Γράφει η Λένα Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.
Ένα παθητικό σπίτι είναι ένα κτίριο στο οποίο ένα άνετο εσωτερικό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί χωρίς ενεργά συστήματα θέρμανσης και ψύξης (Adamson 1987 και Feist 1988). Το σπίτι θερμαίνεται και ψύχεται το ίδιο, ως εκ τούτου η ενέργεια είναι «παθητική».
Τα σπίτια αυτά «εκμεταλλεύονται» κάθε μορφή ενέργειας εντός τους – από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα μέχρι εκείνη από τον φούρνο μαγειρέματος και τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες – καθώς το ισχυρό θερμομονωτικό τους περίβλημα και η μεγάλη αεροστεγανότητα διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες και ότι αυτά εκμεταλλεύονται στο έπακρον τα θερμικά οφέλη.Τα παθητικά σπίτια πρέπει να πληρούν πέντε βασικές αρχές: να έχουν ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα, μηδενικές «θερμογέφυρες», μεγάλη αεροστεγανότητα, άριστη ποιότητα και τοποθέτηση κουφωμάτων και κεντρικό αερισμό με ανάκτηση θερμοκρασίας άνω του 90%.
Το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus), το οποίο μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, προωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ), που ιδρύθηκε στην Αθήνα.
Παγκοσμίως υπάρχουν ήδη περίπου 140.000 παθητικά κτήρια -είτε αποπερατωμένα, είτε υπό κατασκευή, είτε υπό μελέτη- αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, καθώς διαπιστώνεται πλέον «έκρηξη» ενδιαφέροντος γι’ αυτές τις οικολογικές και οικονομικές κατασκευές.
Στην παλαιά Πεντέλη κατασκευάστηκε το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα, από την εταιρεία Project15.
Το Ινστιτούτο εκτιμά πως η εφαρμογή σχεδίου βάσει του οποίου θα επιδοτούνται με 80 ευρώ ανά τ.μ. οι υπάρχουσες κατασκευές, προκειμένου να προχωρήσουν σε πραγματικά βιώσιμες, ριζικές ανακαινίσεις που θα μείωναν τουλάχιστον κατά 85% τη χρήση ενέργειάς τους. Επιπλέον, θα εξοικονομούσε 1.000 τεραβατώρεςενέργειας το χρόνο, ήτοι 4 τρισ. ευρώ σε έξοδα ενέργειας για τους κατοίκους αυτών των «αναβαθμισμένων» κατοικιών, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης, ενώ θα δημιουργούσε 2,2 εκατ. νέες, «πράσινες» θέσεις εργασίας και θα μείωνε κατά 530 εκατ. τόννους τις εκπομπές CO2 σε όλη την Ευρώπη.
Πηγές: