Οι ξένοι αγόρασαν και …. ξαναπούλησαν ελληνικούς τίτλους

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η «πανηγυρική» επάνοδος της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, καθώς τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές μπορεί μεν να έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα 5ετή ομόλογα, αλλά αμέσως μετά έσπευσαν να ξεπουλήσουν άλλα ελληνικά χρεόγραφα, που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, διατηρώντας σταθερό το συνολικό βαθμό έκθεσης στη χώρα που, κατά την BlackRock, έχει τα παγκόσμια θλιβερά πρωτεία σε επικινδυνότητα για χρεοκοπία.

 

Τα στοιχεία για την επενδυτική δραστηριότητα των ξένων επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους πείθουν ότι η πολυδιαφημισμένη έξοδος στις αγορές ήταν μια… οφθαλμαπάτη, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, ενόψει τότε και των ευρωεκλογών, που πίεζαν την κυβέρνηση να επιδείξει στην κοινή γνώμη μια μεγάλη επιτυχία από το χώρο της οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, θα μιλούσαμε για μια υγιή και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές, εάν πράγματι οι διαχειριστές των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων έδειχναν διάθεση να προσθέσουν ελληνικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους, κάτι που θα πιστοποιούσε ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Αντί γι’ αυτό, όμως, η έκδοση του πρώτου ομολόγου μετά την υπαγωγή της χώρας σε διεθνές πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε ως μια καλή κερδοσκοπική ευκαιρία από τους διαχειριστές κεφαλαίων: τοποθέτησαν μεν κεφάλαια στο νέο τίτλο, που είχε πολύ καλή απόδοση, αλλά αμέσως μετά ρευστοποίησαν άλλα ελληνικά ομόλογα, ίδιας περίπου αξίας, αποφεύγοντας, με αυτό τον τρόπο, να αυξήσουν τον ελληνικό κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 5ετές ομόλογο υπήρξαν προσφορές της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και το Δημόσιο άντλησε τελικά 3 δισ. ευρώ, με απόδοση λίγο χαμηλότερη από το 5%, που είναι και η υψηλότερη με μεγάλη διαφορά μεταξύ των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, όμως, τον αμέσως επόμενο μήνα, το Μάιο, καταγράφηκαν μεγάλες εκροές, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, λόγω της μείωσης τοποθετήσεων κεφαλαίων από μη κατοίκους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει πραγματικά πρόσβαση στη διεθνή αγορά ομολόγων επιβεβαιώθηκε περίτρανα πριν από λίγες ημέρες, με την παταγώδη αποτυχία της έκδοσης 3ετούς ομολόγου. Το Δημόσιο επεδίωκε να αντλήσει, διαθέτοντας και αυτά τα ομόλογα με την «ασφαλή» μέθοδο της συνεργασίας με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Οι προσφορές από επενδυτές, όμως, ήταν δραματικά μειωμένες, στα 3 δισ. ευρώ, και τελικά το Δημόσιο άντλησε μόλις 1 δισ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα, πιθανότατα το φθινόπωρο, άλλη μία έκδοση, 7ετών ομολόγων αυτή την φορά, ώστε να συμπληρωθεί η καμπύλη των επιτοκίων (3, 5 και 7 έτη). Η επιτυχία αυτής της έκδοσης δεν είναι καθόλου βέβαιη και θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντύπωση που θα έχει δοθεί στις αγορές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Οι εκδόσεις νέων ομολόγων από το Δημόσιο, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, μπορεί να επιτυγχάνουν το στόχο της εμβάθυνσης της αγοράς κρατικών τίτλων, που είχε ως τώρα μόνο πολύ μακρινά και πολύ βραχυπρόθεσμα «χαρτιά» να προσφέρει στους επενδυτές.

 Όμως, δεν φαίνεται προς το παρόν ότι η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό τις σχέσεις με την αγορά, ώστε να υπάρξει πραγματική διάθεση των ξένων επενδυτών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, προσφέροντας στη χώρα μια σημαντική και αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «αντίβαρο» στη χρηματοδότηση με αυστηρούς όρους από τους δανειστές του επίσημου τομέα.

Άλλωστε, οι ξένοι επενδυτές δανείζουν την Ελλάδα, έστω με το «σταγονόμετρο», όσο παραμένει στην… ασφαλή αγκαλιά της τρόικας και των επίσημων πιστωτών, ενώ είναι πολύ αμφίβολο πόσα κεφάλαια θα κατευθύνονταν στα ελληνικά ομόλογα, αν οι επενδυτές ήξεραν ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό «δίχτυ ασφαλείας» από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και ότι η τρόικα παύει να επιτηρεί αυστηρά την ελληνική οικονομική πολιτική.

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/272990-2014-07-23-08-28-13