Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό

 

Το ΚΚΕ, όταν αναφέρεται στην κοινωνική ασφάλιση, δε στέκεται μόνο στο συνταξιοδοτικό ζήτημα αλλά ασχολείται με την ολότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με τις υπηρεσίες υγείας, δίνοντας βάρος στην πρόληψη, στην αποκατάσταση, στην κοινωνική πρόνοια. Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του σήμερα για ένα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα ανάσχεσης των βαθιών ανατροπών που ακολουθούν το επόμενο διάστημα αλλά και επανάκτησης δικαιωμάτων, συντάξεων που «χάθηκαν» και περικόπηκαν  λόγω της επίθεσης του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας.

 

 

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι λογιστικό πρόβλημα ή ζήτημα κακοδιαχείρισης αλλά αποτέλεσμα συστηματικής και σχεδιασμένης κρατικής παρέμβασης. Με κεντρικούς στόχους: τη συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης (μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους όπως αναφέρουν), τη μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών του κράτους και των μονοπωλιακών ομίλων στις πλάτες των εργαζόμενων, με την επιβολή της ανταποδοτικότητας, με τη χρησιμοποίηση του ασφαλιστικού ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση των αποθεματικών του για τη χρηματοδότηση μονοπωλιακών ομίλων στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, το ασφαλιστικό σύστημα δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα.

 

Οι διαδοχικοί νόμοι της τελευταίας 20ετίας (Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά-Λοβέρδου) έδωσαν ισχυρό πλήγμα στον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, γκρέμισαν δικαιώματα, μεθοδικά αύξησαν τα όρια ηλικίας, χειροτέρευσαν τους όρους συνταξιοδότησης, τσάκισαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, χτύπησαν στην καρδιά το σύστημα υγείας. Ο στόχος της αντιστοίχησης της ασφάλισης με τη γενικότερη κατεύθυνση διασφάλισης φθηνότερης εργατικής δύναμης πέρασε μέσα από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την προσωρινή απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία κοκ. Οι αγωνιστικές κατακτήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος δε θα επιστραφούν όταν θα βγει η οικονομία από την κρίση.

 

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα και αφορούν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το μέλλον των συντάξεων, δείχνουν πως η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους αλλά και τις επόμενες γενιές που ακολουθούν, αβέβαιο. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων σήμερα εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον.

 

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διασφάλιση και την καταβολή των συντάξεων, χτυπάει καμπανάκι στον εργαζόμενο λαό για να αντιδράσει πριν είναι αργά.

 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν τις δικαιολογημένες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια για το μέλλον του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, αφού στην πράξη και ύστερα από τόσα μέτρα που ήρθαν και άλλα τόσα που ακολουθούν, δείχνουν πως μελετημένα και σχεδιασμένα οδηγείται στο γκρεμό.

 

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των τσεκουρεμένων αυτών συντάξεων, δεν προκαλεί έκπληξη. Πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις που δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με τις περικοπές ακόμα και στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις, υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλουν την εξαθλίωση και τη δυστυχία.

 

Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τους ενόχους που έφεραν τα ταμεία σ’ αυτή την κατάσταση. Αναφέρεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, σε εκτεταμένες παρανομίες πχ συντάξεις μαϊμού κοκ, προσπαθώντας  να καλύψει τις πραγματικές αιτίες, με στόχευση να ενοχοποιηθεί ο εργαζόμενος λαός, να φορτωθούν το βάρη στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.

 

Η κοινωνική ασφάλιση έχει υπονομευτεί εδώ και χρόνια από τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα αποθεματικά των ταμείων, δηλαδή οι εισφορές από τον κόπο των εργαζομένων, έγιναν το λίπασμα της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τεράστια κεφάλαια που οδηγήθηκαν με πολιτικές αποφάσεις για δεκαετίες άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του κεφαλαίου στη χώρα μας. Έγιναν «δανεικά και αγύριστα», μετατράπηκαν σε βιομηχανίες, καράβια, τράπεζες και επιχειρήσεις.

 

Στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο. Η τελευταία και πιο πρόσφατη πράξη, το «κούρεμα» των ομολόγων, δεν άφησε ευρώ στα ταμεία, κυριολεκτικά τα λεηλάτησε. Την ίδια στιγμή, παράλληλα με τη ποικιλόμορφη λεηλασία των αποθεματικών, η εισφοροδιαφυγή και οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές, οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις χτυπούσαν στην καρδιά το ασφαλιστικό σύστημα. Οι απώλειες του ΙΚΑ με βάση αυτά, ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. ευρώ ετησίως. Χτύπημα στα αποθεματικά φέρνει επίσης η δραματική μείωση στους μισθούς όπως και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

 

Η καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια επιτάχυνε τις αρνητικές εξελίξεις, έκανε ακόμα πιο οξυμένα τα χρόνια προβλήματα. Ταυτόχρονα έγινε το πρόσχημα για να εξαπολυθεί νέα επίθεση που είχε στρατηγικό στόχο όχι την αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» και των αδυναμιών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά το τσάκισμα των ελάχιστων ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

 

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας διετίας έχοντας ως βάση τον νόμο του 2010, δεν έγιναν για να αντιστραφεί η κατάσταση και να «σωθεί το σύστημα» αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και νέα βάρη, για να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τις οποίες αντικατέστησαν με ψίχουλα, η συνεχής μείωση των κύριων συντάξεων τα τελευταία χρόνια, η κατακρεούργηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με απώλειες πάνω από 12 -16 δις λόγω του κουρέματος, η μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία σε συνδυασμό με τη δραματική και χρόνια μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση.

