Ο κ. Κουτσούμπας στην ΔΕΘ

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

 

Δημοσιογράφος: Καταρχήν κύριε Κουτσούμπα καλωσήρθατε στην πόλη μας και να ξεκινήσουμε με ένα ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την πάλη που δίνετε ακόμα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Άλλωστε η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί την αναγνώριση εκ μέρους σας της ΕΡΤ, ως του μοναδικού νόμιμου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας. Και μιας και ξεκινήσαμε με τα «ευχαριστώ», ένα «ευχαριστώ» και στους συναδέλφους, απέναντι τους βλέπω, του «904» που από την επομένη κιόλας ημέρα απόπειρας κλεισίματος της ΕΡΤ προσέφεραν και στέγη και μικρόφωνα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους ακροατές μας, αλλά και να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχθούμε και να αντεπιτεθούμε. Από το χτες θα ξεκινήσει η ερώτηση, κύριε Κουτσούμπα, και στο αύριο θα φτάσει. Το ψηφιδωτό το οποίο δημιουργήθηκε την επομένη κιόλας ημέρα μετά την απόπειρα κλεισίματος της ΕΡΤ, τόσο έξω από την Αγία Παρασκευή όσο κι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, ήταν ένα ψηφιδωτό το οποίο το είδαμε για πρώτη φορά. Ένα ψηφιδωτό στο οποίο βρέθηκαν τα πανό του ΠΑΜΕ αντάμα με τα πανό των εργαζομένων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το ΚΚΕ έλαμψε δια της απουσίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σας χτύπησε κατάστηθα μετά την αγοραπωλησία του «902». Σύντομα ή αργά θα έχουμε εκλογές. Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας υπό την πίεση του νόμου, του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου αλλά και εκ του Αριστερού του Ρεύματος να χτυπήσει το κουδούνι του Περισσού και το ερώτημα είναι αν θα ανοίξετε την πόρτα. Ευχαριστώ πολύ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταλαβαίνω βέβαια ότι σας λείπουν η δημόσια τηλεόραση και οι καθημερινές εκπομπές. Ήταν πολύ μεγάλη η ερώτηση. Δικαίωμά σας βέβαια είναι. Δε σας μέμφομαι γι αυτό, όμως δε μπορώ παρά να το παρατηρήσω. Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας.

Μόνο που θα ‘θελα να σας πω, και θα ‘θελα να πω στον ελληνικό λαό μέσω εσάς, ότι το κίνημα, οι κινητοποιήσεις, έτσι όπως το περιγράψατε πολύ ωραία, δεν είναι παρελάσεις, να μπαίνει ο πιο ψηλός μπροστά, ο πιο κοντός πίσω, άλλος να κρατάει τη σημαία, άλλος να είναι διμοιρίτης και άλλος να κρατάει το βήμα και να ακολουθούν οι υπόλοιποι μπρος – πίσω κι έτσι να είμαστε μια ωραία και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Το λαϊκό κίνημα είναι συνεχής διαπάλη, ακόμα κι αυτό που προτείνουμε εμείς, η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχουμε όχι ως κόμμα, αλλά μέσω των μελών και στελεχών του Κόμματος που δρουν μέσα στο κίνημα, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους, στους φορείς, αυτό δηλαδή που αποφάσισε το 19ο Συνέδριο. Κι αυτό επιδιώκουμε να το κάνουν κι άλλες δυνάμεις, αν στην πορεία δημιουργηθούν – εννοώ πολιτικές δυνάμεις, γιατί για τις κοινωνικές δυνάμεις, για τον εργάτη, για τον αγρότη, αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά, θα πρέπει να συμμετέχουν και να συμβάλουν σε αυτή την υπόθεση. Όμως, είναι άλλο η διαπάλη και η ανοιχτή αντιπαράθεση που πρέπει να γίνεται μέσα στις γραμμές του κινήματος και άλλο αυτό που μου λέτε ή αυτό που κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν -και ειλικρινά μπορεί να το πιστεύουν, δεν τους μέμφομαι γι αυτό-, αλλά τους καλούμε και από αυτό το βήμα της διεθνούς έκθεσης να προβληματιστούν για μια ακόμη φορά.

Τι θα πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία η ανταλλαγή αντιπροσωπειών για να πίνουμε καφέ πότε στον Περισσό, πότε στην Κουμουνδούρου, όταν η αντιπαράθεση έτσι κι αλλιώς είναι ανοιχτή, οι θέσεις των κομμάτων είναι επίσης ξεκάθαρες, στη Βουλή γίνεται συζήτηση, έξω στην κοινωνία γίνεται συζήτηση, στα συνδικάτα γίνεται συζήτηση. Άρα το πρόβλημα δεν είναι συζητάω για να διαμορφώσω μια συνεργασία σήμερα, μια κυβερνητική συνεργασία αύριο, αλλά όταν συζητάς με κάποιον θα πρέπει να έχεις και κάποιο κοινό τόπο.

Και θέτουμε το ερώτημα και για προβληματισμό, πως μπορείς να κάνεις συνεργασία, με έναν πολιτικό σχηματισμό, που μέσα σε ένα χρόνο έκανε τόσες κωλοτούμπες στην πολιτική του. Δεν αναφέρομαι στο παρελθόν του που εμείς το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, γιατί το ζήσαμε κι απ’ τα μέσα ως Κόμμα. Δεν αναφέρομαι, ούτε πάω τόσο μακριά πριν είκοσι χρόνια. Αναφέρομαι στον τελευταίο χρόνο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 5%, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Προεκλογικά έλεγε διάφορα, πίστεψε ένας κόσμος, ο κόσμος που θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, ότι μπορεί να προσβλέπει σε αυτό το κόμμα, για να φύγει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, για να λύσει τα προβλήματα της κρίσης. Βλέπουμε από την κατάργηση των μνημονίων πάει  στην αναστολή, από την αναστολή πάει σε επαναδιαπραγμάτευση, σε σκληρή διαπραγμάτευση, σε ικανή διαπραγμάτευση, που τάχατες δεν την έχουν όλοι οι υπόλοιποι και θα μπορέσει εκείνος. Πως να δεις έστω θετικά μια τέτοια σκέψη απλών ανθρώπων, ξαναλέω, που προσβλέπουν και με αγωνία για όλα αυτά τα ζητήματα, όταν έχει ανοίξει την πόρτα του διάπλατα στους γνωστούς εργατοπατέρες που γνωρίσαμε με το παλιό ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστικές ηγεσίες που ειδικά εμείς τους έχουμε καταγγείλει, αλλά και ευρύτερα το εργατικό, το ταξικό κίνημα, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του σε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν όλη αυτή την πολιτική που εδώ και δεκαετίες και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία μας έφτασε εδώ που μας έφτασε, εννοώ στην κρίση και στο βάθεμά της και στην πολιτική που ακολούθησαν όντας μέσα στην κρίση, και τώρα να συμμετέχουν σε αυτό το σχηματισμό. Πως να έχεις στοιχειώδη εμπιστοσύνη σε ένα κόμμα, το οποίο μπορεί τη μια ώρα να μιλάει για κούρεμα του χρέους και να ψεύδεται προς τον ελληνικό λαό και τους αριστερούς ανθρώπους, που υποτίθεται απευθύνεται, και να του λέει ότι με κούρεμα χρέους δε θα υπάρξει ξανά νέο δάνειο. Ή με το δάνειο που θα πάρουμε, με το κούρεμα που θα έχουμε, αφού διαπραγματευτούμε σκληρά και χτυπήσουμε το πόδι και το χέρι στο τραπέζι της Κομισιόν και της ΕΕ, δε θα μας βάλουν να πάρουμε άλλα μέτρα.

