Τι μας προσφέρει η φύση τον μήνα Σεπτέμβριο

του Κωνσταντίνου Μαυροματάκη*

 

Τα βότανα, τα μανιτάρια, οι καρποί  και τα χόρτα που μας προσφέρει απλόχερα η φύση τον Σεπτέμβριο. Αρκεί μια βόλτα στο βουνό ή στο χωριό για να τα εντοπίσουμε. Προσοχή μόνο να συλλέγουμε και να καταναλώνουμε πάντα αυτά για τα οποία είμαστε σίγουροι  ότι τα ταυτοποιήσαμε σωστά!
Για περισσότερη ασφάλεια ας μελετήσουμε και τα επικίνδυνα μανιτάρια και χόρτα που φυτρώνουν στη φύση αυτό το μήνα, ώστε να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποφύγουμε. Σεβόμενοι τη φύση συλλέγουμε με σύνεση μικρές ποσότητες χωρίς να ξεριζώνουμε φυτά και θάμνους και σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε είδη προς εξαφάνιση όπως είναι πλέον το τσάι του βουνού.

 


 

 

 

 

Φαγώσιμα μανιτάρια: Αγαρικό το δασόβιο, Αγαρικό το πεδινό, Αμανίτης ο καισαρικός, Βωλίτης ο βασιλικός, Βωλίτης ο δικτυωτός, Βωλίτης ο φαγώσιμος, Γανόδερμα, Κλαβαριάδελφος ο γουδοχερόμορφος, Κοπρίνος ο κομήτης, Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος, Λαιτιπόρος ο Θειαφένιος, Λακτάριος ο ΣολομόχρωμοςΛυκόπερδο, Μαράσμιος ο ορειάδης, Ουντεμανσίελλα η Μυξώδης, Πλευρώτους του Ερυγγίου, Σουίλος ο κοκκώδης, Ύδνο το κοκκινίζον,Ύδνο το κυρτό.

 

 scrub rodioy

 


 

Παραδοσιακές συνταγές, δίαιτες και πατέντες αυτάρκειας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά αυτού του μήνα

 

Πράσινες ελιές σε Θαλασινό νερό: Μια παραδοσιακή συνταγή με υλικά κατευθείαν από την ελληνική φύση…

 

Πεστίλι: Τρόπος συντήρησης των φρούτων. Γίνεται από ξερά βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα ή σύκα.

 

Aποξήρανση Mανιταριών: Η αποξήρανση μανιταριών είναι πολύ απλή και όλα τα εδώδιμα μανιτάρια όταν αποξηρανθούν προσαρμόζονται θαυμάσια και γαρνίρουν διάφορα πιάτα. Αποξηραμένα ή αλεσμένα αποτελούν ένα καρύκευμα πολύ ξεχωριστό!

 

Φυσικό scrub ροδιού: To scrub σώματος με ρόδι απολεπίζει την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα ενώ προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντκές ιδιότητες . Η επιδερμίδα μένει λεία, απαλή, λαμπερή και νεανική.

 

Πετιμέζι: Πώς φτιάχνουμε στο σπίτι μας με αγνά υλικά το παραδοσιακό πετιμέζι…

 

Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους σε άχυρο:  Αποδοτικός και απλός τρόπος παραγωγής πλευρώτους στην αυλή και στο μπαλκόνι – χωρίς να διαθέτουμε έτοιμο υπόστρωμα.

 

Μαρμελάδα Σαμπούκου: πλούσια σε βιταμίνη C, για αυτό προτιμήστε την ζάχαρη με την πηκτίνη, έτσι ώστε ούτε πολύ ώρα να βράζεται αλλά και να μείνει κάτι από την βιταμίνη που έχει.

 

 
 
http://ardin-rixi.gr/archives/14027