Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα

Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» το Σάββατο (28/3) το μεσημέρι νέοι εκβιασμοί άρχισαν να εκτοξεύονταιτόσο από τους «θεσμούς» – δανειστές, όσο και από τις αχαλίνωτες «αγορές» των διεθνών κερδοσκόπων.  

 

Όλοι αυτοί στεγνώνοντας τη χώρα από ρευστότητα και οδηγώντας την όλο και πιο κοντά σε ένα «πιστωτικό γεγονός», ευελπιστούν ότι θα πειθαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και να υποκύψει ακολουθώντας τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας, που θέλουν να επιβάλλουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη, οι νεοαποικιοκράτες της Γερμανικής ΕΕ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του «Brussels Group» εκπρόσωποι των «θεσμών» διοχέτευαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την πληροφορία ότι αυτές ξεκινούν σε «βαρύ κλίμα» και ότι οι ελληνικές προτάσεις που περιέχονται στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» δεν γίνονταιαποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες!  

Οι «εταίροι» σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρονται να πιέζουν σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις , τα οποία είναικόκκινη γραμμή για τη κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής (27/3)οι «αγορές» ξαναχτύπησαν διά μέσου του οίκου Fitch, ο οποίος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες σε CCC από B. Οι διατεταγμένοι γύπες  γύπες των «αγορών»  παίζουν για άλλη μια φορά το βρώμικο ρόλο τους, θεωρώντας ότι μπορούν να εκβιάσουν τη χώρα στήνοντας σε συνεργασία με τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, παιχνίδια με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  

Η πολιορκία της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης από το ευρωπαϊκό κατεστημένο και από τους διεθνείς πρωταθλητές της μεροληπτικής αξιολόγησης, που θέλουν να κηρύξουν σιωπητήριο σε κάθε αντίθετη φωνή από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Είμαστε πλέον στο σημείο μηδέν. Η ρήξη με αυτές τις πολιτικές είναι αδήριτη ανάγκη. Χωρίς καμιά καθυστέρησηαπαιτείται να ακολουθήσουμε εναλλακτικές λύσεις, που θα δώσουν ελπίδα στο λαό και προοπτικήπαραγωγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του τόπου. 

Η Αθήνα έχει λιγότερο από δύο 24ώρα προκειμένου να παρουσιάσει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει αφενός την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup και αφετέρου την λήψη αποφάσεων για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.  Η ρευστότητα του Δημοσίου είναι στο «κόκκινο» γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων της 30ης Μαρτίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου θα βασισθεί σε χρήματα που επιχειρείται – ακόμη και τώρα- να αντληθούν από τις καταθέσεις που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες φορείς της γενικής κυβέρνησης όπως π.χ. η Αττικό Μετρό.

Ιδού οι πιο σημαντικές ημερομηνίες για την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο:

30 Μαρτίου: Η ελληνική κυβέρνηση έως την ημερομηνία αυτή μπορεί να υποβάλει πλήρη κατάλογο προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια διάσωσης. Ο στόχος τήρησης της προθεσμίας είναι να επιταχυνθεί η εκταμίευση ρημάτων από το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησαν παράταση τεσσάρων μηνών στην υφιστάμενη συμφωνία διάσωσης.

9 Απριλίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προς το ΔΝΤ 360 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs). Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.

14 Απριλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

17 Απριλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Τέλος Απριλίου: Στο πλαίσιο της συμφωνίας παράτασης του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα πρέπει να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

8 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

12 Μαΐου: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την μεγαλύτερη πληρωμή του μήνα -περίπου 601 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα προς το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 763 εκατομμύρια ευρώ.

15 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

5 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια πληρωμή της τάξης των 240 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ.

12 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ.

12 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 3,6 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

16 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 451 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 573 εκατομμύρια ευρώ.

19 Ιουνίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ.

19 Ιουνίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Τέλος Ιουνίου: Λήγει η παράταση για την «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα η επέκταση της δανειακής σύμβασης.

10 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

13 Ιουλίου: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 360 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.

20 Ιουλίου: Ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

8 Αυγούστου: Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.