 

Ενδεικτική της συντριβής των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, είναι η έκθεση της «AgeingReport» για το 2012, σύμφωνα με την οποία υπερκαλύφθηκε ο στόχος της συγκυβέρνησης και της τρόικας για «συγκράτηση» των μελλοντικών συνταξιοδοτικών δαπανών του ελληνικού δημοσίου. Τα συγχαρητήρια και οι επιδόσεις είναι βαμμένες από το αίμα του εργαζόμενου λαού.

 

Η αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα αγγίξει τα 8,8 χρόνια, μεταξύ του 2010 και του 2060! Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ, μετά από το Λουξεμβούργο, και οδηγεί τον μέσο όρο ετών εργασίας από τα 29,3 το 2010 στα 38,1 το 2060. Με βάση τη νέα πρόβλεψη, η Ελλάδα προσεγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο που είναι στα 39,2 έτη το 2060, δείχνοντας ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι ενιαία στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι σε κρίση ή ανάπτυξη, αν έχει μνημόνιο ή όχι. Τα μέτρα και η σημερινή κατάσταση, αν δεν αντιστραφεί, αποτελούν ταφόπλακα για τους νέους, τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους.

 

Η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί! Στρώνεται το έδαφος για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα τη «βιωσιμότητα των ταμείων». Νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, νέες περικοπές στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις.

 

Ο κίνδυνος να τσακιστούν οι ήδη ελάχιστες παροχές και οι τσακισμένες συντάξεις, είναι άμεσος. Είναι ανάγκη να περάσουν η εργατική τάξη, γενικά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στην αντεπίθεση. Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες» που θα έρθουν να μας «σώσουν». Μόνο η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους. Με οργάνωση, ενότητα και αγώνα οι εργατοϋπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι γυναίκες, να διεκδικήσουν όλα τα λεφτά των ταμείων, να αγωνιστούν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην υγεία, στην πρόνοια, στις συντάξεις.

 

Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι λογιστικό κόστος!

 

Η εξέταση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι λογιστικό ζήτημα, εισπράξεων, εσόδων και εξόδων. Η λογιστική-οικονομικοδιαχειριστική λογική από την κυβέρνηση και τα επιτελεία της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασφάλιση ως κόστος πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά από τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα πολιτικό, ταξικό, αποτελεί δικαίωμα για τον εργαζόμενο.

 

Δικαίωμα που προέρχεται από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος, που είναι ο δημιουργός του παραγομένου πλούτου, πρέπει να έχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο εκμεταλλευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα που επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή του, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία,  έχει βάλει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι κατάκτηση των εργαζόμενων με σκληρούς αγώνες. Σήμερα έχει καθοριστική σημασία περισσότερο από κάθε άλλη φορά να μπει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολή το σύνθημα «κανένας ανασφάλιστος».

 

Τα λογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι προϊόν της κρατικής πολιτικής, αξιοποιούνται διαχρονικά για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα που χτυπάνε στα σπλάχνα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Άλλωστε και οι πιο αρμόδιοι σε σχέση με αυτές τις αποφάσεις, δηλώνουν με θράσος ότι ακόμα κι αν υπήρχαν περισσότερα έσοδα δεν θα πήγαιναν στη βελτίωση των όρων ζωής των συνταξιούχων, δε θα δίνονταν για συντάξεις ή άλλες κοινωνικές παροχές.

 

α. Η κατάσταση στις συντάξεις

 

Τα έσοδα των ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως και 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

 

Οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα. Τα  στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι αποκαλυπτικά. Οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι πια λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται σε δραματική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, 1.327 εκατομμύρια συντάξεις δηλαδή το 46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων είναι κάτω από 500 ευρώ. Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Τέλος, μόλις το 6% των συντάξεων είναι άνω των 1.700 ευρώ. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται ο μύθος των καλοπληρωμένων συντάξεων!

 

Ταυτόχρονα, συντριπτικό χτύπημα δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι επικουρικές συντάξεις, με περικοπές που ξεκινούν από το 7,5% και φτάνουν στο 42,5%! Σε αυτές τις μειώσεις δεν υπολογίζονται οι νέες περικοπές του 2013, οι οποίες αθροίζουν τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιβάλλουν μείωση από 5% έως 20%, αλλά και οι απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους.

Το συντριπτικό τσάκισμα στις συντάξεις επιβεβαιώνεται και από τα ανάλογα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), σύμφωνα με τα οποία η μέση σύνταξη όλων των Ταμείων το 2012 ανέρχεται στα 542 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή στην πιο ισχνή σύνταξη που δίνεται από τον ΟΓΑ, επιβάλλεται διπλασιασμός και εκτόξευση των εισφορών στους ασφαλισμένους, δημιουργώντας ασήκωτα βάρη στην αγροτική οικογένεια.