Δε λέει και τίποτα και για τα προηγούμενα. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν αυτά τα χρόνια, τα οποία είναι σκληρά και επώδυνα, τώρα αρχίζουν ουσιαστικά να μπαίνουν στην πράξη. Και δεν έχουν μπει και όλα στην πράξη. Ορισμένα από αυτά, ο λαός μας, εμείς οι ίδιοι, θα αρχίσουμε να τα νιώθουμε στο πετσί μας, δε λέω στην τσέπη μας γιατί αυτή πλέον άδειασε, και από το νέο χρόνο και τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν δηλαδή για το χτες και πάει τελείωσαν, πέρασαν. Δεν θα ‘θελα να ασχοληθώ περισσότερο. Νομίζω ακολουθώντας το παράδειγμά σας, με την ερώτηση, έδωσα κι εγώ μια μακροσκελέστατη απάντηση, θα βάλω τελεία εδώ. Νομίζω θα μας δοθεί η ευκαιρία σε άλλες ερωτήσεις να απαντήσουμε για άλλα ζητήματα.

 

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω λίγο για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Αν δηλαδή θα στηρίξετε τις κινητοποιήσεις και με ποιο τρόπο.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τις κινητοποιήσεις διευκρινίζω, που αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί στις γενικές συνελεύσεις τους. Παρότι, ξέρετε, η πρόταση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις παρατάξεις του ΠΑΜΕ, που στηρίζει το ΚΚΕ στις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ, στήριξαν μια διαφορετική μορφή πάλης. Και βέβαια αυτό το έκαναν, όχι γιατί ήθελαν να μειώσουν τη σημασία του αγώνα ή ότι δεν απαιτείται διαρκής, σταθερός, μόνιμος αγώνας και μέτωπο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό, και συμφωνούμε και με τις προτάσεις αυτές των εκπαιδευτικών που τις παλέψανε στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου τους, να παίρνονται υπόψιν οι διαθέσεις των εργαζομένων. Να παίρνεται υπόψιν η μαζική και η ουσιαστική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, όχι μόνο των εκπαιδευτικών γενικότερα.

Και βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό. Άκουσα και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. Όταν για παράδειγμα σε σύνολο 80.000 εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, που είναι μέλη στις ενώσεις τους, στις ΕΛΜΕ, πήραν μέρος -αν κάνω λάθος διορθώστε με- γύρω στις 10.000, ή 12.000, ή 11.000, δεν ξέρω εκεί γύρω, και ψήφισαν τελικά, γιατί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας είχε φυλλορροήσει κιόλας η συνέλευση, γύρω στους 7.500 και η πρόταση για απεργία πενθήμερης διάρκειας, επαναλαμβανόμενες που πρότεινε η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ στις γενικές συνελεύσεις πήρε 5.600 νομίζω ψήφους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Παρόλα αυτά, το επαναλαμβάνω και για να μην παρανοηθεί από κάποιους που θα θελήσουν να το παρανοήσουν, ότι σε αυτές τις συνελεύσεις που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ ήταν μειοψηφία, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Και μάλιστα, το έχουμε πει και στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ, στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αυτή η μειοψηφία, οι 1.000 – 1.500 ψήφοι, το 10%-15% που έχει στους εκπαιδευτικούς το ΚΚΕ, είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν και θα απεργήσουν. Ας δουλέψουν καλύτερα κι ας ψάξουν τα στελέχη, τους συνδικαλιστές, τα μέλη, τους φίλους άλλων δυνάμεων που ψήφιζαν επαναλαμβανόμενες απεργίες διαρκείας. Και αυτό, ξαναλέμε, για τον απλό εξής λόγο: Ότι η πρόταση η δική μας στηριζόταν στο γεγονός ότι σε 48 ώρες θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί με συμμετοχή σε γενική συνέλευση των ίδιων των εκπαιδευτικών και να προχωρήσουν σε νέα τριήμερη. Σε νέα πενθήμερη, μετά, ξανά. Και εκτός αυτού, ένα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο το λέμε, σκεφτείτε το, εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, σε όλους, να το σκεφτούν, αν έχει βάση η άποψή μας. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό που λέμε το μέτωπο του εκπαιδευτικού με το γονιό, με το μαθητή μέσα στο σχολείο; Πως θα μπορέσει να κρατήσει, να στηριχτεί ένας αγώνας, πολύ περισσότερο βέβαια να έχει και αποτελέσματα, όπως επιδιώκει και το κίνημα και εμείς επιδιώκουμε – και όλοι θέλουν να έχει έστω κάποια αποτελέσματα η πάλη αυτή- αν δεν έχει τη μαζική, την ενεργή συμπαράσταση των γονιών, των μαθητών; Γιατί και οι γονείς, όπως και οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζουν και διαθεσιμότητες και ανεργία και χαμηλά μεροκάματα, χαμηλούς μισθούς, χαμηλές συντάξεις. Αυτή είναι η κοινωνία. Οι γονείς δεν είναι κάποιοι άλλοι που είναι αντίπαλοι, που λένε «τι θα κάνω το παιδί μου», «πως θα γίνει» γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα, με ευθύνη του έστω, αλλά όμως πρέπει να το πάρεις υπόψιν ως κίνημα, ως πρωτοπορία του κινήματος. Θα πρέπει να δουλέψεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους ,ώστε να οικοδομείται σταθερά και αυτή η συμμαχία και το ανέβασμα, η ωριμότητα της συνείδησης των εργαζομένων όλων και το μέτωπο πάλης, έτσι ώστε να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα ο αγώνας. Δεν τελειώνει η ιστορία μόνο μέσα σε δέκα μέρες. Ούτε καν τελειώνει με μια κυβερνητική εναλλαγή, εφόσον όλα τα άλλα γύρω μένουν ίδια, εννοώ το καπιταλιστικό κράτος, εννοώ την αστική εκμεταλλευτική κοινωνία, εννοώ την ΕΕ – δεν είναι καθόλου “ξύλινη” γλώσσα, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει, αυτό που υπάρχει. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο μέτωπο, μια τέτοια συμμαχία, έναν τέτοιο αγώνα, και βεβαίως κλιμακωτά να ανεβαίνουν οι μορφές πάλης συνολικότερα, όχι μόνο ενός κλάδου, συνολικά όλων των κλάδων. Εμείς και ανοιχτοί είμαστε σε αυτό και ξεκάθαρη γραμμή και στρατηγική έχουμε.

