Οι διαχειριστές κεφαλαίων βγάζουν τα χρήματά τους από τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και χρέους, ως απάντηση στις ανησυχίες για την άτακτη πολιτική της ηπείρου, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τις αδύναμες τράπεζες, και την αδυσώπητη οικονομική δυσπραγία.
Οι επενδυτές πωλούν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν ευρωπαϊκές μετοχές εδώ και σχεδόν 15 εβδομάδες – το μεγαλύτερο σερί από το 2008 – σύμφωνα με την UBS Group. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες καθαρές εκροές από τα ομόλογα της ευρωζώνης βρίσκονταν στο μισό ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με ανάλυση της Pictet Wealth Management σε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι επενδυτές στρέφονται μακριά από το αυξανόμενο πλήθος του ευρωπαϊκού χρέους με αρνητικές αποδόσεις.
Τα χρήματα βρίσκουν θέση σε μέρη όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και μέχρι και τις αναδυόμενες οικονομίες, σπρώχνοντας τις τιμές προς τα πάνω σε αυτές τις αγορές.
Μόλις πέρυσι, η Ευρώπη ήταν η πρώτη επιλογή για τους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς ανέκαμπτε από την κρίση δημόσιου χρέους της περιόδου 2010-2012. Η παρούσα αποχώρηση δείχνει πως αυτή η αναζωογόνηση έχει ξεθωριάσει, και γρήγορα.
«Γίνεται μια μονόδρομη ροή έξω από την Ευρώπη» είπε ο Ανκίτ Γκίντια, αναλυτής στρατηγικής αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων της BNP Paribas. «Αγοράζεις κάτι που δε σου προσφέρει επιστροφές, το πουλάς.»
Πέρυσι, η νομισματική ενίσχυση από την ΕΚΤ και η νέα οικονομική ανάκαμψη έφεραν τους επενδυτές πίσω στην Ευρώπη, ύστερα από την αποχώρησή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ανέβηκε 6,8% το 2015, ενώ ο S&P 500 έχασε σχεδόν 1%.
Τώρα ο κόσμος φεύγει και πάλι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει να πωλούν μετοχές σε όλον τον κόσμο, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Όμως οι πωλήσεις στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα έντονες.
Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν πωλήσει περίπου 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ETFs που παρακολουθούν ευρωπαϊκές μετοχές από τον Μάρτιο, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 9,4% του συνόλου αυτών των επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Γκίντια.
Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων στις μετοχές της ευρωζώνης έπεσε σε χαμηλά 17 μηνών τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch. Όταν οι προοπτικές φαίνονταν πιο θετικές πέρυσι, ένα καθαρό 55% των διαχειριστών κεφαλαίων προτιμούσαν την περιοχή.
Αυτό ήδη έχει τίμημα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Stoxx Europe 600 έχει πέσει σχεδόν 8% φέτος, σε σύγκριση με έναν ουσιαστικά ακίνητο S&P 500.
Οι τράπεζες είναι ο τομέας με τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, έχοντας πέσει σχεδόν 19%.
Οι επενδυτές ανησυχούν πως τα αρνητικά επιτόκια διαβρώνουν τα όρια του τομέα, ενώ οι τράπεζες στη νότιο Ευρώπη συνεχίζουν να παλεύουν με τα επισφαλή δάνεια.
Αυτό θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια ήπειρο όπου οι εταιρείες βασίζονται σε τραπεζικά δάνεια για περίπου τρία τέταρτα των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Οι τράπεζες επίσης αποτελούν ένα υπέρογκο κομμάτι των τοπικών χρηματιστηριακών αγορών.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για της τράπεζες ήδη επιβεβαιώνονται ύστερα από τα καθόλου εντυπωσιακά αποτελέσματα των πιο πρόσφατων περιόδων κερδών.
Τα δυσάρεστα νέα για τα κέρδη δεν αφορούσαν μόνο τις τράπεζες. Συνολικά, αυτή η περίοδος κερδών έχει εμβαθύνει τις αμφιβολίες των επενδυτών για την κερδοφορία στην Ευρώπη.
«Ύστερα από 10 χρόνια μηδενικής ανάπτυξης κερδών στην Ευρώπη, οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι» είπε η Κάρεν Όλνεϊ, αναλύτρια στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στη UBS. «Χρόνο μετά τον χρόνο οι επενδυτές περίμεναν μια μεγάλη αύξηση στα κέρδη, και χρόνο μετά τον χρόνο απογοητεύτηκαν.»
Η περιοχή αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών πολιτικών δοκιμασιών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ανάκαμψή της και να κρατήσουν τους επενδυτές στο περιθώριο.
Στις 23 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφήσει για το αν θα παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Βρετανία επιλέξει να αποχωρήσει, αυτό θα μπορούσε να αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για το ποια χώρα μπορεί να ακολουθήσει.
«Εκτός κι αν έχετε μια ισχυρή άποψη πως το Brexit δε θα συμβεί, η Ευρώπη είναι μια επικίνδυνη επιλογή» είπε ο Λούκα Σιμοντσέλι, διαχειριστής επενδύσεων στη Unigestion, η οποία διαχειρίζεται 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια.
Οι επενδυτές ομολόγων επίσης εγκαταλείπουν την Ευρώπη, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Τα μέτρα ενίσχυσης της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των επιτοκίων κάτω από το μηδέν για την ώθηση του πληθωρισμού, έχουν ρίξει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις πέφτουν ενώ οι τιμές αυξάνονται.
Περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή 54% αυτών των χρεογράφων συναλλάσσονται με αρνητικές αποδόσεις αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch.
Αυτό ωθεί τους επενδυτές να ψάξουν αλλού για επιστροφές, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές. Με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο να έχει απόδοση 0,181%, το 1,85% του δεκαετούς αμερικάνικου ομολόγου φαίνεται πιο ελκυστικό.
«Έχουμε δει πολλές ροές προς οτιδήποτε με θετική απόδοση», είπε ο Στιβ Τόμσον, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών της Invesco Fixed Income.
Δεν εγκαταλείπουν όλοι την Ευρώπη.
Η συνεχής πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ευρωζώνης, καθώς και οι περαιτέρω αυξήσεις στο δολάριο, θα μπορούσαν να ρίξουν το ευρώ χαμηλότερο και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως η οικονομία της ευρωζώνης ανέβασε ρυθμούς στους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Εάν οι βρετανοί ψηφοφόροι επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, όπως υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό επίσης θα πυροδοτούσε ένα ράλι ανακούφισης καθώς οι επενδυτές που έκαναν πίσω θα ξεκινήσουν ξανά να αγοράζουν, σύμφωνα με αναλυτές.
Το ξεπούλημα έχει μειώσει τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να βάλει επίσης σε πειρασμό τους κυνηγούς ευκαιριών.
Όμως πολλοί συνεχίζουν να αμφιβάλουν για τις προοπτικές της περιοχής.
«Σε μια συγκριτική βάση, η Ευρώπη δείχνει να είναι λίγο φτηνότερη από τις ΗΠΑ, όταν όμως δούμε την υποκείμενη ανάπτυξη, μπορούμε σίγουρα να πούμε πως έχει λόγο που είναι φτηνότερη» είπε ο Μάικλ Μούσιο, διευθύνων σύμβουλος της FBB Capital Partners, εταιρείας διαχείρισης πλούτου με έδρα στις ΗΠΑ.
http://sofokleous10.gr/top-story/389959-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7