 

Η αιφνιδιαστική ρύθμιση για μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ κατά 30%-35% μπορεί να αποσύρθηκε αλλά αποτελεί προσωρινό ελιγμό ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις και να επανέλθει με ίδια ή διαφορετική μορφή. Είναι οδηγός και για τα άλλα ταμεία. Ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα εισπράττει περί τα 130-150 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλει για συντάξεις τα διπλάσια, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η αντεργατική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χτυπάει με έντονο τρόπο το ναυτικό απομαχικό ταμείο (ΝΑΤ) και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Η πολιτική των εισφοροαπαλλαγών και της εισφοροδιαφυγής προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η διαγραφή των εφοπλιστικών οφειλών, οι διαδοχικές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και η εκτεταμένη χρησιμοποίηση ανασφάλιστης εργασίας έχει δημιουργήσει και εκτινάξει στα ύψη το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ που κινείται το 2013 περίπου στα 993,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ που αποτελεί και έμμεση χρηματοδότηση των εφοπλιστών ξεπερνάει τα 15,5 δις ευρώ.

Οι συντάξεις των ναυτεργατών μειωθήκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια,  περίπου στο 40%. Οι συντάξεις που βρίσκονται κάτω από 400 ευρώ τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια. Σε δραματική κατάσταση και «διάλυση» βρίσκεται ο «οίκος ναύτη».

Ιδιαίτερα οξύ είναι το χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών, των δικηγόρων, των γιατρών, των επιστημόνων, με εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών οδηγώντας  σε πραγματική αδυναμία καταβολής τους, άρα πρακτικά σε κατάργηση της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει το ψευδεπίγραφο των κυβερνητικών ισχυρισμών σχετικά με τον χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων του ασφαλιστικού συστήματος, ότι δηλαδή οι μειώσεις των συντάξεων έγιναν  τάχα για να λυθούν ζητήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Αποκαλύπτει τον  πραγματικό στόχο των σχεδιαζόμενων αναδιαρθρώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ειδικότερα, στα τέλη του 2010, πριν τη κλιμάκωση της επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα, το ΤΣΜΕΔΕ είχε μια σχέση ασφαλισμένων/εργαζόμενων προς συνταξιούχους της τάξης  6,1 προς 1, ενώ πριν την εκδήλωση της κρίσης ξεπερνούσε το 7 προς 1. Είχε για την περίοδο 2007-2010 μέσο όρο 250 εκ ευρώ πλεόνασμα ετησίως,  ενώ το αποθεματικό του προσέγγιζε τα 3,7 δις ευρώ. Το 2011, το πλεόνασμα του ΤΣΜΕΔΕ, λόγω μιας αλυσίδας αντιασφαλιστικών νόμων που προηγήθηκαν και προώθησαν επιθετικά την πολιτική της ανταποδοτικότητας, με κορυφαίο παράδειγμα τον 3518/2006, προσέγγισε τα 385 εκ ευρώ. Αποδεικνύεται πως δεν πρόκειται για ένα «αδύναμο» ελλειμματικό ασφαλιστικό ταμείο και πως ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων δεν είναι η σωτηρία των ταμείων, αλλά η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων.   

 

Για το ΕΚΑΣ και τα εφάπαξ βοηθήματα

Το 2013 είναι και η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2014, το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται μόνο σε όσους συμπληρώνουν το 65o έτος της ηλικίας τους, ενώ αντίθετα θα διακοπεί από όλους όσοι είναι κάτω των 65, ακόμη και αν το λαμβάνουν για σειρά ετών  και ανεξάρτητα από το αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι!

Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα έρχονται νέες ανατροπές σε 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους. Η Ομοσπονδία στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμά ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο. Το γενικό πλαίσιο που θα διέπει από την 1/1/2014 και μετά, τον καθορισμό των εφάπαξ παροχών είναι ένα διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών. Το ποσό της απονεμόμενης εφάπαξ παροχής προκύπτει, ανά έτος,  λαμβάνοντας  υπόψη την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, τον αριθμό των υπόλοιπων ασφαλισμένων με αποτέλεσμα ύστερα απ’ όλα αυτά να χορηγείται στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας πού θα αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.

β. Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία

Όταν τα επιτελεία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας «ανησυχούν» για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, αυτό σημαίνει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, μειώσεις ασφαλιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δηλαδή, μετακύληση των συνεπειών στις πλάτες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

Τα έσοδα των Ταμείων δεν τα συρρίκνωσαν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι δική τους επιλογή η ανασφάλιστη εργασία, δεν ευθύνονται αυτοί για τη διόγκωση της ανεργίας, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Οι οφειλές και οι μαύρες τρύπες στα ταμεία δεν οφείλονται σε αυτούς αλλά στο κράτος και την εργοδοσία.

α) Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

 

Τα στοιχεία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι ανησυχητικά και χρειάζεται να σημάνει συναγερμός! Στα 2,5 δισ. υπολογίζεται το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στο 1,5 δισ. στον ΕΟΠΥΥ.

Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις πλιατσικολόγησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της ληστείας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσο δηλαδή και τα μισά αποθεματικά των Ταμείων. Τεράστια ποσά «αρπάχτηκαν» μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου την προηγούμενηδεκαετία.

Το πρόσφατο «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελείληστεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι οι συγκεντρωμένοι κόποι ολόκληρων δεκαετιών, ο ιδρώτας των εργαζομένων της χώρας μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ 15,97 δις  και Ομόλογα Ελλ. Δημοσίου 6,52 δις. Συνολικά  22,49  δις τα οποία μετά από την διαδικασία του κουρέματος (με το PSI) έχασαν το 53,50%  δηλαδή έμειναν 11,92 δις ευρώ. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός και των απωλειών σε τόκους που πριν το PSI  έφταναν τα 700 με 800 εκατ. ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν πάντοτε χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για την κάλυψη της ζημιάς που πάντοτε προκύπτει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (είτε από άτοκες καταθέσεις, είτε PSI, είτε χρηματιστήριο).

