Οι τράπεζες τεστάρουν την όρεξη της αγοράς για την Ελλάδα

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας βάση περιουσιακών στοιχείων, το ναδίρ της κρίσης στην ευρωζώνη ήρθε το φθινόπωρο του 2012, όταν η επιδείνωση ενός ισολογισμού χρειάστηκε άντληση κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης.

Ανακοινώθηκε συνέδριο επενδυτών στο Λονδίνο. Κανείς δεν πήγε.

 

«Οι μόνοι που δέχονταν να με συναντήσουν ήταν οι άνθρωποι των hedge funds», λέει ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. «[Οποιοσδήποτε άλλος] δεν ήθελε ούτε να ακούσει για την Ελλάδα».

Καθώς η Πειραιώς ξεκίνησε μία ακόμη έκδοση μετοχών και του πρώτου μη εξασφαλισμένου ομολόγου της των τελευταίων πέντε χρόνων, η αντίδραση στο City του Λονδίνου ήταν διαφορετική. «Είδα 100 επενδυτές μέσα σε μία εβδομάδα», δηλώνει ο κ. Θωμόπουλος, επικαλούμενος μία λίστα από macro funds, θεσμικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και επενδυτές αναδυόμενων αγορών. «Ήταν η καλύτερη περιοδεία της ζωής μου».

 “My talks have shifted from the hedge fund industry to more mainstream accounts. I have never seen such a broad universe of investors.”

Ενώ η έκδοση της Πειραιώς είναι σημαντική όσον αφορά την Ελλάδα, την χώρα που σχεδόν κατέστρεψε ολόκληρη την ευρωζώνη, η επιστροφή της τράπεζας στις κεφαλαιαγορές μετά από μία απουσία άνω των πέντε ετών, μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για το πώς γίνονται αντιληπτή η περιφέρεια της Ευρώπης.

Αντιμέτωποι με αναιμικές αποδόσεις οπουδήποτε αλλού, οι επενδυτές συρρέουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς.

Μέχρι στιγμής το 2014, τα ομόλογα από τα περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως ποσοστό της συνολικής έκδοσης της ευρωζώνης, έχουν αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 26,7 τοις εκατό, ή 32,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Dealogic.

«Δεν πρόκειται για ένα ράλι στο οποίο απλά σκεφτόμαστε να ‘παίξουμε’ –να αγοράσουμε ένα ομόλογο τη Δευτέρα και να το πουλήσουμε την Τρίτη. Είναι μία δομική αλλαγή, κατά την άποψη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης», λέει ο Nikhil Srinivasan, επικεφαλής επενδύσεων της Generali, του ασφαλιστικού ομίλου με έδρα το Μιλάνο, ο οποίος επένδυσε στο ομόλογο της Πειραιώς.

«Δεν προβλέπω γρήγορη μεταστροφή, ωστόσο έχουμε δει ένα σημείο καμπής. [Η κρίση] έχει φτάσει τον πάτο της και πλέον κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Η Πειραιώς λέει ότι το τριετές ομόλογό των €500 εκατ. προσέλκυσε παραγγελίες άνω των €3 δισεκατομμυρίων. Δεν είναι να απορεί κανείς. Με ένα κουπόνι 5 τοις εκατό, προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση από τα παρόμοια, μετά διάσωσης ομόλογα που εκδίδονται από την Bankia της Ισπανίας και την BCP της Πορτογαλίας.

«Υπάρχει η αναζήτηση για αποδόσεις στην αγορά αλλά, πέραν αυτού, οι επενδυτές ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία τα οποίο προσφέρουν καλές δυνατότητες επιδόσεων και πίστωσης», λέει ο Oliver Sedgwick, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων της Goldman Sachs.

«[Οι Ελληνικές τράπεζες] εμπορεύονται σε πολύ ευρύτερο spread σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές τράπεζες και αν είσαι σίγουρος για το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύσφιξη των spreads σε πολύ χαμηλότερα, πιο ομαλοποιημένα επίπεδα».

Οι αναλυτές εικάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο των προνομιούχων μετοχών της Πειραιώς, θα ακολουθήσει φέτος με το δικό της πρώτο μετά κρίσης ομόλογο.

Η Alpha Bank, μία ακόμη ελληνική τράπεζα, δήλωσε πρόσφατα ότι θα εκδώσει μετά την κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ, η πολυαναμενόμενη συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών θα ξεκλειδώσει μία επιπλέον ενίσχυση διάσωσης €10 δισ., ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην φετινή ανάκαμψη.

Αυτό είναι καλή είδηση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν €6,4 δισ. νέων κεφαλαίων για την επίτευξη ενός δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων με αναλογία 8 τοις εκατό, μετά τα τεστ αντοχής από το γραφείο συμβούλων BlackRock για την Τράπεζα της Ελλάδος, την κεντρική τράπεζα.

Εκτός από την έκδοση μετοχών ύψους 1,75 δισ. της Πειραιώς, η Alpha Bank έχει ανακοινώσει μία προσφορά 1,2 δισ.. Και οι δύο τράπεζες θα αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

«Προσπαθούν να επωφεληθούν από το θετικό κλίμα και την ισχυρή ζήτηση για περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία», λέει ο Πάρης Μαντζαβράς, τραπεζικός αναλυτής της Παντελάκης Χρηματιστηριακή στην Αθήνα.

Φυσικά, δεν πάνε όλα πρίμα. Οι δύο άλλοι βασικοί δανειστές από την Ελλάδα, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψουν πολύ μεγαλύτερες ελλείψεις κεφαλαίων ύψους €2,9 δισ. και €2,2 δισ. αντίστοιχα.

Η Eurobank ευελπιστεί να συγκεντρώσει €3 δισ. κυρίως από μακροπρόθεσμα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο.

«Βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank από ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και anchor investors», λέει. Fairfax, Fidelity και York Capital είναι μεταξύ των funds που φέρεται να ενδιαφέρονται.

Οι συνομιλίες μου έχουν μετατοπιστεί από τη βιομηχανία των hedge funds σε πιο mainstream λογαριασμούς. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ ένα τόσο ευρύ φάσμα επενδυτών.

Η NBG έχει αποκλείσει την πιθανότητα προσφοράς μετοχών προς το παρόν. Οι αναλυτές λένε ότι θα καταφύγει σε πώληση μεριδίου στην Finansbank, την τουρκικής θυγατρικής της και, ενδεχομένως, σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο θα υπολογιστεί στην κεφαλαιακή της βάση.

Οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι υπομονετικοί. «Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν απώλειες κατά το τρέχον έτος, και μόνο μικρά κέρδη, αν όχι καθόλου, το 2014», λέει ο κ. Μαντζαβράς. «Δεν θα προχωρήσουν σε λειτουργία δανειοδότησης εωσότου αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις».

Ένας ακόμη γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι πιθανός αυτό το έτος, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξάγει τα δικά της τεστ αντοχής. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον €3 δισ., σύμφωνα με προβλέψεις που βασίζονται στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος –ένα ποσό που θα μπορούσε να δοκιμάσει την όρεξη ακόμη και των πεινασμένων για αποδόσεις επενδυτών.

Ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει: «Έχουμε αδύναμο κράτος, το οποίο δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να στηρίξει τις τράπεζες σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο. Υποθετικά μιλώντας, η Ελλάδα θα χρειαζόταν να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για να αναζητήσει περισσότερα χρήματα για δίκτυ ασφαλείας».

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/262476-2014-03-21-12-33-35