Παταγώδης η αποτυχία της κυβερνητικής στρατηγικής της υποτέλειας

Αυτό υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν, άλλη μία φορά, την παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής της υποτέλειας στη Γερμανική δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωζώνη, που με την πολιτική της λιτότητας εντείνουν την κρίση (υποβαθμίστηκε εκ νέου η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας), υποβάλλουν σε εξαθλίωση τους ευρωπαϊκούς λαούς και συρρικνώνουν επικίνδυνα τη δημοκρατία.

Μαζί με την απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας, μεγαλώνει και η αναξιοπιστία της συγκυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό διότι δεν πρόλαβαν να περάσουν 2 εβδομάδες από την ισχνή υπερψήφιση των αντικοινωνικών μέτρων του νέου μνημονίου και η συγκυβέρνηση όχι μόνο έλαβε νέα μέτρα που, όπως και τα προηγούμενα, είναι ιδιαίτερα απάνθρωπα (πχ εκείνα εναντίον των ΑμΕΑ) και αντισυνταγματικά  αλλά, επιπλέον, θέσπισε την αυτόματη επιβολή και άλλων μέτρων στο μέλλον εφόσον δεν θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή συνεχώς.

Και όλα αυτά η συγκυβέρνηση τα έπραξε ερήμην της Βουλής, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Έτσι βάθυνε κι άλλο η αντιδημοκρατική εκτροπή που απαιτεί η εφαρμογή μιας πολιτικής που είναι αποδεδειγμένα καταστροφική και  την απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Στο εξωτερικό, διότι μετά τον πλήρη ευτελισμό της συγκυβέρνησης που το προηγούμενο διάστημα αντί διαπραγμάτευσης διαλαλούσε ότι «αν δεν μας δώσετε τη δόση θα πεινάσουμε», εκβιάζοντας παράλληλα τον Ελληνικό λαό, μετά την αδιαμαρτύρητη ικανοποίηση όλων των υποτιμητικών απαιτήσεων των δανειστών (πχ συνεχείς προσθήκες νέων αξιώσεων και έλεγχος ειδικού λογαριασμού), η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί μια πραγματικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση για το χρέος και τα άλλα οικονομικά προβλήματα,  αλλά επέλεξε αυτά  να τα συζητούν όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια.  Αποτέλεσμα είναι ότι η όποια λύση βρεθεί, όπως και οι προηγούμενες, ενδεχομένως να ανταποκρίνεται στις προεκλογικές επιδιώξεις της γερμανικής δεξιάς, δεν θα ανταποκρίνεται όμως στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αφού η «λύση» αυτή θα αφήνει το χρέος μη βιώσιμο, θα αφήνει την καταστροφική πολιτική της λιτότητας άθικτη βαθαίνοντας την απελπισία της πλειοψηφίας των πολιτών και θα καθιστά οξύτερο το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Το να σερβίρεται αυτό το ναυάγιο ως success story υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού και των άλλων ευρωπαϊκών λαών που υφίστανται τις επιπτώσεις της κυρίαρχης, αποδεδειγμένα αποτυχημένης πολιτικής. Αν η πολιτική αυτή δεν ήταν αποτυχημένη, το Eurogroup δεν θα δυσκολευόταν να βρει «λύση», ούτε η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είχαν πρόβλημα να στείλουν το λογαριασμό στους πολίτες των χωρών τους.

  • Επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαθέτει αξιόπιστες προγραμματικές προτάσεις και πολιτική πρακτική

Από την αρχή των Μνημονίων λέγαμε αφενός ότι τα προγράμματα αυτά θα επιφέρουν κοινωνική και οικονομική καταστροφή και αφετέρου ότι δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους. Γι’ αυτό σταθερά και αταλάντευτα σταθήκαμε στο πλάι του ελληνικού λαού που διεκδίκησε μαζικά στις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας την ανατροπή τους. Επίσης, είχαμε πει ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση, αντί την υφεσιακή πολιτική που το καθιστά βαρύτερο. Είχαμε πει ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως «ειδική περίπτωση» της Ευρωζώνης παραγνωρίζει επικίνδυνα το γεγονός ότι πολλά από τα οικονομικά προβλήματα οφείλονται στην νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνη η οποία, αν δεν αλλάξει άρδην, η κρίση θα επιδεινωθεί ραγδαία.