 

Δημοσιογράφος: Με αφορμή και τη χτεσινή περιπέτεια μελών του Κόμματός σας, και επειδή προσπαθώ να καταλάβω πώς ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει το μόρφωμα Χρυσή Αυγή και μάλλον σε πολλές περιπτώσεις θεωρώ ότι το αντιμετωπίζει με πολύ λαθεμένο τρόπο, και θεωρώ ακόμη ότι οι ανακοινώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ και των οπαδών του Πανιωνίου ήταν πολύ πιο πολιτικοποιημένα κείμενα από άλλα που έχουμε δει, πείτε μου σας παρακαλώ κατά τη γνώμη σας πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το φασιστικό, της Χρυσής Αυγής.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταρχήν για να δούμε σε βάθος την αντιμετώπιση του ναζισμού, του φασισμού, αυτών των φαινομένων σαν τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα: Τι μορφώματα είναι αυτά; Ο φασισμός για παράδειγμα είναι έξω από το κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, που υπήρχε χτες; Δηλαδή, είναι έξω από αυτό που λέμε καπιταλιστική οικονομία, καπιταλιστικό κράτος; Δεν είναι. Η γνώμη μας – και θέλουμε ευρύτερα να το σκεφτεί αυτό ο ελληνικός λαός, και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε – είναι γέννημα – θρέμμα αυτού του συστήματος. Και το σύστημα αξιοποιεί τέτοια ναζιστικά – φασιστικά μορφώματα, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, ακριβώς για να εμποδίσει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, για να δώσει ανάσα ζωής στο σύστημα, που δυσκολεύεται και λόγω της κρίσης του.

Έτσι, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή και τέτοια μορφώματα αξιοποιούνται πάντα από το σύστημα και σε αυτή την προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Είναι στοιχεία του. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η επίθεση αυτή χτες το βράδυ, έξω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία δεν έκαναν και τίποτα. Κολλούσαν κάποιες αφίσες για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στην Αθήνα, όπου θα συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί, επώνυμοι και αγαπητοί καλλιτέχνες, θα έχει πολιτιστικά, πολιτικά, επιμορφωτικά προγράμματα – αυτό που είναι γνωστό, αυτό που κάνει η ΚΝΕ και άλλες νεολαίες με τα φεστιβάλ τους. Και έκαναν οργανωμένη, μαφιόζικη επίθεση. Βράδυ, με κουκούλες, καλυμμένα πρόσωπα. Φυσικά αναγνωρίστηκαν κάποιοι. Και βέβαια είναι ειδικά εκεί στη Ζώνη, όπου έχει πολλά προβλήματα, όπου μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον έλεγχο και του ταξικού κινήματος και των σωματείων και θέλουν να βάλουν δυνάμεις όπως τη Χρυσή Αυγή, να πατήσει πόδι.

 Είναι σε ανοιχτή γραμμή με τέτοια επιχειρηματικά – εργοδοτικά συμφέροντα. Οπως είναι και αλλού. Με άλλες μορφές, όπως η «ενοικίαση» – εντός εισαγωγικών το λέω αυτό, αλλά αυτή είναι στην ουσία –  εργαζομένων που τους στέλνουν σε εργοδότες εδώ, στα Οινόφυτα, στην Εύβοια για 10 και 15 ευρώ μεροκάματο, σε συνεννόηση με τη μεγαλοεργοδοσία. Για να βγάζει κέρδη ο καπιταλιστής. Τέτοιο μόρφωμα είναι η Χρυσή Αυγή.

Και φυσικά είναι επικίνδυνο και δολοφονικό, γιατί ήταν τέτοια δολοφονική επίθεση η χτεσινή, όπως και άλλες που έχει κάνει, και η αντιμετώπισή του δεν βρίσκεται πουθενά αλλού πέρα από τον ίδιο το λαό, την ίδια τη νεολαία, το ίδιο το οργανωμένο κίνημα. Τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, οι φορείς, οι επιτροπές αγώνα και φυσικά, όσο τους αναλογεί, και τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, του ίδιου του λαού. Να μην ανέχεται δηλαδή αυτά τα ναζιστικά εκτρώματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως ξέρετε της ΕΕ. Μόνο έτσι αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται ιδεολογική, πολιτική αντιμετώπιση, χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά μέσα στα σχολεία, στις σχολές αλλά κυρίως στα σχολεία, στο δημοτικό, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη δευτεροβάθμια, να ανοίξει το θέμα του φασισμού, να μην εξομοιώνεται ανιστόρητα ο φασισμός με τον κομμουνισμό. Τα Μέσα Ενημέρωσης να παίξουν το ρόλο τους, και βέβαια να αποφεύγουν όσο γίνεται -θα πω τη δικιά μου παρατήρηση, την παρατήρηση του Κόμματός μας – ακόμα και την αρνητική προβολή του φασιστικού, του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Πολλές φορές έχει αντανάκλαση διαφορετική στο πώς το προσλαμβάνει ο άνθρωπος που είναι απελπισμένος, κάθεται σπίτι του και βλέπει τηλεόραση. Βλέπει κάποιους δήθεν φωνακλάδες, χωρίς να ξέρει ότι αυτοί είναι τσιράκια του συστήματος, είναι μέσα στο σύστημα. Ότι αυτοί που τον έχουν κάνει άνεργο, που τον έχουν ρίξει στη φτώχεια και την ανέχεια, να μην έχει να φάει και να ζήσει την οικογένειά του, είναι αυτοί που αποτελούν και την ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ως ενεργούμενα βεβαίως μονοπωλιακών ομίλων, διαφόρων τέτοιων συμφερόντων.

