Οικονομικές Προβλέψεις της Saxo Bank για το Δ’ Τρίμηνο του 2013

Οδηγούμαστε προς μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Με ή χωρίς τη στήριξη πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση, σύμφωνα με τις Οικονομικές Προβλέψεις των αναλυτών της Saxo Bank για το Δ’ Τρίμηνο του 2013. Οι αναλυτές δεν αναμένουν βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο οι πολιτικοί αφενός συνεχίζουν να στηρίζουν τομείς της οικονομίας που δεν χρήζουν βοήθειας και αφετέρου δεν εστιάζουν στους ζωτικούς τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι προσδοκίες σχετικά με τα παρεμβατικά επιτόκια, μετά από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι αγορές βρίσκονται σε πανικό. Αυτό, σύμφωνα με τη Saxo Bank, στην πραγματικότητα αποτελεί καλή είδηση. Και αυτό γιατί ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένα πείραμα νομισματικής πολιτικής, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ξανά, είναι να αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνει στο σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων.

Η Saxo Bank υποστηρίζει ότι μια αδύναμη οικονομία και πιο συγκεκριμένα η υποτονική αγορά εργασίας θα ενδυναμώσει την πολιτική της Fed και αντί για περιορισμό (tapering) θα δούμε αύξηση του υφιστάμενου προγράμματος της Fed την επόμενη χρονιά. Κατ’ επέκταση, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα δούμε πάλι υψηλές αποτιμήσεις για ορισμένα αξιόγραφα. Παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα, πολύ πιθανόν στις αρχές του 2014, ο κύκλος της ποσοτικής χαλάρωσης – ή τουλάχιστον η αντίδραση των αγορών σε αυτή – θα μετριασθεί, καθώς η Fed θα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές στη νομισματική πολιτική έχουν προκληθεί είτε από μεγάλες πτώσεις στις χρηματαγορές, είτε από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας. Με άλλα λόγια, η ποσοτική χαλάρωση θα περιοριστεί, όταν οι αγορές οι ίδιες την απορρίψουν.

Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, δήλωσε τα εξής:
«Τα καύσιμα της παγκόσμιας οικονομίας εξαντλούνται. Το 2014 θα παρακολουθήσουμε μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το ποια είναι η πραγματική στρατηγική εξόδου, αντίθετα από την τρέχουσα πρακτική της ‘παράτασης και προσποίησης’. Αυτή τη στιγμή οι αγορές βλέπουν δύο λύσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την αύξηση του πληθωρισμού για να μειωθεί το χρέος, ενώ η δεύτερη με το κούρεμα του χρέους από στις Κεντρικές Τράπεζες. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και τρίτη λύση. Μια επανάληψη της δεκαετίας του ’40, όπου η Fed διεσώθη λόγω αποπληθωρισμού και οικονομικής ύφεσης, η οποία προκλήθηκε από το ‘πολύ και εύκολο χρήμα’ – κάτι που και σήμερα επιβραδύνει την ανάκαμψη. Η ιστορία θα επαναληφθεί, επειδή δεν μαθαίνουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για αλλαγή.»

Η Saxo Bank συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα ανοδικό ξεκίνημα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις καθώς πλησιάζουμε προς την αρχή του επόμενου έτους. Ο Steen Jakobsen τόνισε: «Το 2014 θα αποτελέσει μια χρονιά κάθαρσης και επαναπροσδιορισμού για έναν κόσμο που θα είναι πιο ισορροπημένος, θα έχει λιγότερη μόχλευση και θα στηρίζει το κομμάτι της οικονομίας που μέχρι τώρα είχαμε αγνοήσει: τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»