Στήριξε τους παράκτιους ψαράδες που αγωνίζονται για πρώτη φορά μαζί!

Στις 18 Νοεμβρίου, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί, σε μία συνάντηση στις Βρυξέλλες που οργανώνουν με τη βοήθεια της Greenpeace.

Θα συζητήσουν και θα υπογράψουν ένα κοινό Μανιφέστο για την προστασία των θαλασσών ώστε να το παραδώσουν στους Ευρωβουλευτές και υπουργούς Αλιείας.

Οι θάλασσες της Ευρώπης κάποτε ήταν από τις πιο πλούσιες στον κόσμο και τώρα ερημώνουν. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μέχρι και το Μάιο, οι μηχανότρατες θα «ξυρίζουν» το βυθό από κάθε μορφή ζωής, θα σπαταλούν πετώντας ως άχρηστα περισσότερους από 15.000 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών και θα διοχετεύουν παράνομα ψάρια σε μικρό μέγεθος (γόνο) στην αγορά.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης αναθεωρείται για πρώτη φορά σε μία δεκαετία και με αυτόν τον τρόπο οι παράκτιοι ψαράδες θα διεκδικήσουν ενωμένοι την πραγματική αλλαγή αυτού του μοντέλου εκμετάλλευσης των θαλασσών μας.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και ζητάμε τη δική σου πολύτιμη συμμετοχή.

Είναι πολύ σημαντικό να τους στηρίξουμε, καθώς οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ευνοούν τα μεμονωμένα συμφέροντα των πιο ισχυρών, δηλαδή των μεγάλων αλιευτικών σκαφών. Τα σκάφη αυτά συντηρούνται χάρη σε επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες. Και παρά το γεγονός ότι οι παράκτιοι ψαράδες αντιπροσωπεύουν το 80% των Ευρωπαίων αλιέων, καρπώνονται μόνο το 20% των της διαθέσιμης ψαριάς. Το υπόλοιπο 80% πηγαίνει στην καταστροφική βιομηχανική αλιεία.

Στη χώρα μας ειδικά, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει.

Μαζί σας τα τελευταία χρόνια δικεδικούμε τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου στη χώρα μας, στις Βόρειες Κυκλάδες. Τώρα πρέπει να γίνουμε μία φωνή με τους παράκτιους ψαράδες και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με αρκετό ψάρι στο πιάτο μας και περισσότερο στις θάλασσες.

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/oktovrios/stirikse-tous-paraktious-psarades/