 

β) Η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή

 

Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι εργοδότες από τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία θα κληθούν να πληρώσουν με νέες αιματηρές περικοπές οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 

Τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ, μετατρέπουν σε μύθο τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ελέγχων και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

 

Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει το 36%! Για το ΚΚΕ το βασικό πρόβλημα είναι η άτυπη νομιμοποίηση της «ανασφάλιστης εργασίας» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κίνδυνο, απροστάτευτοι, αποτελούν θύμα στα νύχια του κράτους και της εργοδοσίας. Την ίδια στιγμή υπάρχει ετήσια απώλεια εσόδων 6,5 δισ. ευρώ.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ τον Μάρτη σε 1.967 επιχειρήσεις το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.

 

Αντί οι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ να αυξηθούν, μειώνονται δραματικά. Είναι ζήτημα καθοριστικής και ουσιαστικής σημασίας η πρόσληψη εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα κενά που παρατηρούνται διογκώνουν το ήδη αυξημένο πρόβλημα του ελλιπούς ελέγχου.

 

Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση για κάθε ταμείο:

 

1. Για το ΙΚΑ

 

Το ΙΚΑ καθώς και τα άλλα ταμεία κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις. Στο ΙΚΑ  υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012  ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%. Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα. Η περιουσία των ταμείων εξαιτίας του PSI μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.

 

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΙΚΑ, το Ταμείο που καλύπτει άμεσα και έμμεσα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους: Το φετινό έλλειμμά του υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του 2012 θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ήδη χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ σε άλλους Οργανισμούς για λογαριασμό των οποίων εισπράττει τις εισφορές (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ), ενώ πάνω από 13 δισ. ευρώ είναι το χρέος του κλάδου σύνταξης στον κλάδο Υγείας που πλέον πέρασε στον ΕΟΠΥΥ.

 

Τα αδιέξοδα αυτά είναι σίγουρο πως θα ενταθούν, καθώς υπολογίζεται ότι η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί στο Ταμείο απώλειες 450 εκατ. ευρώ. Ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ η «μαύρη» και η ελαστική εργασία καλπάζουν αμείωτα. Οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ.

 

2. Για τον ΟΑΕΕ

 

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι αδυνατούν να πληρώνουν εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δις από 3 δις το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση τους στο ταμείο αφήνοντας οφειλές 1.5 δις. Τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στο ταμείο. Ένας στους δυο ελευθέρους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές του να φτάνουν τα 7,4 δις από 3,5 δις που ήταν το 2009. Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 ο ΟΑΕΕ εμφανίζει ταμειακό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 581εκατ ευρώ που ήταν το 2012 (+1,880%).

 

Με νεότερες εκτιμήσεις που συνυπολογίζουν την κατά 30% μείωση των εσόδων από τις εισφορές των ασφαλισμένων και την απόσυρση της διάταξης για την «εισφορά αλληλεγγύης» επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, ποσού 150 εκατ. ή συνολικά 600 εκατ. για τα έτη 2013-2014, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.

 

Διαφορετικό χαρακτήρα έχει η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ καθώς ο αυτοαπασχολούμενος δεν παρακρατεί ξένα χρήματα αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει απέναντι στις διαδικασίες μονοπώλησης που τον οδηγούν σε λουκέτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, διογκώνοντας τα χρέη του.

 

3. Για τον ΟΓΑ

 

Μεγάλο ποσοστό από τους φτωχούς αγρότες αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Από τους 625.000 ασφαλισμένους μόλις 313.578 δηλαδή το 50,17% έναντι του 58% το 2012 πληρώνουν κανονικά τις εισφορές και 18.638 (2,98%) με ρύθμιση. Οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός καλύπτει επίσης 112.218 συνταξιούχους αναπηρίας Έλληνες και 98 αλλοδαπούς, 5.249 ανασφάλιστους Έλληνες και 1.834 αλλοδαπούς. Καλύπτει τέλος 16.366 επιδοματούχους (τρίτεκνοι – πολύτεκνοι). Στον ΟΓΑ το 36% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές.

 

Αυξημένες από 26,1 ευρώ έως 74,61 ευρώ σε ετήσια βάση είναι οι εισφορές που  καταβάλουν από το 2012 οι ασφαλισμένοι  αγρότες στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ. Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές ξεκινούν από τα 562,44 ευρώ για την 1η κατηγορία και κλιμακώνονται μέχρι τα 1.587,24 ευρώ για την 7η. Η επιβάρυνση αυτή δεν  είναι η μόνη αφού από το 2012 ισχύει και η υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, κάτι που συνεπάγεται «αυτόματες» αυξήσεις στις εισφορές.  

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι αυξήσεις γίνονται για την ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών και παροχών στον ΟΓΑ και στόχο έχουν να καταργήσουν, σε βάθος 11 ετών, τον προνοιακό χαρακτήρα των συντάξεων  μέσω της ανακατάταξης των ασφαλισμένων.

