Οι περικοπές των δαπανών δεν βοηθούν την ανάπτυξη

Η αναμέτρηση στο Κογκρέσο αποκαλύπτει πόσο απροετοίμαστοι είναι οι Αμερικανοί νομοθέτες για μια νέα. παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ένας κακός άνεμος φυσάει και δε φέρνει κανένα καλό νεό.. Το 2007, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση μόνο του. Το ΔΝΤ κάνει χρήματα με δανειοδοτικές και δανειοληπτικές δραστηριότητες. Το 2007 δεν είχε πολλούς ‘πελάτες’ είναι αλήθεια. Στη συνέχεια, ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση , και το ταμείο ήταν πίσω στα πράγματα. Εναλλακτικά σχέδια για τη χρηματοδότηση του τέθηκαν στο αρχείο.

 

Η πρόσφατη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επισκιάστηκε από την απειλή ενός ακόμα ‘διάσημου’ οργανισμού να αντιμετωπίζει μια λειτουργική κρίση – μια οντότητα υπεύθυνη για την εποπτεία της πιο ισχυρής οικονομίας στον κόσμο , δηλαδή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι ανοησίες του μερικού κλεισίματος των αμερικανικών κυβερνητικών δραστηριοτήτων , η οποία ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα – και η απειλή της κλιμάκωσης σχετικά με το νομοθετικό όριο δανεισμού των ΗΠΑ – έχουν ρεζιλέψει ένα συνταγματικό σύστημα που θεωρεί ως μία από τις αποστολές του να φέρει τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Ο James Madison, ο σεβαστός «πατέρας» του Συντάγματος των ΗΠΑ, ήταν ανήσυχος ότι οι μειονότητες δεν θα πρέπει να αγνοούνται από τις πλειοψηφίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το αντίστροφο:  η άκρα δεξιά παράταξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μας δείχνει πως μια μειοψηφία – το Κόμμα του Τσαγιού – έχει κρατήσει όμηρο  την πλειοψηφία : όχι μόνο την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ, για να μην πούμε τίποτα για την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου, με δεδομένες τις πιθανές συνέπειες μιας αθέτησης από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Έμπειρος παρατηρητής του Κογκρέσου σκηνή, δήλωσε: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ένα τέτοιο αδιέξοδο θα είχε επιλυθεί από τη διάλυση της κυβέρνησης και γενικές εκλογές, όμως, όχι εδώ.» Σύμφωνα με το σύνταγμα , όπως έχει εξελιχθεί , το «σύστημα» έχει πάρα πολλούς ελέγχους και όχι αρκετή ισορροπία .

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα αρκετά άσχημο σημείο όταν το κινεζικό καθεστώς λέει στην Ουάσιγκτον να συμμορθωθεί! Και χρειάστηκε μια εντυπωσιακή βουτιά στα νούμερα των Ρεπουμπλικάνων στις δημοσκοπήσεις για να έρθει στα συγκαλά του το σύστημα.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, όπως ο Lawrence Summers τόνισε στην εφημερίδα Washington Post , το αδιέξοδο απέσπασε την προσοχή από την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή της οικονομικής στρατηγικής . «Αν έστω και η μισή ενέργεια που έχει αφιερωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στις «συμφωνίες προϋπολογισμού » ήταν αφιερωμένο στις «στρατηγικές ανάπτυξης» , θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη από πιο υγιή δημόσια οικονομικά και την αποκατάσταση της αμερικανικής ιδέας» έγραψε Summers.

Παρά όλη αυτή τη φασαρία για την υποτιθέμενη «κρίση» του ελλείμματος των ΗΠΑ , η πρόβλεψη από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είναι ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 . Σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη , η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανακάμψει σχετικά καλά από την περίοδο 2008-09 – κατά μέσο όρο με πραγματική ανάπτυξη του 2% ετησίως, Η επανάκαμψη θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο γρήγορη , αλλά υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής (επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση ) και της φορολογικής πολιτικής (φορολογία και δημόσιες δαπάνες ) .

Σχεδόν όλα τα σχόλια επικεντρώνονται στην Federal Reserve, την εντολή της να θέσει ως στόχο το χαμηλό πληθωρισμό και τη μέγιστη απασχόληση. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η δημοσιονομική πολιτική λειτουργεί παραδόξως προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις της Federal Reserve δείχνουν ότι αν δεν ήταν η δημοσιονομική συμπίεση η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται ότι θα είχε αυξηθεί κατά 3,5 % τοις εκατό αυτό το έτος και όχι, 2 % , αν και η πρόσφατη αναστάτωση θα μπορούσε να είχε επηρεάσει αρνητικά το νούμερο αυτό.

Το θέμα με τη δημοσιονομική πολιτική είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι είναι ακατάλληλο σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της ύφεσης ή της εξόδου από την ύφεση, και πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα, για παράδειγμα η γήρανση του πληθυσμού και οι συναφείς συνέπειες για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αξιοσημείωτο το πόσο ανεπαρκείς ήταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την εκτίμηση των προοπτικών για τις δράσεις της Fed όσον αφορά την περικοπή της νομισματικής ποσοτικής χαλάρωσης. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ben Bernanke , ήταν αξιοσημείωτα συνεπής επισημαίνοντας ότι ενώ τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από ότι πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης .

Ήταν αρκετά προφανές από τις παρατηρήσεις Bernanke κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι ένα « σφίξιμο » της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πρόωρο. Η εντύπωση αυτή θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί από τις ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά των Ρεπουμπλικανών κατά τους τελευταίους μήνες .

Υπήρχε μια συγκεκριμένη ιστορική ανάμνηση με τον τρόπο που 17η Οκτωβρίου ήταν η ημέρα της κρίσης για το ανώτατο όριο του χρέους. Ήταν την ίδια ημέρα πριν από 40 χρόνια, το 1973 , όταν οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής και αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο του πολέμου Γιομ Κιπούρ – το « πετρελαϊκό σοκ » που οδήγησε σε πενταπλασιασμό της τιμής του αργού και την πρώτη μεγάλη ύφεση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής τελικά προσαρμόστηκαν στον κόσμο της πιο ακριβής ενέργειας . Το 2009-10 οι διάδοχοι τους, με τον Gordon Brown να παίζει ένα σημαντικό ηγετικό ρόλο , «έσωσαν τον κόσμο.» Αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η σημερινή γενιά των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής έχουν καταλάβει ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για περικοπές στον προϋπολογισμό, και αυτό δεν είναι η εποχή που η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/238250-2013-10-25-07-16-06