Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στην «Ημερίδα διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
«Ωστόσο, από εδώ και στο εξής έχουμε μπροστά μας μια σειρά από εξίσου κρίσιμες προκλήσεις:
1ον: Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την πλήρη εφαρμογή και ωρίμανση τους. Ώστε με τη διαμόρφωση ποιοτικών θεσμών, στέρεων δομών και υγιών οικονομικών συμπεριφορών η Ελλάδα να λειτουργεί, επιτέλους, ως μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα.
2ον: Την επαναφορά της οικονομίας σε μια νέα, δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Η οποία θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνιστικό δυναμισμό και τις επενδύσεις. Και θα μεταφράζεται συνεχώς σε ένα ορατό και μετρήσιμο κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης.
3ον: Την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη και την αναβάθμιση του πιο πολύτιμου πλουτοπαραγωγικού πόρου που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, των ανθρώπων της.
Εδώ, θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία της δομής και φιλοσοφίας του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Το πρώτο είναι η κοινή προσέγγιση αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης. Ο σχεδιασμός και η ανάληψη συντονισμένων και αποτελεσματικών πολιτικών και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της σύνδεσης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, με την αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η μεγιστοποίηση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν αποτελεί αποσπασματική και αποκομμένη προσπάθεια χρηματοδοτικής ενίσχυσης, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις και στρατηγικό πλαίσιο. Αντίθετα, έχει απόλυτη συνάφεια, προωθεί και υποστηρίζει τους μεγάλους και κρίσιμους στόχους που έχουν τεθεί, αναφορικά με την απασχόληση, την αγορά εργασίας και την κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, αποτελεί την αιχμή της συλλογικής μας προσπάθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, των επιτακτικών αναγκών του σήμερα.
Σε αυτό το πεδίο εκτιμώ ότι οι επιδόσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν υψηλές και αποδοτικές. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν – καταρχήν – στη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Και δίνουν επιπλέον ώθηση στην ανάκαμψη, διαμορφώνοντας ένα θετικό οργανωτικό και θεσμικό περιβάλλον για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σταχυολογώ, τις σημαντικότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις
ü Διευκολύνουμε τις νέες προσλήψεις και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων:
o μειώνοντας σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες,
o περιορίζοντας δραστικά τις γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων με το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη,
o αλλά και άλλες δράσεις με στόχο την κατάργηση περιττών υποχρεώσεων και διαδικασιών όπως, για παράδειγμα, η μετά από είκοσι χρόνια κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου», αλλά και μέσω της σχεδιαζόμενης απλοποίησης και κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας.
ü Θεσμοθετήσαμε νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ο νέος αυτός μηχανισμός βασίζεται στην κοινωνική διαβούλευση, αλλά και – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.
ü Προωθήσαμε την πιο αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας, με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα.
ü Διευρύναμε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους με ευκολία, προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης στα μέσα κοινοτικά επίπεδα.
ü Καταπολεμούμε πλέον αποτελεσματικά για πρώτη φορά τη μεγάλη «πληγή» της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, με σχέδιο, οργάνωση και συνέπεια.
ü Εξασφαλίσαμε την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, ενισχύοντας την εισπρακτική ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων και εξαλείφοντας οριστικά την παραβατικότητα στη λήψη συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων πρόνοιας.
ü Οργανώνουμε και νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης και των παροχών εφάπαξ.
ü Τέλος, αναπτύξαμε με ίδιες δυνάμεις – το τονίζω αυτό – ένα δίκτυο σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, όπως τα συστήματα Ήλιος, Άτλας, Εργάνη.
Ψηφιακές υποδομές που παρέχουν – για πρώτη φορά στη χώρα μας – χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα, άγνωστα μέχρι πρότινος, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητα του υπουργείου Εργασίας.
Δίνοντας ένα μόνο παράδειγμα των αλλαγών που φέρνουν αυτά τα καινοτόμα συστήματα που δημιουργήσαμε στην καθημερινότητα όλων μας, αναφέρω την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και την κατάργηση των βεβαιώσεων για τις συντάξιμες αποδοχές. Εξέλιξη που δίνει τέλος στις γνωστές ουρές στα ασφαλιστικά ταμεία και την ταλαιπωρία 2,8 εκατομ. συνταξιούχων για πολλές δεκαετίες. Αναφέρω επίσης την, από 1ης Ιουνίου του 2014, κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας.
Επιπλέον:
ü Προχωρούμε στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και προωθούμε μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας.
ü Εντατικοποιήσαμε την υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
ü Διαμορφώνουμε Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και δημιουργήσαμε δίκτυο δομών κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ü Υφαίνουμε ξανά από την αρχή – αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας – έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Με βασικό μοχλό τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην Ελλάδα.
Πιστεύω βαθιά ότι η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και ουσιαστικό προαπαιτούμενο της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.
Η επένδυση μιας κοινωνίας στους ανθρώπους της, η ποιότητα, η παραγωγικότητα και η ικανότητα καινοτομίας του ανθρώπινου δυναμικού της, αποτελεί δείκτη πραγματικής ανάπτυξης.
Από την άλλη, η δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, του πιο επώδυνου και αποκρουστικού προσώπου της κρίσης, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από μια έκρηξη της επιχειρηματικότητας και της επενδυτικής ζήτησης. Με το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που οδηγεί σε αδιέξοδα και καθηλώνει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.
Με την έμφαση στην πραγματική παραγωγή. Με μια υγιή, εξωστρεφή και έντιμη επιχειρηματικότητα, τμήμα μιας παγκόσμιας αλυσίδας αξίας και όχι με τις κρατικοδίαιτες και παρασιτικές εκδοχές της, όπως τις γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα. Και το σημαντικότερο, με την επένδυση στην ποιοτική, αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία.
Σε αυτόν τον νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης που εισέρχεται η ελληνική οικονομία, οι πόροι του ΕΚΤ και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο προσανατολισμού και χρηματοδότησης σύγχρονων αναπτυξιακών πολιτικών.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αυτής της σημαντικής συνάντησης».
16/4/2014