Οι 5 «πατέντες» της Goldman Sachs για τις μέγιστες αποδόσεις

Πέντε αποδοτικές στρατηγικές για την επίτευξη σημαντικών υπεραξιών  κατά το επόμενο 12μηνο εισάγει η Goldman Sachs στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.

Στα top trades  του οίκου πρυτανεύει η εκτίμηση ότι απαιτείται μια μετατόπιση  του επενδυτικού προφίλ μακριά από τα κλασικά χαρτοφυλάκια που χρησιμοποιούν τυπικούς δείκτες αναφοράς προς μια στρατηγική εστιασμένη περισσότερο σε απόλυτες αποδόσεις.

 

1. Ο οίκος καταρχήν προτείνει long θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ωρίμανσης Δεκεμβρίου  του 2014 του αμερικανικού δείκτη S&P  500, τις οποίες προτείνει να χρηματοδοτήσει ο επενδυτής με πωλήσεις (short) δολαρίου Αυστραλίας έναντι αμερικανικού δολαρίου. H Goldman έχει ανοίξει αυτήν τη θέση όταν τα εν λόγω παράγωγα του S&P 500 βρίσκονταν στις 1.986,8 μονάδες στα τέλη Νοεμβρίου και θέτει ως στόχο τις 2.250 μονάδες. Τοποθετεί, δε, όριο στην πτώση (stop less) τις 1.855 μονάδες, όπου και συνιστά κλείσιμο της θέσης. Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε από το παράγωγο αυτό του S&P 500 ήταν στις 2.059 μονάδες. Σκοπός η εγγραφή υπεραξιών από τη Wall χρησιμοποιώντας την τρέχουσα ισχύ του αυστραλιανού δολαρίου, που δεν αναμένεται να συνεχιστεί.

2. Δεύτερο trade ο οίκος προσδιορίζει τις long θέσεις στα euro swaps των 5ετών ευρωπαϊκών χρεογράφων (υποκείμενη αξία από Eonia: Euro Overnight Index Average), με παράλληλες short θέσεις στα 5ετή αμερικάνικα κρατικά ομόλογα. Η θέση άνοιξε με spread αποδόσεων -61 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο και στόχος είναι οι -130, ενώ όριο στην πτώση (stop less) τίθεται στις – 35 μονάδες βάσης. Στην παρούσα φάση η διαφορά απόδοσης είναι το -80. Σκοπός η εγγραφή των μεγαλύτερων δυνατών υπεραξιών από το άνοιγμα της Ψαλίδας των αποδόσεων μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων.

3. Τρίτη επενδυτική πρόταση συνιστούν οι longθέσεις στο αμερικάνικο δολάριο έναντι του καναδικού στην spot αγορά, trade που άνοιξε ο οίκος στα τέλη Νοεμβρίου, στα επίπεδα του 1,055, με στόχο τα 1,14. Η τρέχουσα ισοτιμία κινείται στα επίπεδα του 1.062. Σκοπός η εγγραφή κερδών από την ενίσχυση του αμερικάνικου νομίσματος έναντι ενός από αυτά που αναμένεται να πιεστούν τη φετινή χρονιά.

Στην τέταρτη θέση των top trades της Goldman βρίσκεται η πρόταση για αυξημένες θέσεις σε ρίσκο, και συγκεκριμένα για πωλήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου (CDX)στα 7ετή CDX Investment Grade. Εδώ, ουσιαστικά, ο οίκος παίρνει θέση κατά των χρεοκοπιών, που αναμένεται ότι θα περιοριστούν και, έτσι θα αποκλιμακωθούν τα παράγωγα ασφάλιστρα κινδύνου. Η συγκεκριμένη επιλογή χρεογράφων (7ετή CDX Investment Grade, Series 21 junior mezzanine tranche και εύρος αποδόσεων από 3%-7%) έγιναν όταν αυτά στις αρχές Δεκεμβρίου βρίσκονταν στις 465 μονάδες βάσης και ο στόχος έχει τεθεί στις 395, ενώ stop loss στις 585. Στα μέσα της εβδομάδας κινούνταν στις 410 μονάδες.

5. Πέμπτη επενδυτική θέση που έχει ανοίξει και προτείνει η Goldman είναι αυτή υπέρ των τραπεζικών μετοχών. Συνιστά long θέσεις με αγορά «καλαθιού» τραπεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, με ισοκατανομή θέσεων μεταξύ των προϊόντων που παρακολουθούν τους τραπεζικούς δείκτες Kdw Bank Index (ΗΠΑ),SX7E(Ευρώπη, Euro STOXX Banks) και TRNBNK (Ιαπωνία, TOPIX Banks).

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/253305-5-goldman-sachs