 

Φαίνεται ότι  η κατάσταση στο τέλος καλοκαιριού, το φθινόπωρο θα οξυνθεί, δημιουργείται μια εκρηκτική κατάσταση.

 

4. Για τοΕνιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)

 

Η Επικουρική σύνταξη συνειδητά διαλύεται καθώς σταματάει η εγγύηση του κράτους. Η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης της σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη, είναι η αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από τα επαγγελματικά ταμεία. Η εδραίωση και επέκταση των επαγγελματικών ταμείων προϋποθέτει την εξαφάνιση των επικουρικών.

 

Το ΕΤΕΑ συστάθηκε κατ’ εφαρμογή του ν.4046/2012 (μνημόνιο ΙΙ) με στόχο να συγκεντρώσει όλα τα επικουρικά ταμεία. Επιδίωξη είναι να απαλλαγούν αφενός από την κρατική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων που έχει προκύψει λόγω των ελλειμμάτων που δημιούργησε η λεηλασία των αποθεματικών από το κράτος και κεφαλαίο αφετέρου έχουν γενικότερο σχεδιασμό για ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα.

 

Σύμφωνα με εγκυκλίους από το Υπουργείο αλλά και δημοσιεύματα, από τους προϋπολογισμούς που καταρτιστήκαν το προηγούμενο διάστημα τοΕΤΕΑθαεμφανίσειέλλειμμα 163,8 εκατ. ευρώτο 2013 έχονταςέσοδααπόεισφορές 4,133 δισ. ευρώκαιέξοδα 4,296 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο. Άρα, εφόσον το ταμείο ξεκινά με ελλειμματικό προϋπολογισμό αυτό, αυτόματα σημαίνει μείωση των συντάξεων.

Κατάληξη αυτής της υπόθεσης αν δεν αντισταθεί ο λαϊκός παράγοντας, θα είναι η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

5. Για τα επαγγελματικά ταμεία-ΝΠΙΔ

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ταμεία που μετατράπηκαν σε επαγγελματικά–ΝΠΙΔ είναι ένα μήνυμα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων.

 

Οι συντάξεις ενός ταμείου, πχ εργαζόμενων στο φάρμακο, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη και το καταστατικό, από 460 ευρώ που είναι σήμερα, σε λίγα χρόνια θα είναι 140 ευρώ δηλαδή μειωμένες κατά 70%. Αυτό είναι το μέλλον  που ετοιμάζουν στη σημερινή νεολαία, την οποία επικαλούνται για να παίρνουν βάρβαρα μέτρα.

 

Αυτή είναι η εμπειρία από όλο τον κόσμο. Τα ταμεία αυτά έχασαν τεράστια ποσά στα χρηματιστήρια, έμειναν χωρίς συντάξεις, όπως στη Βρετανία, χάθηκαν οι αποταμιεύσεις που είχαν στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να μπορούν να τις αναζητήσουν από κανέναν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εnron στην Αμερική, χρεοκόπησαν τελείως και τελικά «κρατικοποιήθηκαν» όπως έγινε στην Αργεντινή.

 

Για τις υπηρεσίες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ

 

Με το Ν. 3918/2011 συστάθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με 9,5 εκατ και πλέον ασφαλισμένους. Ενώ ο ιδρυτικός Νόμος 3918/2011 προέβλεπε κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6 % του ΑΕΠ δηλαδή 1.295.000.000 €, μέσα σε λίγους μήνες, με το Ν.4051/2012, το ποσοστό μειώθηκε στο 0,4 του ΑΕΠ, δηλαδή 795.000.000 €, μια μείωση της τάξης των 500.000.000 €. Στην πραγματικότητα το μειωμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης λόγω της μείωσης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.

 

Οι οφειλές που κληρονόμησε από τους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν ενταχτεί στον ΕΟΠΥΥ και πρέπει να αποδίδονται σε μηνιαία βάση αγγίζουν 1,4 δις (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ).

 

Ο Οργανισμός αυτό το διάστημα κινείται στη λογική του «όσα  εισπράττω, τόσα πληρώνω». Όμως με συσσωρεμένο έλλειμμα 4 δις ευρώ και σε συνδυασμό με τη δραστική κρατική υποχρηματοδοτηση, θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που επίσης υπεχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν εξασφαλιστεί η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Την ίδια στιγμή η σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό, σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα εργαστήρια του οργανισμού με τα περισσότερα να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, καταβάλλοντας συμμετοχή 15%. Οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, η κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, η υποστελέχωση σε γιατρούς, η μείωση των συμβεβλημένωνγιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχειεπίσης αρνητικά αποτελέσματα στους ασφαλισμένους.

 

Εξαναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση και συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και στους συμβεβλημένους, αφού ισχύει το πλαφον των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης το 5ευρω για κάθε επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ακόμα και στα επείγοντα περιστατικά και στις εφημερίες.

 

Λόγω των μακροχρόνιων ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, αρκετοί ασφαλισμένοι καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ πληρώνοντας οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ 50% και των άλλων ταμείων 30% επί της συνολικής δαπάνης της νοσηλείας ή 20% και 10% αντίστοιχα, αναλογία με τον τρόπο τιμολόγησης των νοσηλίων από τους επιχειρηματίες της υγείας.

