Ο Β. Σόϊμπλε επικρίνει του Έλληνες

«Οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και στην οικονομική κρίση. Κριτική στην Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

 

Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Bild am Sonntag, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα, καθώς η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. «Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην στάση κάποιων ανατολικών κρατών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι «η αλληλεγγύη δεν αρχίζει με εκατέρωθεν προσβολές, είναι ήδη σημαντική πρόοδος αν όλες οι χώρες έχουν επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», για να προειδοποιήσει ότι «οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από την Γερμανία» και να επισημάνει ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να συντονιστεί βήμα-βήμα. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που ξοδεύουμε για 28 εθνικούς στρατούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από κοινού» εξηγεί ο γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και εκτιμά ότι η Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς ισχυρότερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γιοάχιμ Χέρμαν δηλώνει στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι φάρσα» σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τονίζει ότι μια χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να εγκαταλείπει την Ζώνη Σένγκεν.

Αναφερόμενος μάλιστα στα προβλήματα στα Βαλκάνια, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλισθούν τα σύνορα με την Σλοβενία, ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην Σένγκεν από την Κροατία να καταγράφονται σωστά και να εντοπίζονται πιθανοί τρομοκράτες. «Αν αυτό δεν διασφαλισθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα σύνορά μας» δηλώνει.

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500048331

 

Μόνο ασήμαντοι εθελόδουλοι ηγέτες και ακραία υπαλληλικές κυβερνήσεις στην Αθήνα θα είχαν υποκύψει σε ένα τυραννίσκο και εκβιαστή δεύτερης κατηγορίας όπως ο Β. Σόϊμπλε, ο οποίος σε κάθε παρέμβαση του δεν χάνει ευκαιρία να ταπεινώνει και να εξευτελίζει την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Άλλωστε μια τέτοια τακτική σατραπίσκου έναντι της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα επικερδής, αφού του δίνει ανέξοδα την εικόνα πολιτικού με πυγμή, ενώ του προσθέτει δημοφιλία στο γερμανικό κοινό μιας και σημαντικό μέρος του τελευταίου, μάλλον βλέπει ως ”βάρος” τον ευρωπαϊκό νότο και νοιώθει την ανάγκη να αισθάνεται επικυρίαρχος.      

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός των τεράστιων συνόρων της χώρας μας, ιδιαίτερα των θαλάσσιων και μιλώντας με την γεωγραφική ασφάλεια της Γερμανίας, άσκησε κριτική στην Ελλάδα την Κυριακή για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, λέγοντας ότι η Αθήνα αγνοούσε επί χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στους μετανάστες να ζητούν άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.  

Ο Σόϊμπλε κάνει ότι αγνοεί ότι το Δουβλίνο ”φυλακίζει” στην ουσία τους μετανάστες κατά κύματα στην Ελλάδα, η οποία χωρίς πόρους και μέσα από την πίεση της λιτότητας των μνημονίων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κίνηση πληθυσμών τον τελευταίο αιώνα.  

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ότι πριν λίγο καιρό τα δικαστήρια της πατρίδας του απεφάνθησαν ότι οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζονται ανθρώπινα στην Ελλάδα, ως εκ τούτου δεν θα στέλνονται σε αυτή -μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του Δουβλίνου.  

Ασφαλώς οι πρόσφυγες έχουν πρόβλημα στη χώρα μας λόγω της αρνητικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και λόγω στενότητας πόρων. Πρέπει να διορθώσουμε, όμως, τον Σοϊμπλε λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

“Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά πρέπει να εξετάσουν πως μπορούν να τα πάνε καλύτερα και οι ίδιοι”, είπε χαρακτηριστικά ο Schaeuble, ο οποίος είχε επανειλημμένα την αντίθεση του με την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2015 για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Σε αντίθεση με την επικριτική του στάση προς την Ελλάδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κάνει την ”πάπια” και προτείνει στη συνέντευξη του συμβιβαστικές λύσεις στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που είναι διστακτικές να δεχθούν μετανάστες στα εδάφη τους υπό το καθεστώς των ευρωπαϊκών κανόνων.

“Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά με την ανταλλαγή προσβολών (σ.σ τις οποίες, όμως, απευθύνει στην Ελλάδα). Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, ωστόσο λιγότερους απ’ όσους η Γερμανία“, τόνισε ο κ. Schaeuble προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να οδηγήσει τις χώρες της γηραιάς ηπείρου σε αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών: “Θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ περισσότερα κεφάλαια, για να δημιουργήσουμε κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δομές”.

«Ο τελικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Τα κεφάλαια που δαπανούμε ξεχωριστά οι 28 χώρες της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Η άποψη Σόϊμπλε ότι η μνημονιακή κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεθόδους μιλιταρισμού, με περισσότερους εξοπλισμούς και κοινό ευρωπαϊκό στρατό, δεν μπορεί παρά να κάνει ναανατριχιάζουν οι δημοκρατικοί λαοί της Ευρώπης. Ο Σόϊμπλε, μετά την ευρωπαϊκή νομισματική φυλακή, προετοιμάζει και την Ευρώπη ως μιλιταριστικό επιθετικό κέντρο, που μας παραπέμπει σεσκοτεινές εποχές της Γερμανίας και της Γερμανικής Ευρώπης. Φυλαχτείτε! Η ιστορία πάει να επαναληφθεί…

Το παράδοξο σε όλη την υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να απαντήσει ψελίζοντας στον Σόϊμπλε, τη στιγμή που δουλοπρεπώς εφαρμόζει το αγαπημένο του τρίτο μνημόνιο. Και κάτι ακόμα, η Γερμανία δεν είναι Τσεχία για να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας. Αλλωστε, ο Σόϊμπλε δεν μας είπε να φύγουμε από το ευρώ. Γιατί μόνο αυτό ενοχλεί πραγματικα την κυβέρνηση. Τίποτα άλλο!

ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23067:soimple-turraniskos&catid=81:kivernisi&Itemid=198