ΟΚΑΝΑ: τελικά, τα εκατομμύρια …. εξαφανίστηκαν

Για κενό, ύψους 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, από τα οποία 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει εξαφανιστεί, έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Μακρή, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιαδης είχε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μ. Μαλλιώρη.

 

Αιχμές και κατηγορίες συνέχιζαν να εξαπολύουν εκατέρωθεν χθες η Υφυπουργός Υγείας και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, με αφορμή τρεις υποθέσεις που αφορούν σε έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων και «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του Οργανισμού.

Μια σειρά από έγγραφα παρουσίασαν τόσο η κ. Μακρή όσο και η κ. Μαλλιώρη για τρεις υποθέσεις, για τις οποίες διατυπώθηκαν σοβαρές κατηγορίες για παράνομες διεργασίες.
Συγκεκριμένα, κάθε μια από τις δύο κυρίες της Υγείας έδωσαν στους δημοσιογράφους ένα φάκελο εγγράφων, αλληλογραφίας και αποφάσεων, που παρουσίαζαν κατά τη γνώμη τους τις παραλείψεις ή τις ύποπτες κινήσεις της απέναντι πλευράς. Την ώρα που η κόντρα κορυφωνόταν βέβαια, δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί αν ο Υπουργός Υγείας είχε όντως ζητήσει την παραίτηση της κ. Μαλλιώρη, αφού η ίδια το διέψευσε. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις σοβαρές κατηγορίες της κ. Ζέττας Μακρή εναντίον της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ο φάκελος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στις αρμόδιες για τον έλεγχο και την έκδοση πορίσματος αρχές, δηλαδή την εισαγγελία.
Οι υποθέσεις έχουν ως εξής:
Υπόθεση 1η
Σύμφωνα με την κ. Μακρή το καλοκαίρι του 2012 ο ΟΚΑΝΑ ζήτησε από τον ΕΟΦ να εγκρίνει έκτακτη χορήγηση ποσοτήτων σκευάσματος βουπρενορφίνης, διαφορετικού από εκείνο το οποίο προμηθευόταν από την ενεργό σύμβαση. Ελλείψεις δεν υπήρχαν, αλλά ο ΕΟΦ δίνει το πράσινο φως, για την εισαγωγή ενός φαρμάκου που δεν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, κατά την Υφυπουργό.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ξεκαθάρισε πως την αίτηση εισαγωγής την απηύθυνε στον ΕΟΦ η εταιρεία αυτού του δεύτερου γενόσημου βουπρενορφίνης, το οποίο είχε ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ για την ελληνική αγορά από το 2010 και με αίτημα της εταιρείας τιμολογήθηκε εκτάκτως από τον ΕΟΦ τον Ιούλιο του 2012, ενώ τον ίδιο χρόνο κατατάχθηκε στον Πίνακα Δ του Νόμου 3459/2006 περί ναρκωτικών. Επιπλέον, η ποσότητα που πήρε ο ΟΚΑΝΑ ήταν περιορισμένη για κλινική εφαρμογή στις Μονάδες του για ένα μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ταχύτερη διάλυση του νέου σκευάσματος σε υπογλώσσια χρήση σε σχέση με το σκεύασμα, το οποίο χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ο Οργανισμός μέχρι σήμερα.
Η κ. Υφυπουργός κατηγόρησε την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ πως με αυτό την κλινική εφαρμογή μετατρέπει σε πειραματόζωα τους εξαρτημένους. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, είναι κλινική εφαρμογή και όχι κλινική μελέτη, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη τύπου η Μένη Μαλλιώρη, λίγο μετά την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου της κ. Μακρή.
«Η απευθείας ανάθεση αν και ποινικά κολάσιμη θα ήταν για μένα ήσσονος σημασίας γιατί σοβαρότερο είναι η παρέκκλιση των οδηγιών χορήγησης», τόνισε η κ. Μακρή αναφερόμενη στο γεγονός ότι με απόφαση του, ο ΟΚΑΝΑ άλλαξε τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, κονιορτοποιώντας το χαπάκι και θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την υγεία των τοξικομανών.
Η κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης, αποτελεί διεθνώς ενδεδειγμένη πρακτική χορήγησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής της ουσίας από το ιατρικό πλαίσιο στη μαύρη αγορά, και συνιστάται στην περίπτωση που χρειάζεται να εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ασθενών, όπου απαιτείται η ελαχιστοποίηση του χρόνου χορήγησης. Η χορήγηση της κονιορτοποιημένης ουσίας στις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να γίνεται υπογλώσσια. Κίνδυνος για την ατομική και τη δημόσια υγεία υπάρχει, όταν η ουσία κονιορτοποιείται στη μαύρη αγορά και χορηγείται ενδοφλεβίως, τόνισε η κ. Μαλλιώρη.
Υπόθεση 2η
Την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προσφύγει στον εισαγγελέα εξέφρασε η Υφυπουργός, για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, αναφερόμενη σε κονδύλια που έπρεπε να διατεθούν σε Κέντρα Πρόληψης αλλά ποτέ δεν έφθασαν. Το ποσό αυτό, βάσει εγγράφων εκτιμάται έως και τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πρόχειροι υπολογισμοί της κ. Μακρή το ανεβάζουν ακόμη και στα 5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη τα χρήματα αυτά δεν χάθηκαν. Τα κέντρα πρόληψης λαμβάνουν τη χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ, αφού καταθέσουν τους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς τους στον Οργανισμό. Τα μόνα ποσά που ο ΟΚΑΝΑ καταβάλει προς Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς, αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων, για την οποία δεν απαιτούνται παραστατικά όπως προκύπτει και από την κείμενη νομοθεσία.
Όπως διευκρινίζει ο ΟΚΑΝΑ, Ο ΟΚΑΝΑ από τα χρήματα που έχει λάβει από το Υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχει αποδώσει σε αυτά, μέχρι σήμερα, ποσό ύψους 2.518.000 €. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί οφειλή του ΟΚΑΝΑ προς αυτά αλλά αδιάθετο ποσό προς τα Κέντρα που είτε δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς προκειμένου να εκταμιευτεί το αναλογούν ποσό, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό ο οικονομικός έλεγχος των ήδη παραληφθέντων απολογισμών των Κέντρων. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται σταδιακά προς τα Κέντρα. Βέβαια, ο Οργανισμός παραδέχετια πως για όσο χρόνο αυτά τα ποσά παραμένουν αδιάθετα προς τα Κέντρα, ο Οργανισμός έχοντας να αντιμετωπίσει την υποχρηματοδότηση των τελευταίων δύο ετών, καταφεύγει σε προσωρινό εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθεί σε επείγουσες, συνεχείς και ανελαστικές ανάγκες (π.χ. φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εργοδοτικές εισφορές), τις οποίες συστηματικά αντιμετωπίζει και έχει επανειλημμένα ενημερώσει για αυτές το Υπουργείο ζητώντας του κατευθύνσεις για άλλον -εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό- τρόπο αντιμετώπισής τους.
Υπόθεση 3η
Η Υφυπουργός Υγείας κατηγορεί την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για παραβίαση σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις νέες μονάδες του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η Ζέττα Μακρή κατηγορεί την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ ότι διέθεσε χρήματα που προορίζονταν για τη δημιουργία και λειτουργία νέων μονάδων, για τη μισθοδοσία υπαρχόντων εργαζομένων, ποσό που ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο ΟΚΑΝΑ κατηγορείται για μονομερή τροποποίηση της σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από την πλευρά της η Μένη Μαλλιώρη σημείωσε ότι είχε αναγνωριστεί και από τις δύο πλευρές η ανάγκη για αλλαγή της σύμβασης, καθώς υπήρχαν όροι που μπορούσαν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους. Μάλιστα υπήρξε και συνάντηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου διατυπώθηκε αυτή η ανάγκη. Ωστόσο, σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αργότερα απορρίφθηκε η τροποποίηση της σύμβασης, την οποία κατήγγειλε, ξεκινώντας οικονομικό έλεγχο και ζητώντας να επιστραφούν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ο ΟΚΑΝΑ από τον Ιανουάριο του 2013 έχει ασκήσει και καταθέσει αγωγή εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία θα εκδικαστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2014. «Τι συνέβη με τα χρήματα θα το δούμε στα δικαστήρια», είπε η κ. Μαλλιώρη.

Το μένος και της εύρος της κόντρας, η οποια φαίνεται να αποτελεί την κορύφωση του αρνητικού κλίματος στις σχέσεις της κ. Μακρή και της κ. Μαλλιώρη, αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για την πηγή της. Σε κάθε περίπτωση το θέμα, με τον άλλο ή με τον άλλο τρόπο, περνάει στην αρμόδιότητα της δικαιοσύνης.