 

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για φάρμακα αρκετά περισσότερα, αφού αρκετά από αυτά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ σε άλλα επιβλήθηκε συμμετοχή ή και αύξησή της σε όσα ήδη υπήρχε. Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,28 δις ευρώ το 2009 στα 2,88 δις το 2012 (με στόχο το 2013 να μην ξεπεράσουν τα 2,4 δις) είναι χρήματα που βγήκαν από την τσέπη των ασφαλισμένων.

 

Ενδεικτικά, με τις περικοπές του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε ο αριθμός των θεραπευτικών μέσων που αποζημιώνονται. Από 371 είδη, με τον νέο κανονισμό αποζημιώνονται 285, ενώ όσα θεραπευτικά μέσα στοιχίζουν ως 30 ευρώ δεν αποζημιώνονται καθόλου. Επίσης υπάρχουν μια σειρά άλλες περικοπές και περιορισμοί, όπως η κατάργηση του επιδόματος τοκετού όταν η γέννα γίνεται σε νοσοκομείο, η μείωση της αποζημίωσης για αποκλειστική νοσοκόμα, η μείωση του αριθμού και του ποσού αποζημίωσης για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, υγειονομικού υλικού κοκ

 

Μέσω των Κέντρων Ελέγχου και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και του αντίστοιχου κανονισμού, υπάρχει μείωση ή και κατάργηση των ανεπαρκών επιδομάτων που παίρνει ένα μέρος των βαριά αναπήρων.

 

Γ. Οι ευρύτεροι σχεδιασμοί στη χώρα μας, οι αποφάσεις της  ΕΕ, η παρέμβαση της εργοδοσίας.

 

α) Οι σχεδιασμοί στη χώρα μας

 

Ο υπουργός εργασίαςΓ.Βρούτσης σε πρόσφατες δηλώσεις του ανάφερε: «Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων», προετοιμάζοντας νέο σχέδιο ανατροπών.

 

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει νέο συντριπτικό πλήγμα, απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του, με σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα αντικατασταθεί από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα. Οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της κοινωνικής ασφάλισης με μείωση των εισφορών της εργοδοσίας έχοντας ως στόχο προοπτικής την παραπέρα είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και την  δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων.

 

Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα  που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρίες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια  συντάξεων που έχουμε σήμερα.

 

Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη στο ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή καταργείται η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και πάνω, ανάλογα με το Ταμείο. Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης.

 

Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1.2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επίσης, όλοι όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.2011 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λάβουν αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος, ενώ ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

 

Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκο των ετών που διάνυσε μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση των συντάξεων που θα κυμαίνεται από 35% έως και 40%.

 

Οιαντιασφαλιστικές μεταβολές υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, αγκαλιάζονταςσταδιακάόλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το πρόσημο των κυβερνήσεών τους. Η απαίτηση του κεφαλαίου είναι να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια και να έχουμε εξευτελιστικές συντάξεις, να κοπούν στο ελάχιστο οι παροχές υγείας και πρόνοιας.

 

Στη βάση αυτή,το επόμενο διάστημα στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουμε τα εξής:

 

  • Ενιαία εισφορά και Ενιαίο σύστημα παροχών προς τα κάτω.
  • Κατάργηση με νόμο τον Νοέμβριο, των κοινωνικών πόρων. Θα πλήξει ιδιαίτερα τα έσοδα ταμείων όπως δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, εργαζομένων στον Τύπο και τα νεοσύστατα ταμεία νπιδ-επαγγελματικά.
  • Ψήφιση  νόμου τον Νοέμβριο με απόφαση τη σταδιακή μείωση, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014 – 2016.
  • Ψήφιση  νόμου τον Δεκέμβριο για να μειωθούν οι εισφορές και συντάξεις και παροχές για τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και ΤτΕ στα επίπεδα του ΙΚΑ, μετά και τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επιβάλλουν μια πιο«ταχεία προσαρμογή» εισφορών.

 

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικό πλήγμα για τα ταμεία πχ στο ταμείο των βενζινοπωλών με βάση στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012 είχαν έσοδα 45 εκατ. ευρώ από τον κοινωνικόπόρο.

 

β) Οδηγός τους οι αποφάσεις της ΕΕ

 

Οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιες. Απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λάακεν το 2001, υπάρχει δέσμη μέτρων και στόχων που αφορούν τις συντάξεις, περιλαμβάνοντας την παράταση του επαγγελματικού βίου και την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ. 

 

Η πράσινη βίβλος επεσήμανε ότι, μολονότι τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, τα συστήματα αυτά στηρίζονται στο επίπεδο της ΕΕ από ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που εκτείνονται από τον πολιτικό συντονισμό έως την κανονιστική ρύθμιση, καθώς ορισμένα κοινά θέματα χρήζουν συντονισμένης αντιμετώπισης. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων είναι σύμφωνες με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

 

Με βάση την πράσινη βίβλο για τις συντάξεις η ΕΕ τοποθετείται το 2010 και ζητά: «Ενθάρρυνση» περισσότερων ανθρώπων να εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν: αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, «ανταμοιβή» όσων συνταξιοδοτούνται αργότερα και «τιμωρία» όσων συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το κανονικό όριο ηλικίας. Ήδη από το 2012 έχουμε καθολική αύξηση των ορίων ηλικίας πλήττοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες, υπολογισμό των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου και όχι με βάση τις αποδοχές των καλύτερων ετών ή του τελευταίου μισθού (Δημόσιο, πρωην ΔΕΚΟ)

 

Επίσης ζητά κατάργηση ή περιορισμό των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης, μείωση του μεριδίου των δημόσιων διανεμητικών συντάξεων στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, δίνοντας ενισχυμένο ρόλο σε συμπληρωματικά προχρηματοδοτούμενα ιδιωτικά συστήματα, δηλαδή ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας.

