Πολλά τα διαρθρωτικά προβλήματα στις τράπεζες

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μετά την συνάντησή με  Χατζηδάκη, 26/3/2014:

 

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά μετά τη συνάντησή τους

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Στην μηνιαία σύσκεψη που είχαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαπιστώσαμε ότι τα δάνεια που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των οποίων την επίβλεψη έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχουν ανέλθει πλέον, δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου, στο 1,340 δις ευρώ.
Αυτό αντιστοιχεί με μία αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με το τέλος Ιανουαρίου. Ζητήσαμε από τις τράπεζες, ιδίως αυτές που έχουν βραδυπορήσει σχετικά με άλλες, να τρέξουν γρηγορότερα, διότι το 2014 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Γ. ΖΑΝΙΑΣ: Εγώ συμφωνώ με αυτά που είπε ο Υπουργός, καλό είναι να τρέχουμε πιο γρήγορα, θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψιν όπως έχω πει κι άλλες φορές τη δυναμική της αγοράς και το ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε αυτή τη φάση είναι που σταθεροποιείται. Ελπίζω να επιταχυνθούν όταν θα βελτιωθούν και οι διάφορες εξωτερικές συνθήκες περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε με την ανακεφαλαιοποίηση που επίκειται να αλλάξουν τα πράγματα, να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες;
Γ. ΖΑΝΙΑΣ: Η ανακεφαλαιοποίηση θέλει κεφάλαια, τα κεφάλαια γενικώς βοηθάνε, είναι ένα σωρό πράγματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες και κάποιες τράπεζες είναι απασχολημένες με την ανακεφαλαιοποίηση, κάποιες είναι που μόλις ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις των ισολογισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάποιες προσπαθούν να συγχωνευθούν, κάποιες ολοκληρώνουν τις εθελούσιες εξόδους, κάποιες προετοιμάζονται για τα επόμενα stress tests.
Υπάρχουν ένα σωρό διαρθρωτικά προβλήματα εκεί μέσα, γι΄ αυτό και είπα στην αρχή ότι το τραπεζικό σύστημα τώρα σταθεροποιείται και καλό είναι να επιταχύνουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε περισσότερη ρευστότητα και πιο γρήγορα.