 

Δημοσιογράφος: Είστε σχετικά καινούργιος στη θέση του Γραμματέα. Και θα ήθελα μια πιο προσωπική ερώτηση να σας κάνω: Ήρθαν τα πράγματα έτσι όπως τα περιμένατε, σ’ αυτή τη θέση; Είστε μερικούς μήνες εδώ και διαδεχτήκατε μία Γενική Γραμματέα που ήταν πάρα πολλά χρόνια στο ΚΚΕ. Και πώς βλέπετε το μέλλον; Θα καταφέρετε να σπάσετε το ρεκόρ της Αλέκας Παπαρήγα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα σας απαντήσω κάπως κοινότοπα. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα. Δεν το λέμε ούτε λαϊκίστικα – πώς να σας το πω, θέλω να το καταλάβετε αυτό – ούτε δημαγωγικά. Το εννοούμε. Και είναι. Δηλαδή είναι διαφορετική η λειτουργία και του Γενικού Γραμματέα και του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, των συλλογικών οργάνων. Δεν ισχύει αυτό που ισχύει σε άλλα κόμματα. Και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είναι “ο αρχηγός” όπως είναι στα άλλα κόμματα. Συμβάλει, έχει αποφασιστικό ρόλο, έχει την πρώτη ευθύνη, όλα αυτά σύμφωνοι, αλλά μέσα στις συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος, μέσα από συλλογική επεξεργασία. Συζητάμε πάρα πολύ, πρέπει να ξέρετε, στο Κόμμα μας. Κάτι που επιτρέψτε να το πω – το ξέρετε βέβαια κι εσείς και ο ελληνικός λαός – δεν γίνεται σε άλλα κόμματα αλλά αντίθετα έχει δημιουργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση, για την οποία δεν ευθύνεται το ΚΚΕ, θα έλεγα έχετε μερίδιο ευθύνης και εσείς όσο μπορώ να ξέρω, για την εικόνα που δημιουργείται. Εξαντλητικά συζητάμε όλες τις απόψεις που βλέπετε να λένε τα στελέχη του Κόμματος, είτε στη Βουλή, είτε στις ομιλίες τους, είτε στις συνεντεύξεις τύπου. Εξαντλητικά συζητάμε όλες τις σκέψεις και τις πιθανές παραμέτρους για το πώς θα βοηθήσουμε το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα. Για το τι χειρισμούς θα κάνουμε, για το ποια στρατηγική θα χαράξουμε. Όλα τα ντοκουμέντα, οι αποφάσεις του Κόμματος είναι συλλογικά επεξεργασμένα. Και δεν μένουν μόνο στο επίπεδο της ΚΕ, σε κεντρικό ηγετικό επίπεδο. Τις αποφάσεις αυτές τις βάζουμε σε συζήτηση σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ.

Άρα λοιπόν, θα ήθελα με την αφορμή αυτή να πω, πως στηριζόμαστε στη βοήθεια, στην πείρα, στις γνώσεις και στις ικανότητες και των προηγούμενων στελεχών και όλων των γενιών των στελεχών, πολύ περισσότερο της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία είναι παρούσα στην Κεντρική Επιτροπή, σε δουλειές του Κόμματος, συμβάλει αποφασιστικά στην καθημερινή δουλειά του Κόμματος.

 

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να μας πείτε τι συζητάτε στο κόμμα σας σε σχέση με το θέμα των εκλογών. Βλέπουμε ότι στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία δεν θέλει πρόωρες εκλογές όμως η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα γίνουν. Εσείς τι θέλετε και τι πιστεύετε;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας τίποτα, ότι μπορεί δηλαδή να γίνουν και εκλογές. Δεν φαίνεται όμως. Από ποια σκοπιά δεν φαίνεται.. Δεν νομίζω ότι τις θέλει κανείς, αυτή τη στιγμή. Εννοώ και αυτούς που έχουν λόγο και στην οικονομία μπροστά στην κρίση, τους δανειστές να το πω έτσι  – όπως συνηθίζεται – και την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και την αστική τάξη της χώρας. Και στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που είναι αυτή τη στιγμή μαζί, τη ΔΗΜΑΡ που ήταν πριν αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω τι λέει ο καθένας ή τι μπορεί να πει σε μια ομιλία ή προπαγανδιστικά γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν νομίζω να το θέλουν γιατί δεν είναι έτοιμοι. Κάτι που δεν ισχύει για παράδειγμα για το ΚΚΕ. Όπως το γράφετε κι εσείς – διαβάζω και στις εφημερίδες και στα μέσα – δεν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα για τις εναλλακτικές λύσεις που θέλει να διαμορφώσει. Μπορεί η καταρχήν επιλογή να είναι η δημιουργία αυτού του νέου διπολισμού ΝΔ ΠΑΣΟΚ με κάποια σχήματα, να το πω σχηματικά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες άλλες ομάδες και κόμματα ανάλογα πώς θα έρθουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια μελλοντική εκλογική μάχη. Αλλά ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ανασύστασης με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις αυτού του «κεντρώου» χώρου. Βέβαια τα συγκροτήματα του τύπου προωθούν και προβάλουν αυτή την ιδέα αξιοποιώντας και ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ ή από άλλα κόμματα και ομάδες και κινήσεις που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία. Είναι σε εξέλιξη, λοιπόν, αυτό το ζήτημα, νομίζω ότι το παρακολουθούν όπως το παρακολουθούμε κι εμείς και όλος ο ελληνικός λαός, πώς θα εξελιχθεί.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Κουτσούμπα, η πρόταση διεξόδου που διατυπώνει το ΚΚΕ αφορά μάλλον σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όταν θα έχουν αλλάξει οι κοινωνικοί συσχετισμοί και θα έχουν επέλθει σημαντικές πολιτικές μετατοπίσεις. Η κρίση όμως πλήττει σήμερα τους εργαζόμενους, θέτει επείγοντα ζητήματα προς επίλυση, ζητήματα επιβίωσης πολλές φορές – οι αυτοκτονίες είναι στην ημερήσια διάταξη – και η ερώτηση είναι: μπορεί η επίθεση, που περιγράφετε με τόσο μελανά χρώματα, να ανακοπεί σήμερα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν παραπέμπει όλα τα προβλήματα σε κάποια μακρινή στιγμή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, όταν θα έχει ανατραπεί ο καπιταλισμός. Όμως ποτέ δεν το κάναμε, ούτε συνηθίζουμε να το κάνουμε, ούτε είναι στο χαρακτήρα του Κόμματός μας να λέμε ψέματα, να χαϊδεύουμε αυτιά. Λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη.

Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, όπως άλλες δυνάμεις δίνοντας διάφορες υποσχέσεις άμεσες. Το ΚΚΕ για «το σήμερα», έχει καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή για το πρόβλημα της ανεργίας, για το πώς θα ανακουφιστούν οι άνεργοι και τι μέτρα πρέπει να παρθούν στα επιδόματα, σε μία σειρά άλλα ζητήματα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου για να μην γίνονται πλειστηριασμοί, για να μην γίνονται κατασχέσεις, για να μην πληρώνονται τα χαράτσια, για να μειωθεί, να μην πληρώνει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για στεγνά προγράμματα και ενίσχυση του αγώνα των γονιών και των παιδιών στις θεραπευτικές κοινότητες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το ΚΚΕ έχει προτείνει και έχει καταθέσει ερωτήσεις, προτάσεις νόμου στη Βουλή για μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία κλπ. Και αυτά δεν είναι ζητήματα που τα παραπέμπουμε στο σοσιαλισμό ή σε μια άλλη κοινωνία. Τα παλεύουμε από τώρα. Και δεν τα παλεύουμε μόνο μέσα στη Βουλή ή κυρίως μέσα στη Βουλή. Κυρίως τα παλεύουμε μέσα από τα σωματεία, μέσα από τα συνδικάτα, μέσα από τους συλλόγους, μέσα στο λαϊκό κίνημα προσπαθώντας να κινητοποιηθούν δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Και υπάρχουν αποτελέσματα σε αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός τι έχουν καταφέρει οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, λαϊκές επιτροπές που έχουν στηριχτεί από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ στον αγροτικό χώρο, την ΟΓΕ στις γυναίκες, το ΜΑΣ και δεν έχουν γίνει κατασχέσεις σπιτιών, δεν έχει γίνει διακοπή ρεύματος, να μην πάει η εφορία και του κάνει κατάσχεση.

Αυτά είναι δείγματα γραφής που δείχνουν ότι το ΚΚΕ αυτά που λέει τα εννοεί και ο αγώνας του αρχίζει από σήμερα. Μόνο που δεν τελειώνει σήμερα ή αύριο το πρωί ή άντε το πολύ πολύ σε ορίζοντα κάποιων μηνών, όταν θα γίνουν κάποιες εκλογές, εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε εργατική λαϊκή εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, που θα υπάρχει κεντρικός επιστημονικός πανεθνικός σχεδιασμός. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, επειδή το έκαναν κάποιοι άλλοι, όπως λένε ορισμένοι, οι οποίοι απότυχαν – και εννοούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα σε διάφορες χώρες – αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να σχεδιάσεις την οικονομία σου, την ανάπτυξη, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις εργατικό δυναμικό, να λύσεις το πρόβλημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Όταν το λαϊκό κίνημα, ο λαός θα είναι έτοιμος να αναθέσει την εξουσία στο ΚΚΕ, μέσα από τη λαϊκή συμμαχία, μαζί φυσικά με άλλες κοινωνικές δυνάμεις ή και με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν δημιουργηθεί πιθανόν και θα κινούνται όμως σε αυτή την κατεύθυνση στο μέλλον μέσα από τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, βεβαίως εκεί θα είναι και η οριστική λύση αυτών των προβλημάτων.

Γιατί τώρα, με τα επιδόματα φιλανθρωπίας ή για παράδειγμα με τα συσσίτια που σ’ αυτό βοηθάνε και οι κομμουνιστές. Θεωρείτε εσείς ότι το ΚΚΕ επειδή βλέπει αυτή τη συνολική αλλαγή αν δει στη γειτονιά ή στη λαϊκή επιτροπή που δουλεύει ή το σωματείο έναν άνεργο να μην έχει να ταΐσει το παιδί του, δεν θα οργανώσει δουλειά μέσα από τα σωματεία και όχι με χορηγούς τους επιχειρηματίες για να μπορέσει να φάει, ή για να μπορέσει να του ανοίξει το ρεύμα ή για οτιδήποτε; Κάνουμε τέτοια πράγματα.

Όμως η «φιλανθρωπία» δεν λύνει το πρόβλημα. Το να μην κοπεί σήμερα το ρεύμα δεν λύνει για πάντα το πρόβλημα. Του χρόνου που δεν θα έχει να πληρώσει πάλι θα του το κόψουν. Και αν δεν το πάρει χαμπάρι κάποιο σωματείο, αν δεν το πάρει χαμπάρι το ΠΑΜΕ, η κομματική οργάνωση εκεί ή δεν το πει ο ίδιος, μπορεί και να του το κόψουν. Να μην προλάβεις δηλαδή να το αποτρέψεις.

Άρα δεν είναι λύση, όλες αυτές οι προτάσεις φιλανθρωπίας. Άντε να βγάλουμε ένα μικρό «μέρισμα» δήθεν από το κούρεμα του χρέους για να δώσουμε σε κανένα φτωχό ή σε κανέναν χαμηλοσυνταξιούχο, αυτά δεν σε πάνε μακριά. Το σύστημα είναι αδηφάγο. Τα παίρνει από όλες τις μπάντες από όλες τις μεριές. Και να δώσει ένα ψίχουλο τώρα σε μια κατηγορία έστω δεν λέμε σε άτομο μεμονωμένο, θα το πάρει αύριο διπλό και τριπλό. Και μέσα από την εφορία και μέσα από την αύξηση τιμών και μέσα από την μείωση του μεροκάματου και μέσα από την αύξηση των φαρμάκων …

 