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε σε όλα τα παραπάνω.  Επισημαίνουμε το γεγονός ότι παρόλο που επιβεβαιωθήκαμε και ορισμένες από τις προτάσεις μας όπως πχ η θέση μας για ανάγκη αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του χλευάστηκαν από τους ίδιους ακριβώς που κατόπιν πανηγύριζαν όταν επιλέχθηκε από τους δανειστές – με τρόπο (κούρεμα PSI και στα ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους φορείς) και όρους (επιθετικότερη λιτότητα) όμως που επιδείνωναν τα προβλήματα – παρόλο που ξαναεπιβεβαιώνεται σήμερα η ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης και διαγραφής του χρέους, παρόλο που στο τελευταίο Eurogroup έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ιδέες που έχουμε ήδη προτείνει όπως πχ το μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους, παρόλα αυτά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εξακολουθούν είτε να μην αναγνωρίζουν τις προγραμματικές προτάσεις μας είτε να τις λοιδορούν ως «εκτός πραγματικότητας». Πρόκειται για το άκρον άωτο του κυβερνητικού ανορθολογισμού που θεωρεί ως μονόδρομο τα μνημόνια, όπως υπαγορεύονται από γερμανούς δεξιούς, έλληνες «κουκουλοφόρους» και άλλους, ενώ παραβλέπει την καταστροφή που τα μνημόνια αυτά δημιουργούν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό, άλλωστε, εμείς καλλιεργούμε ιδιαίτερες σχέσεις με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν οξύτερα την κρίση (νέο ταξίδι του Τσίπρα στην Ισπανία), αλλά και με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική.

Το σημαντικότερο όμως από αυτά που λέγαμε και επιβεβαιωνόμαστε – σημαντικό διότι έχει ιδιαίτερη αξία για την πορεία της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών από εδώ και στο εξής – είναι το ότι ο πραγματικός στόχος των αλλεπάλληλων μνημονίων δεν είναι η αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών όπως διατείνονται όσοι τα προωθούν. Αν ο στόχος ήταν αυτός, οι μνημονιακοί θα φρόντιζαν η ύφεση να είναι ελαφρύτερη και συντομότερη, και οι αναδιαρθρώσεις και τα κουρέματα να γίνουν γρηγορότερα. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών ώστε να περάσουν τα αντικοινωνικά μέτρα των μνημονίων. Ο πραγματικός στόχος είναι η επιβολή των μέτρων αυτών, μέτρων που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και καταστρέφουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι κερδοφορίας των μεγαλοκεφαλαιοκρατών.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάει λαϊκή εντολή και συνέργεια, ώστε να μπει τέλος στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στο λαό και τον τόπο, λέει ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά:

Πρώτον, λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και τα προβλήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών,  δεν μπορεί να υπάρξει όσο εφαρμόζεται αυτή η άγρια λιτότητα των μνημονίων, που επιδεινώνει την ύφεση και την ανεργία, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα, διευρύνει τη φτώχια και καθιστά το χρέος ολοένα και πιο βαρύ. Επομένως, προϋπόθεση για την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι η ακύρωση του μνημονίου.

Δεύτερον, Διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, πάγωμα αποπληρωμής και ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953, συμφωνία η οποία διευκόλυνε τότε τη Γερμανία να μπορέσει να ανακάμψει μετά από την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρίτον, εφαρμογή μιας πολιτικής που κινείται στους εξής άξονες: (α) πραγματοποίηση δημοκρατικών ανατροπών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν χρόνιες παθογένειες και αιτίες της κρίσης, όπως, για παράδειγμα, στο πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, παντού, (β) εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους και τομείς της οικονομίας, με τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, (γ) δημοσιονομική εξισορρόπηση, ώστε να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα που χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, αλλά να μηδενιστεί με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τις κατεπείγουσες κοινωνικές ανάγκες, θα αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο αντί να εξαθλιώνει το ελληνικό λαό και δεν θα καταστρέφει τις προοπτικές μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.