Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι ασφαλώς ένα από τα προβλήματα της υγείας. Και όμως έχει αναχθεί σε μείζον θέμα. Πώς και γιατί; Η απάντηση είναι απλή: “Είναι πολλά τα λεφτά πατριώτη”…
Τίθεται το ερώτημα: Ποιος έχει δίκιο, ο ΟΟΣΑ και η τρόικα ή οι φαρμακοποιοί;
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο ΟΟΣΑ και η τρόικα επιδιώκουν να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο διάθεσής τους, αλλά και να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού, το ωράριο εργασίας και να μειωθεί το περιθώριο κέρδους του κλάδου.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πράγματι, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελεύθερη. Οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα στις περισσότερες, εφόσον το Κράτος ή η κοινωνική ασφάλιση δεν τα αποζημιώνουν. Εδώ όχι μόνο καθορίζονται από το Κράτος, αλλά οι τιμές τους είναι καθηλωμένες επί χρόνια, γεγονός που δεν δίνει τα περιθώρια προώθησής τους από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Είναι σαφές λοιπόν ότι αν απελευθερωθεί το καθεστώς τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ και στην Ελλάδα αυτό θα έχει δύο σημαντικά αποτελέσματα:
Πρώτον, θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής τους. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να είναι απότομη, καθώς η οικονομική κρίση μαίνεται ακόμη στη χώρα και καμία επιχείρηση δεν είναι λογικό να περιμένει αύξηση πωλήσεων με αυξήσεις τιμών…
Δεύτερον, η απελευθέρωση των τιμών θα δώσει τα περιθώρια – που σήμερα δεν υπάρχουν – στις φαρμακοβιομηχανίες να στηρίξουν την προώθηση των πωλήσεων των προϊόντων αυτών. Να κάνουν προσλήψεις και να προχωρήσουν σε διαφημιστικές καμπάνιες. Ήδη, και μόνο η προοπτική της απελευθέρωσης έχει δώσει ώθηση στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, δίνοντας οξυγόνο στη χειμαζόμενη διαφημιστική αγορά…
Διάφορες έρευνες αγοράς έχουν δείξει ότι πιθανή απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξης της αγοράς τουλάχιστον κατά 500 εκατ. στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο αριθμός τους (σήμερα είναι περίπου 800 προϊόντα) μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλά προϊόντα που είναι ενταγμένα στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται από το Κράτος μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ.
Το σημείο αιχμής μεταξύ τρόικας και φαρμακοποιών είναι η απελευθέρωση της διάθεσης τους και από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων. Πράγματι σε πολλές χώρες τα προϊόντα αυτά διατίθενται και από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ. Οι υπέρμαχοι της λύσης αυτής υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ανταγωνισμού θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ.
Το επιχείρημα αυτό είναι βάσιμο στη θεωρία. Όπως είδαμε νωρίτερα, όμως, αν απελευθερωθεί η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ τότε θα έχουμε προοδευτικές αυξήσεις τιμών. Το γεγονός επίσης ότι και στα καταναλωτικά προϊόντα, που διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, έχουμε υψηλές τιμές δεν επιβεβαιώνει τους θιασώτες της απελευθέρωσης.
Εδώ έχουν δίκιο επίσης σε μεγάλο βαθμό οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι με 11.000 φαρμακεία στη χώρα δεν υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των Ελλήνων. Αυτό ισχύει όμως κατά κύριο λόγο στις αστικές περιοχές, αλλά όχι στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Παράλληλα, η θέση των φαρμακοποιών αδυνατίζει από το γεγονός ότι δεν έχει απελευθερωθεί πρακτικά το ωράριο των φαρμακείων, τα οποία είναι ανοιχτά μόνο ώρες εμπορικών καταστημάτων. Δηλαδή, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι.
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι έχουμε μεν 11.000 σημεία διάθεσης, αλλά το ωράριο λειτουργίας τους δεν διασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στους καταναλωτές. Και τόσα χρόνια, που οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανθίστανται στην απελευθέρωση του ωραρίου ουσιαστικά πριόνιζαν οι ίδιοι το κλαδί στο οποίο κάθονταν. Αν το ωράριο ήταν ελεύθερο, τότε πράγματι τα επιχειρήματα υπέρ της πωλήσης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ θα ήταν εξαιρετικά αδύναμα…
Όσα, δε, λέγονται από τους φαρμακοποιούς ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δεν παύουν να είναι φάρμακα και πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία είναι υπερβολικά. Δυστυχώς, το κακό είναι ότι χρόνια τώρα με ευθύνη των ίδιων των φαρμακοποιών όλα σχεδόν τα φάρμακα έχουν μετατραπεί άτυπα σε ΜΗΣΥΦΑ, αφού είναι πολύ εύκολο να λάβεις ακόμη και αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή! Μη μου πείτε ότι δεν έχετε αγοράσει αντιβίωση από φαρμακείο (CECLOR, Augmentin κ.ά.) χωρίς συνταγή;
Όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ θα απελευθερωθεί σταδιακά. Τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και στη διάθεσή τους. Εκεί που μπορούν να ρίξουν το βάρος οι φαρμακοποιοί είναι στην ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρουν έναντι των σούπερ μάρκετ. Όλες οι έρευνες αγοράς έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται το φαρμακείο περισσότερο. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν επιχειρήσεις που επέλεξαν να διαθέτουν τα φυτικά προϊόντα τους μόνο από τα φαρμακεία, θέλοντας να δείξουν πόσο ποιοτικά και αξιόπιστα είναι…
http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=2145:poios-exei-dikio-gia-ta-misyfa&Itemid=392