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι έχετε μερίδιο ευθύνης για τον εκφυλισμό, την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα απ’ τη στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Σκεφτείτε αυτό που θα σας πούμε πάλι. Και απευθύνομαι και σε σας που είστε σ’ αυτή την αίθουσα σήμερα, αλλά και γενικότερα στον ελληνικό λαό και στη νεολαία: Για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και του εργατικού και άλλων μαζικών κινημάτων, ευθύνεται πρώτα απ’ όλα ο συμβιβασμός, οι ηγεσίες που συμβιβάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, που συμβιβάστηκαν με κυβερνήσεις, με τη μεγαλοεργοδοσία, με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Φταίει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που εξέθρεψαν τα κόμματα που ήταν σε κυβερνήσεις, τα κυβερνητικά κόμματα ή κόμματα της κυβερνώσας, όπως λέγεται, αριστεράς ή κόμματα που συμμετείχαν σε αστικούς θεσμούς. Που διαχειρίζονταν ζητήματα μέσα από διάφορες επιτροπές, ΟΚΕ, άλλες ομάδες, κλπ, που διαχειρίζονταν κονδύλια,  οργάνωσαν γραφειοκρατικά το συνδικαλιστικό κίνημα και συνέβαλαν αποφασιστικά στον εκφυλισμό του, στο να σαπίζει συνεχώς το κίνημα. Συνέβαλαν στην αποδιοργάνωση του κινήματος. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε έτοιμο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα σωματεία, οι φορείς, να αντιμετωπίσουν αυτή τη λαίλαπα της κρίσης και των πολιτικών που έφεραν οι κυβερνήσεις, τα μνημόνια, η ΕΕ κ.λπ., έχει να κάνει κυρίως με αυτό. Φυσικά ευθύνες υπάρχουν, σε όλους μπορεί να υπάρχουν. Αυτά δεν τα λέω για να αποφύγουμε εμείς δικές μας ευθύνες. Ομως οι ευθύνες του ΚΚΕ είναι άλλες. Εμείς τις έχουμε εντοπίσει. Αλλωστε στο συνέδριό μας γι’ αυτό μιλάμε, για την ανάγκη γρήγορης ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την αναγκαιότητα οι κομμουνιστές απ’ την ΚΕ μέχρι την ΚΟΒ, οι συνδικαλιστές μας, δηλαδή αυτοί που ασχολούνται με το κίνημα πιο άμεσα και είναι εκλεγμένοι στα συνδικάτα, να αναμορφώσουν τη δουλειά τους. Να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι συνθήκες της ταξικής πάλης σήμερα και βεβαίως να αναζωογονήσουν, να αναγεννήσουν θα έλεγα, τα σωματεία μέσα απ’ τη συμμετοχή την ουσιαστική των εργαζομένων. Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν κάτσει στην άκρη δυστυχώς, δεν συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να λύσουμε. Αλλά παρόλα αυτά δίνουμε μάχες, παρότι υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, παρότι δεν έχουμε πλειοψηφία σε πάρα πολλά σωματεία. Στην πλειοψηφία βρίσκονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του ρεφορμισμού, που βρίσκονται βεβαίως και στα κυβερνώντα κόμματα ή σε όσα τώρα έχουν μετακομίσει απ’ το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά και εμείς θα πρέπει να συμβάλουμε αποφασιστικά.

 

Δημοσιογράφος: Λένε κάποιοι ότι τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν κάποια στιγμή σε κοινωνική έκρηξη, εσείς βλέπετε τέτοιο ενδεχόμενο κι αν ναι, πότε;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Τώρα, ας μην κάνουμε προβλέψεις, ως προφήτες. Το πότε δεν μπορεί να το προδιαγράψει κανένας. Το γεγονός για παράδειγμα, για να σας μιλήσω και λίγο στρατηγικά, με βάση τις αποφάσεις και του 19ου συνεδρίου, ότι σήμερα το κίνημα, το Κόμμα, οι δυνάμεις όλες οι ριζοσπαστικές στην ελληνική κοινωνία, αυτές που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα ή που τέλος πάντων βλέπουν ότι δεν πάει άλλο με αυτό το σύστημα και χρειάζεται ριζική ανατροπή του, όλες αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν, θα πρέπει να δουν αυτά τα ζητήματα.

Για να ολοκληρώσω, δρούμε σε συνθήκες μη επαναστατικής κατάστασης, για να μιλήσω για ζητήματα στρατηγικής και κάπως θεωρητικά. Δεν αποκλείεται να φτάσει η στιγμή που «οι πάνω να μην μπορούν, οι κάτω να μην θέλουν», να υπάρχει τέτοια όξυνση της ταξικής πάλης και του κινήματος που να οδηγήσει την εργατική τάξη, τις λαϊκές μάζες σε διάθεση για ριζικές άμεσες επαναστατικές αλλαγές. Αυτό η ιστορία το έχει ζήσει, οι άνθρωποι φυσικά μέσα απ’ την ιστορία, το κίνημα το έχει βιώσει στο παρελθόν. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό θα συμβεί, μόνο που η κατάσταση δεν είναι τέτοια σήμερα, οι συνθήκες δεν είναι τέτοιες, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν αποκλείουμε λοιπόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, απ’ αυτή την άποψη το καθήκον μιας πρωτοπορίας όπως είναι το ΚΚΕ, σε κοινωνικό επίπεδο η εργατική τάξη μέσα σ’ αυτή την ευρύτερη λαϊκή συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά θα πρέπει να προετοιμάζονται από σήμερα και γι’ αυτές τις στιγμές όπου θα πρέπει να βάλουν επί τάπητος το ζήτημα της δικής τους, της εργατικής λαϊκής εξουσίας και της οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας.

Από κει και πέρα, όταν το κίνημα μένει σε μορφές – δεν λέω αυτό που λέγαμε πριν για τον εκφυλισμό, τις ευθύνες των ηγεσιών κ.λπ. που υπάρχουν – όταν ο ένας κλάδος ασχολείται ή βλέπει τα δικά του κυρίως προβλήματα, ζητήματα και αιτήματα, όταν ο άλλος κλάδος αντίστοιχα κάνει το ίδιο, όταν δεν υπάρχει συντονισμός και κοινή δράση και στόχοι, που θα στοχεύει αυτή η υπόθεση, τότε δημιουργούνται προβλήματα, δυσκολεύει η κατάσταση.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι από σήμερα πρέπει να παλεύουμε για την ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αναζωογόνησή του, την ανασύνταξή του, για αλλαγή συσχετισμών που είναι αρνητικοί σήμερα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και για τη δημιουργία προϋποθέσεων, όσον αφορά στο περιεχόμενο, τις μορφές πάλης, τι κίνημα, για ποιο σκοπό και με ποιους στόχους. Και οι στόχοι και του κινήματος θα πρέπει να φτάσουν, μέσα απ’ τη συγκρότηση αυτής της λαϊκής συμμαχίας ξαναλέω και στο ζήτημα της εξουσίας.