 

Με τη Λευκή Βίβλο το 2012, στην «ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις», δίνεται συνέχεια στην αντίστοιχη Πράσινη Βίβλο, πρωτοστατώντας στο σφαγιασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλώνει με έμφαση πως οι οικονομίες και οι κοινωνίες των κρατών – μελών είναι αλληλένδετες,ότι η επιτυχία ή αποτυχία των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων έχουν μεγάλες επιπτώσεις  και επομένως αποτελούν «θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ».

 

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής έχει το χαρακτήρα ουσιαστικά υποχρεωτικών στρατηγικών κατευθύνσεων στα κράτη-μέλη για τις επόμενες δεκαετίες, που τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν.  Η δήλωση της Επιτροπής ότι «η πρόοδος που σημειώνουν τα κράτη-μέλη» στη σφαγή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και συστημάτων θα παρακολουθείται από την Επιτροπή με «δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020», σημαίνει ότι όλες οι στρατηγικές αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξήσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης θα καθοδηγούνται από την ΕΕ και θα εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κάθε κράτος-μέλος, με ενιαίο τρόπο.

 

Οι βασικές κατευθύνσεις των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι η «μετατόπιση από συστήματα καθορισμένων παροχών σε συστήματα καθορισμένων εισφορών» και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, δηλαδή η μείωση του ύψους των συντάξεων.

 

γ) Hιδιωτική ασφάλιση

 

Οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση λειτουργούν ως λίπασμα στις προσδοκίες των ασφαλιστικών εταιρειών για ενίσχυση της κερδοφορίας τους, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπερθεματίζει για το «συμπληρωματικό ρόλο» της ιδιωτικής ασφάλισης με παραπλανητικές διατυπώσεις περί «οριοθέτησης ρόλων», «εποπτείας» κλπ., μόνο και μόνο για να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική της, τσακίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ετοιμάζεται να τον θεσμοθετήσει.

 

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες που στεκονται στις διεξόδους που μπορεί να δώσει η Ιδιωτική Ασφάλιση. Σε πρόσφατη εκδήλωση που συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης αναφέρεται πως «η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και να βοηθήσει στο να κερδίσει η χώρα το κρίσιμο στοίχημα της ανάπτυξης».

 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας παρουσιάζει ως αναγκαιότητα τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό, ισχυριζόμενη ότι «οι αυξανόμενες απαιτήσεις στο ασφαλιστικό απαιτούν μεγαλύτερη αποταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της διείσδυσής τους, διεκδικώντας για τους υποψήφιους πελάτες τους φοροαπαλλαγές, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι τα κέρδη από τα ασφάλιστρα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα οι ασφαλιστικές θα τα διοχετεύσουν σε κρατικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο!

 

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί βελτιώσεις στο θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και κίνητρα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκαν με το νόμο 3029 /2002 (ν. Ρέππα) προκειμένου να αναπτυχθούν. Για τα επαγγελματικά ταμεία οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών αξιώνουν άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται επαγγελματικά ταμεία και να ιδρύουν ανοιχτά ταμεία επαγγελματικών συντάξεων.

 

Εκείνο που διεκδικούν οι ασφαλιστικές είναι να μπορούν και εκείνες να διαχειρίζονται τα επαγγελματικά ταμεία που αποφασίζουν να συστήσουν εργαζόμενοι ή ολόκληροι κλάδοι, δυνατότητα που σήμερα δεν έχουν.

 

Δ.  Η θέση του ΚΚΕ – Πλαίσιο αιτημάτων

 

Η καπιταλιστική κρίση, για να αντιμετωπισθεί από τα μονοπώλια και το πολιτικό προσωπικό τους ώστε να επανέλθει η φάση νέας παραγωγικής ανάκαμψης και αύξησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συνοδεύεται από πολιτικές και μέτρα που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου ως προϋποθέσεις για να αυξήσει την κερδοφορία του.

 

Το ΚΚΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι όταν επέλθει η ανάκαμψη, αυτή θα είναι αδύνατη, θα συνοδεύεται από εκτεταμένη ανεργία, πληθωρισμό, φτώχεια. Τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης δεν ήρθαν για να φύγουν, θα παραμείνουν, θα προστίθενται συνεχώς καινούρια.

 

Για να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις και να έρθει η ανάκαμψη, βασική προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, νέες κρατικές επιδοτήσεις, πρόσθετες φοροαπαλλαγές που μεταφράζονται σε νέα επιδείνωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος. Ο καπιταλισμός αδυνατεί πλέον να «δώσει» όσα έδινε, βρίσκεται σε σήψη, οι δυνατότητες του να ξεγελάσει έχουν συρρικνωθεί.

 

Πρέπει να ξεσηκωθεί κίνημα ανάσχεσης της νέας επίθεσης, να σταματήσει η μείωση των συντάξεων και άλλων παροχών. Να απαιτηθεί με μία φωνή ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εξαθλίωσης και των ανατροπών στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, που μπορεί να βάλει φρένο στη φόρα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, είναι η λαϊκή συμμαχία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, η νεολαία. Μέσα σε αυτό το κίνημα το ΚΚΕ θα σταθεί μπροστά, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις.

