Ο κ. Υπουργός Υγείας, οι 52 Επικουρικές Κλίνες στο Αττικό και όχι μόνο

Του Δημήτρη Νιάκα, Καθ. Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται από τη συνεχή επικοινωνία και την έκθεση στην τηλεόραση ή λαϊκώς το γυαλί, στο οποίο σημειώνω είναι ειδικός (expert), όπως ακριβώς και οι ειδικοί επιστήμονες που χρησιμοποιεί ως συμβούλους ή εν δυνάμει συμβούλους στον χώρο των υπηρεσιών υγείας, φαίνεται να έχει χάσει το μέτρο. Δυστυχώς το μέτρο για τον κ. Γεωργιάδη ή κοινώς το μέτρημα όταν δεν παίζει στην τηλεόραση ή στο χώρο της επικοινωνίας, είναι αποκαλυπτικό για όλους μας. Οχι μόνο για τους επιστήμονες, που βασίζονται κυρίως στις μετρήσεις, αλλά και τους πολιτικούς που έχουν την χάρη ή/και το χάρισμα του κ. Υπουργού Υγείας στην επικοινωνία.

 

Μεταφέρω λοιπόν το μέτρημα του κ. Γεωργιάδη, από την ανακοίνωση της 25-10-2013 του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου του, μερικές μέρες μετά από την πράγματι «κυριαρχική του εμφάνιση» στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, απέναντι κυρίως σε συνδικαλιστικούς παράγοντες του χώρου.
Αναφορικά με τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του κ. Νίκου Χατζηνικολάου, στις 21-10-2013 και ειδικότερα, σχετικά με τα όσα ελέχθησαν ως προς τα λειτουργικά προβλήματα που εντοπίζονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», διευκρινίζονται τα εξής:
– Αναφέρθηκε ότι λειτουργεί μόνο ένας (1) από τους τρείς αξονικούς τομογράφους. Στην πραγματικότητα λειτουργούν και οι τέσσερις (4) τομογράφοι που διαθέτει το Νοσοκομείο.
Το ότι λειτουργούν 4 τομογράφοι στο χώρο του νοσοκομείου είναι καλό άραγε για τον κ. Γεωργιάδη; Μήπως του περνά από το μυαλό ότι η λειτουργία των 4 τομογράφων (αν πράγματι το μέτρημά του είναι σωστό), δημιουργούν μάλλον προβλήματα αποδοτικότητας ή στην χειρότερη περίπτωση εισαγωγή προκλητής ζήτησης και αύξησης των εισοδημάτων, όσων διαχειρίζονται τους τομογράφους; Το ρωτώ γιατί η χώρα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην συγκεκριμένη τεχνολογία. (Τα έντονα γράμματα είναι ερωτήματα-σχόλια του υπογράφοντος).
– Ως προς τους ισχυρισμούς ότι λειτουργούν μόνο δεκατέσσερις (14) από τις είκοσι πέντε (25) κλίνες στην ΜΕΘ, αποσαφηνίζεται ότι ο ακριβής αριθμός είναι είκοσι (20) από τις είκοσι πέντε (25) κλίνες.
Σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπως το Αττικό, γνωρίζει ο κ. Γεωργιάδης, ότι το 10% τουλάχιστον των κλινών του θα έπρεπε να είναι κλίνες ΜΕΘ; Επαίρεται δηλαδή ότι το πρόσφατο καμάρι της χώρας μας το Αττικό Νοσοκομείο, έχει μόνο σε λειτουργία 20 κλίνες ΜΕΘ; Εχει άραγε σχεδιασθεί το Αττικό να έχει μόνο 25 κλίνες ΜΕΘ; Δεν έχει ακούσει ο κ. Γεωργιάδης τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των επιστημόνων της ΜΕΘ και της επιστημονικής τους εταιρείας, ότι υπάρχει πρόβλημα στην χώρα και ότι η έλλειψη κλινών αυτού του είδους οδηγεί στο αναπόφευκτο; Τι είδους Υπουργός Υγείας είναι ο ίδιος όταν δεν συνειδητοποιεί την προφανή ανεπάρκειά μας ως χώρας ή συστήματος υγείας και επαίρεται για την λειτουργία μόνο 20 κλινών στο Αττικόν; Αντί να ζητά συγνώμη από γονείς, αδέλφια και άλλους συγγενείς που χάνουν προσφιλή πρόσωπα εξ αιτίας της αδυναμίας μας και της οικονομικής κρίσης που μας οδηγεί σε χάσιμο ανθρώπινων ζωών και παραγωγικών ανθρώπων, ο ίδιος βαυκαλίζεται με την λειτουργία 20 κλινών ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο που αναπτύσσει πάνω από 750 κλίνες τριτοβάθμιας περίθαλψης;
– Ανακριβείς είναι οι καταγγελίες για 120 επικουρικές κλίνες την ημέρα της εφημερίας, όπως ακούστηκε. Από τις καταγραφές των τελευταίων μηνών, διαπιστώνεται ότι ο μέσος όρος επικουρικών κλινών είναι πενήντα δύο (52).
Δηλαδή κ. Υπουργέ της Υγείας παραδέχεσθε ότι κατά τους τελευταίους μήνες (συμπεριλαμβάνονται προφανώς και οι μήνες του καλοκαιριού, κατά την διάρκεια των οποίων η πληρότητα των κλινών στις μονάδες των Αθηνών μειώνεται έως και 30%), ότι ο μέσος όρος των επικουρικών κλινών (κοινώς ράντζων, όπως τα ξέρουμε όλοι), είναι μόνο(!) 52; Πήγατε λοιπόν κ. Υπουργέ Υγείας να δείτε τις 52 κλίνες και να μιλήσετε με τους ασθενείς, τους συγγενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Αττικόν που συνωστίζονται στους διαδρόμους του για περίθαλψη; Ρωτήσατε ένα αρχιτέκτονα του Υπουργείου Υγείας, πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζονται για να νοσηλευτούν οι πρόσθετοι 52 ασθενείς που βρίσκονται στους διαδρόμους και τι λειτουργικό πρόβλημα δημιουργεί η πληρότητα άνω του 100% σε ένα νοσοκομείο; Σκεφθήκατε ποτέ πόσα ιατρικά-νοσηλευτικά λάθη μπορούν να γίνουν πέρα από τα συνήθη σε μια τέτοια καθημερινή απελπιστική κατάσταση για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας; Είχατε ποτέ ασθενή που νοσηλεύτηκε στο διάδρομο σε ράντζο και αισθανθήκατε ικανοποιημένος από την κατάσταση αυτή που δικαιολογείται μόνο σε καιρούς πολέμου ή σε περιόδους επιδημιών;

Αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει την γραπτή ανακοίνωσή σας, μήπως είναι καιρός να την ξαναδιαβάσετε και να αντιληφθείτε ότι η διαχείριση των κοινών και μάλιστα των υπηρεσιών υγείας, δεν είναι πώληση βιβλίων για τα οποία μπορείτε να αποζημιωθείτε και με μετα-χρονολογημένες επιταγές (όπως ορθώς και εφυιώς αναφερθήκατε στις συνθήκες της ελληνικής αγοράς), αλλά μια σοβαρή υπόθεση που οδηγεί στο αναπόφευκτο και για την οποία έχετε και εσείς μια μικρή ευθύνη, αφού ασκείται το αξίωμα του Υπηρέτη-Υπουργού Υγείας για λογαριασμό των ελλήνων πολιτών; Οι μετα-χρονολημένες επιταγές στην περίπτωση της υγείας δεν έχουν ευτυχή κατάληξη γιατί συνήθως δεν ειπράττονται κ. Υπουργέ της Υγείας. Αν μη τι άλλο κ. Γεωργιάδη δεν θα έπρεπε να κομπάζετε και να μάθετε να μετράτε τα λόγια και τις πράξεις σας, γιατί φοβάμαι ότι η εκτόξευσή σας στους υπουργικούς θώκους που προφανώς οφείλεται και σε δικές σας ικανότητες, σας οδηγεί να χάσετε το μέτρο των αρχαίων μας προγόνων, τους οποίους τόσο πολύ θαυμάζετε.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=792:o-k-ypourgos-ygeias-oi-52-epikourikes-klines-sto-attiko-kai-oxi-mono&Itemid=177