 

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών παρά του ότι είχατε άλλη άποψη για τη μορφή των κινητοποιήσεων. Απ’ την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τις κινητοποιήσεις για να την ανατρέψει. Τις υποκινεί ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κάνει την προπαγάνδα της για να αποτρέψει την επιτυχία της απεργίας και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μεριά του επίσης κάνει προπαγάνδα. Και επειδή είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και επειδή έχει κάποιες δυνάμεις στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών και σε άλλες τοπικές ΕΛΜΕ, θα πρέπει να δει περισσότερο την ευθύνη του. Ο ρόλος των κομμάτων δεν είναι ούτε να ποδηγετούν το κίνημα, ούτε να δίνουν οδηγίες προς ναυτιλομένους, ούτε πολύ περισσότερο να το καλούν να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, να ρίξει αυτή την κυβέρνηση για να έρθει μια άλλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο ζήτημα να τον καλούν, το ίδιο το κίνημα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να αποφασίσουν για τη μορφή πάλης, για την πάλη ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, για την προοπτική του αγώνα τους, για το ότι πρέπει να αλλάξει και τάξη στην εξουσία, ριζικά να αλλάξει η εξουσία, και να γίνεται η διαπάλη μέσα στο κίνημα και είναι διαφορετικό να του λένε «έλα εδώ, έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να γίνουμε εμείς χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, ακολουθώντας μια ίδια πολιτική».

Το ξαναεξηγώ για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι το κίνημα, οι εργαζόμενοι, και μέσα απ’ τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν θα πρέπει να παλεύουν για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβερνήσεων, για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Το αντίθετο λέω. Εμείς αυτό παλεύουμε κι αυτό θέλουμε να κάνουμε. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινείται στην ίδια κατεύθυνση, εντός των τειχών της ΕΕ, που δεν θα λύσει ουσιαστικά τα προβλήματα και δεν θα πάει σε δημόσιο δωρεάν σχολείο, 12χρονο κ.λπ. όπως θα γινόταν σε μια άλλη πραγματικά εργατική λαϊκή εξουσία, αλλά ουσιαστικά να κοροϊδεύει τον κόσμο και να καλεί τον κόσμο ο οποίος υποφέρει, ο οποίος αγανακτεί, οργίζεται για να τον στηρίξει, για να κάνει μία απ’ τα ίδια, στα πλαίσια του νέου διπολισμού που διαμορφώνεται.

 

            Δημοσιογράφος: Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τις συνέπειες του επιθετικού καπιταλισμού, γιατί πιστεύετε λοιπόν – εφόσον αυτή η θεωρία επιβεβαιώνεται – δεν μπορείτε να κεφαλαιοποιήσετε την επιβεβαίωση αυτή στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Επιθετικός καπιταλισμός; Γιατί πότε ήταν, αμυντικός; Υπάρχει και τέτοιος; Το καπιταλιστικό σύστημα είναι επιθετικό και βάρβαρο για την εργατική τάξη και τον λαό από γεννησιμιού του. Και βέβαια στο τελευταίο του στάδιο, στον ιμπεριαλισμό, γίνεται ακόμα πιο βάρβαρο κι αποκρουστικό.

Για τις δημοσκοπήσεις. Δεν θα πω το τετριμμένο, για το πως εμείς ως Κόμμα, βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις. Θα έλεγα όμως, το εξής: Το ΚΚΕ, παρά την επίθεση που έχει δεχτεί και παρά τις δυσκολίες της περιόδου μετά τις προηγούμενες εκλογές, βρίσκεται σε πορεία σταθερής ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ανάκαμψης. Σε διαδικασία συσπείρωσης των γραμμών του, σταθερότητας και ανοδικής πορείας. Αυτό το βλέπουμε και αναφέρομαι, όταν λέω για τις γραμμές μας, δεν εννοώ εσωκομματικά που έχουμε καταλήξει, έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ σπουδαίο συνέδριο για την ιστορία του κόμματος, το 19ο, με σημαντικές αποφάσεις, με ομόφωνα εκφρασμένες αποφάσεις στο Συνέδριο και με μεγάλη συμμετοχή των κομματικών μελών και των μελών της ΚΝΕ, με υψηλά ποσοστά αποδοχής των Θέσεων της ΚΕ, με ιδεολογικοπολιτική ενότητα. Αναφέρομαι και στη συσπείρωση φίλων του Κόμματος, ψηφοφόρων, ευρύτερων δυνάμεων από άλλα πολιτικά κόμματα, που προσβλέπουν στο ΚΚΕ, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας ή να συμφωνούν σε κάποια, αλλά αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τη δύναμη αυτή της εγγύησης, της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της σοβαρότητας, που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και το εργατικό λαϊκό κίνημα να ανακάμψει και βεβαίως το λαό μας και το κίνημά του να βαδίσει σε μια άλλη ρότα όπου θα γίνει πραγματικότητα η λαϊκή ευημερία.

 

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα το σχόλιό σας, πως αντιμετωπίζει το ΚΚΕ τη θεωρία των δύο άκρων όπως την παρουσιάζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι όταν μιλούν για τα δύο άκρα αναφέρονται συγκεκριμένα στη Χρυσή Αυγή και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι στο ΚΚΕ. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει μια λογική σε αυτή την προσέγγιση;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εγώ αναφέρομαι γενικά στη θεωρία των δύο άκρων, για όποιους κι αν αναφέρεται. Είναι ανιστόρητη. Δεν είναι σωστή. Δεν πρέπει να μπει ούτε στα σχολεία, ούτε στην κοινωνία, αυτή η θεωρία της ταύτισης του φασισμού, των ναζιστικών μορφωμάτων όπως είναι η Χρυσή Αυγή με άλλα πολιτικά κόμματα πολύ περισσότερο ξαναλέω με το ΚΚΕ ή με τον κομμουνισμό. Είναι ανιστόρητη η ταύτιση αυτή η ιδεολογική και η πολιτική. Τώρα από εκεί και πέρα μπορεί να συζητήσουμε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, εγώ θα σχολίαζα – όχι για το ερώτημά σας, αλλά σε άλλο ερώτημα – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει λαβές λόγω της τυχοδιωκτικής, της καιροσκοπικής πολιτικής τους. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό δεν το λέει το ΚΚΕ, το λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και το λένε και δημόσια. Τα ξέρετε κι εσείς, τα έχετε γράψει, τα ξέρει όλη η ελληνική κοινωνία. Αυτό όμως είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θέμα δικό μας ούτε απ’ τη ΔΕΘ κι απ’ αυτή τη συνέντευξη Τύπου να κάνουμε μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς, ή  οτιδήποτε άλλο. Μόνο ως επισήμανση, επειδή θέσατε εσείς το ερώτημα.