 

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σ’ ένα γιγάντιο μέτωπο πάλης, για να διασωθεί ο θεσμός της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Να διασωθεί, αλλά και να βελτιωθεί, για να στηρίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθολική και να ανήκει στην ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Έτσι μόνο θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις, δωρεάν ανθρώπινη περίθαλψη και επαρκείς παροχές πρόνοιας

 

Όλα δείχνουν πως και στον τομέα της υγείας και της ασφάλισης  απαιτούνται αλλαγές, λύσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής. Χρειάζεται να ηττηθεί η πολιτική που εφαρμόζεται. Στην ένταση της επίθεσης του  κεφαλαίου, η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει με αντεπίθεση, με απειθαρχία στις οδηγίες-αποφάσεις της ΕΕ για τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις. Με αποδέσμευση και με διαγραφή του χρέους κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, με συγκρότηση της συμμαχίας που θα διεκδικήσει τη δική της Λαϊκή Εξουσία.

Μια τέτοια εξουσία πρέπει να φροντίζει την υγεία, την πρόνοια, τις συντάξεις, γιατί η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι ευθύνη της κοινωνίας. Υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

 

Σοσιαλισμός, αναγκαίος και επίκαιρος

 

Οι κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος στον περιηγούμενο αιώνα, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και στη ζωή των εργαζομένων. Οι κοινωνικές κατακτήσεις που αναμφισβήτητα πραγματοποιήθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες, σε σχέση με τη ζωή των εργαζομένων στον καπιταλιστικό κόσμο, αποδεικνύουν τις δυνατότητες του συστήματος για συνεχή βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

 

Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα προκύπτουν από το γεγονός της αντικατάστασης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία, τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, την παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και των ανθρώπων που παράγουν και όχι για το κέρδος.

 

Στο σοσιαλισμό, η κοινωνική ασφάλιση κάλυπτε ανεξαιρέτως όλους τους σοβιετικούς ανθρώπους και τα μέλη των οικογενειών τους. Κανένας δεν πλήρωνε από το μισθό του για την ασφάλιση και τη σύνταξη. Οι εισφορές προέρχονταν από τα κονδύλια των επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και κολχόζ, η δε κοινωνική ασφάλιση χρηματοδοτούνταν βασικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αδιαμφισβήτητο επίτευγμα του σοσιαλισμού αποτελούσε το καθολικό και δωρεάν σύστημα υγείας δίνοντας βάρος στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης είχε καθοριστεί για τα γηρατειά, την αναπηρία και σε περίπτωση απώλειας του προστάτη της οικογένειας. Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση λόγω γηρατειών ήταν από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Για τους άνδρες τα 60 χρόνια, για τις γυναίκες τα 55 χρόνια. Οι εργάτες και υπάλληλοι που απασχολούνταν σε υπόγειες εργασίες, στα χυτήρια ή σε παρόμοιες μ’ αυτά εργασίες, καθώς και σ’ άλλες δουλειές με βαριές συνθήκες, έπαιρναν σύνταξη όταν συμπλήρωναν τα 50 χρόνια ηλικίας οι άνδρες και τα 45 οι γυναίκες.

 

Σήμερα, που κατεδαφίζουν όλα αυτά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στα καπιταλιστικά κράτη, η εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα λοιπόν, πρέπει να διδάσκονται από την ιστορική πείρα, πρέπει καθημερινά, αναλογιζόμενα τις κατακτήσεις των εργαζόμενων στις χώρες του σοσιαλισμού,  να προετοιμάζονται ταξικά, πολιτικά για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάκτηση της δικής της εξουσίας. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικό να κατακτηθεί.

Επείγοντα αιτήματα – Άμεσοι στόχοι πάλης

 

Ø  Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.

Ø  Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

Ø  Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Eπαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.

Ø  Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.

Ø  Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

Ø  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.

 

Για την προστασία των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων:

 

Ø  Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

Ø  Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.

Ø  Αναγνώριση και επέκταση των ΒΑΕ.

Ø  Άμεσες προσλήψεις εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Για τα αποθεματικά των ταμείων:

 

Ø  Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ø  Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Ø  Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

 

Για τις υπηρεσίες υγείας και για το φάρμακο:

 

Ø  Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

Ø  Αποκλειστικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ø  Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø  Να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές.

Ø  Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για τους ανασφάλιστους  ΑΜΕΑ.

Ø  Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων.

Ø  Καταβολή τωνπρονοιακών επιδομάτωνστην ώρα τους. Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης.

Ø  Εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

 

Για τους αυτοαπασχολούμενους:

 

Ø  Σφράγισμα των βιβλιάριων υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.

Ø  Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ø  Όχι στη μεταφορά των χρεών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στην εφορία.

Ø  Πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν την ποινικοποίηση των οφειλών προς το ταμείο. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς υποβιβασμό της ασφαλιστικής κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης.

Ø  Θέσπιση ΒΑΕ και στους αυτοαπασχολούμενους με κρατική επιχορήγηση και όρους ανάλογους με τους εργαζόμενους.

 

Για τους αγρότες:

 

Ø  Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του  ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. 

Ø  Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.  Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη  κάλυψη  και υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς.

Ø  Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. 

Ø  Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα και του επιδόματος άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

 

Μάης 2013