Ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ εισάγουν οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από το μίνι κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας:
• Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε Εθνικό Ασφαλιστικό Φορέα, δηλαδή παύει να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας και μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή.
• Ο Οργανισμός θα διαθέτει κλειστό προϋπολογισμό, που θα κατανέμεται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ανάλογα με τις πληθυσμιακές ανάγκες. Για τη χρηματοδότηση του πιθανόν να απαιτηθεί ανακατανομή των εισφορών, ακόμη και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
• Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα βασικό πρόγραμμα περίθαλψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων.
• Οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στο ΕΣΥ, συστήνοντας ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας μαζί με τα Κέντρα Υγείας.
• Οι ασφαλισμένοι θα έχουν 24ωρη στο σύστημα ΠΦΥ
• Ενώ, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον προσωπικό του οικογενειακό γιατρό και θα έχει προσωπική κάρτα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται και φροντίδα στο σπίτι.
• Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του οργανισμού, τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής εργασίας ή να μείνουν εκτός διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο, με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
• Εργοδότη το ΕΣΥ θα έχουν και όλοι οι υπόλοιπο εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, που θα περάσουν, μέσω της κινητικότητας/διαθεσιμότητας στο νέο σύστημα, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το πολύ 25 ημέρες, με τον Υπουργό Υγείας να δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.
• Εκτός ΠΦΥ μένουν και πάλι οι οδοντίατροι, παρότι η στοματική υγιεινή θεωρείται κρίσιμος άξονας της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Αναφερόμενους στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που προσανατολίζονται σε συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως με απεργούς δεν συνομιλεί και πως αν λήξουν την απεργία, ακόμη και το Σάββατο θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ανοικτά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους.
Ο λόγος κυρίως για το ζήτημα των ιατρικών ειδικοτήτων που θα συμμετέχουν στη νέα ΠΦΥ, αφού τελικά ο οικογενειακός ή γενικός ιατρός δεν θα είναι gate-keeper, δεν θα απαιτείται δηλαδή αποκλειστικά η δική του γνωμοδότηση για την περαιτέρω ιατρική αντιμετώπιση του ασφαλισμένου.