 

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα συναντήσατε για πρώτη φορά τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μιλώντας για τις εξελίξεις στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός η επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ στην αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μετά την ανάληψη της θέσης σας ως ΓΓ του ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια νέα εποχή στο κόμμα σας, όσον αφορά θέματα ταμπού που υπήρχαν μέχρι σήμερα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται ο Αρχιεπίσκοπος με το ΚΚΕ, με την ηγεσία του ΚΚΕ. Είχε συναντηθεί, σας θυμίζω και με την Αλέκα Παπαρήγα, πριν από κάποια χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως και πιο πριν είχε συναντηθεί και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πιο πριν απ’ αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με τον Χαρίλαο Φλωράκη, όταν ήταν ΓΓ του Κόμματος. Κατά τα άλλα αυτή η συνάντηση ήταν συνάντηση γνωριμίας, όπως είπα κι εγώ στη δήλωσή μου και ο Αρχιεπίσκοπος. Συζητήσαμε για προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, τον λαό μας, τη φτώχεια, την ανεργία, την κρίση, όλα αυτά τα προβλήματα. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την απειλούμενη εμπλοκή και της Ελλάδας, γενικότερα για την επέμβαση στη Συρία. Και ανταλλάξαμε απόψεις.

 

Δημοσιογράφος: Αναφέρατε προηγουμένως ότι και η ανάγνωση της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται έξω απ’ τα πραγματικά προβλήματα του λαού και της κοινωνίας, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχουμε εκλογική αναμέτρηση σύντομα και δεν έχουμε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ είναι μέσα στα τρία πρώτα κόμματα, ισχύει η θέση που είχατε εκφράσει πέρυσι για επιστροφή της διερευνητικής εντολής όπως και να έχει το πράγμα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αυτό που είπα εγώ εισηγητικά κι αυτό που λέμε ως Κόμμα, είναι ότι δεν συμμεριζόμαστε καθόλου ούτε την υπεραισιοδοξία που εμφανίζεται από κυβερνητικά στελέχη με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα, την όποια αναιμική ανάκαμψη , μαζί με την πρότασή τους για επιμήκυνση, όπως δεν συμμεριζόμαστε και την «καταστροφολογία» του ΣΥΡΙΖΑ – ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση έστω αναιμικής ανάπτυξης έστω – με την ταυτόχρονη πρότασή του για κούρεμα του χρέους, η οποία εναρμονίζεται με την πρόταση του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να πιέσουν τη Γερμανία.

Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις, γιατί και με πιθανή αναιμική ανάκαμψη και χωρίς την αναιμική ανάκαμψη, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και με την πολιτική της επιμήκυνσης του χρέους ή νέων δανείων, χωρίς μνημόνια, που είπε ο κ. πρωθυπουργός απ’ τη ΔΕΘ και με την πολιτική που λέει ο κ. Τσίπρας για κούρεμα του χρέους, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις, θα εξακολουθούν να ισχύουν τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα, και θα παρθούν και καινούργια.

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο (και το υπογράφουμε αυτό) να δώσει δάνειο η Γερμανία, η ΕΕ, το ΔΝΤ, και να μην ζητήσει μέτρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα ή επιμήκυνση ή ότι άλλο και να μην υπάρχουν και νέα μέτρα και να μη ζητήσει αυστηρή τήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Άρα που είναι η λαϊκή ευημερία; Που είναι η εναλλακτική έστω, πρόταση κάποιας ανακούφισης; Κατά τη γνώμη μας, δεν υφίσταται και με τις δύο αυτές κυβερνητικές προτάσεις. Γιατί πρόκειται για κυβερνητικές προτάσεις. Άρα ξαναλέω το εξής: Είναι αναγκαία και επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ που λέει ότι, με εργατική λαϊκή εξουσία, όπου πραγματικά ο λαός θα μπορεί να είναι αφέντης στον τόπο του, όπου θα υπάρχει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όπου θα υπάρχει μονομερής διαγραφή του χρέους, καμία αναγνώρισή του, ούτε μέρους του χρέους, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οτιδήποτε άλλο, όπου θα υπάρχει αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και όχι μόνο απ’ το νόμισμα – γιατί κι άλλες χώρες βρέθηκαν ή μπορεί να βρεθούν εκτός νομίσματος και να ‘ναι μέσα στην ΕΕ και να πληρώνουν οι λαοί τους τα ίδια μέτρα αντιλαϊκά που πληρώνει και ο ελληνικός – μπορεί να υπάρχει πραγματική προοπτική για το λαό. Άρα αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ, και βεβαίως ένας επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός που θα μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη την οικονομία προς όφελος του λαού και θα μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που λέμε λαϊκή ευημερία με βάση τις σημερινές, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. Αυτή είναι ξεκάθαρα η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Σε όσους μας λένε – για να το πω κι αυτό και να μη μείνει κανένα κενό – ότι «τέλος πάντων βρε αδερφέ σας θέλουμε για να είστε εγγύηση, ακριβώς επειδή δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη ούτε του Τσίπρα, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και όποιων άλλων κάνουν κυβέρνηση αύριο, σας θέλουμε να μπείτε σε μια τέτοια κυβέρνηση για να είστε εγγύηση γιατί σε εσάς μόνο ακουμπάμε, και μας το λένε καλοπροαίρετα». Στον κόσμο, που σκέφτεται έτσι και το λέει από βάθος καρδιάς, ειλικρινά απαντάμε ότι απ’ τη στιγμή που μπούμε σε μια τέτοια κυβέρνηση ή δώσουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση αύριο, θα πάψουμε αυτόματα να είμαστε εγγύηση. Γιατί είμαστε εγγύηση σήμερα ακριβώς γιατί έχουμε αυτή την πολιτική, έχουμε αυτή τη στρατηγική, έχουμε αυτές τις προτάσεις και λέμε που μπορεί να βρει πραγματικά εναλλακτική λύση ο ελληνικός λαός, η ελληνική νεολαία, απέναντι στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης. Αρα είμαστε ξεκάθαροι νομίζω και σ’ αυτό.