Οδομαχίες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στα εγκαίνια του Πύργου της ΕΚΤ

Ομάδες διαδηλωτών του Blockupy είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες να στήσουν τον χώρο συγκέντρωσης σε σημείο κοντά στη νέα έδρα της ΕΚΤ. To Blockupy έχει αποκλείσει την γέφυρα Φλόσερ στον Μάιν, απέναντι από τον νέο Πύργο και το «παρών» έχουν δώσει υποστηρικτές του κινήματος και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. 


Νέο σημείο έντασης είχε γίνει το μεσημέρι έγινε η Οδός Χάναουερ, ανατολικά του Πύργου, όπου η αστυνομία είχε περικυκλώσει από νωρίτερα ομάδα διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους Ιταλών.

Eίχαν προγραμματιστεί δύο διαφορετικές πορείες, μία του συνδικάτου DGB το μεσημέρι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στον Πύργο της ΕΚΤ και δεύτερη του Blockupy από την Όπερα στις 17:00 με προορισμό το δημαρχείο -ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης, είναι αβέβαιο εάν θα πραγματοποιηθούν. 

To κίνημα του Blockupy επέρριψε την ευθύνη των επεισοδίων στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση». Από την πλευρά της, η αστυνομία είχε ήδη από νωρίς μιλήσει για «πολύ επιθετικό κλίμα» απέναντί της. 

Περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων στην ΕΚΤ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως έθεσε υπό κράτηση «περίπου 350 άτομα» για επεισόδια και βανδαλισμούς. 

 

Ήδη το ξημέρωμα της Τετάρτης ξεκίνησε η ένταση: Διαδηλωτές πυρπόλησαν περιπολικά σε αστυνομικό τμήμα (κοντά στην Κονστάνμπλερβαχε) και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. 

Αψιμαχίες με τους αστυνομικούς είχαν σημειωθεί αρχικά και στην Πλατεία της Όπερας, με την αστυνομία να μιλά για έναν αστυνομικό ελαφρά τραυματία από πέτρα. Σχετικά μικρής έκτασης ζημιές, με σπασμένες στάσεις λεωφορείων, αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία.

Αρκετά θαρραλέοι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άλλον ουρανοξύστη (τον Skyper) και κρέμασαν πανό «ο καπιταλισμός σκοτώνει»