύθμιση για ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πέραν του ωραρίου, υπέρ του ΤΑΠΑ και τών εργαζομένων

Νομοθετική ρύθμιση που ενθαρρύνει την παραγωγική τουριστική αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων εισήγαγε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς και κατά τις ημέρες ανάπαυσης του προσωπικού αυτών, πέραν του προβλεπομένου τέλους, προκαταβάλλεται από τους ενδιαφερομένους διοργανωτές στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ανάλογο ποσό για την κάλυψη των εκτάκτων λειτουργικών δαπανών και για την αποζημίωση του απασχολούμενου προσωπικού.


Τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή εισάγεται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε όλους τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν, καθώς έτσι θα επεκταθεί το ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και θα διευκολυνθούν οργανωμένες εκδηλώσεις, επισκέψεις από επιβάτες κρουαζιεροπλοίων κ.α., με αύξηση και των εσόδων του δημοσίου, αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων. 
Είναι, πρόσθεσε ο υπουργός, μια ρύθμιση, «που δεν αφορά μόνο την καλύτερη προβολή του πολιτισμού μας. Είναι διαβατήριο για την εξωστρέφεια της Ελλάδος. Είναι εργαλείο για την ανάπτυξη. Είναι πολύτιμο εργαλείο για τον τουρισμό».
Πρόσθεσε τέλος ότι σύντομα θα πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να παράσχει πλήρη ενημέρωση, για όλες τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.