Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα
Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν “πάγωσε” την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση κάλεσε η Μαρίν Λεπέν τον Φρανσουά Ολάντ μετά την ισχυρή νίκη του Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές, το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση με διαφορά και εξόρισε στην τρίτη θέση τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές. Μουδιασμένο το Παρίσι, αν και δεν εκπλήσσεται από το αποτέλεσμα δεδομένης της χαμηλής δημοφιλίας του προέδρου και του κατακερματισμού του στρατοπέδου της δεξιάς με το αδύναμο κεντροδεξιό UMP.
Μεγάλος ηττημένος είναι φυσικά οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι πλήγμα, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει εξίσου την εξίσου άσχημη κατάσταση για το UMP μετά την κρίση ηγεσίας του. Παρά την σχετικά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες -περί το 43%- το μήνυμα είναι ηχηρό.
Tα τελευταία exit poll (Ipsos/Steria) εμφανίζουν το Εθνικό Μέτωπο (FN) στο 25,1%, το κεντροδεξιό UMP στο 20,2%, τους Σοσιαλιστές στο 14,3%, το κεντρώο UDI-MoDem στο 10%, τους Οικολόγους (EELV) στο 9% και το Μέτωπο της Αριστεράς στο 6,4%.
Στην πρώτη της εμφάνιση μετά την κάλπη, η Λεπέν ζήτησε έμμεσα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μία τέτοια απόρριψη;» απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή. Είναι «απαράδεκτο η Εθνοσυνέλευση να μην είναι αντιπροσωπευτική του γαλλικού λαού» είπε.
Ο Λορέν Φαμπιούς, υπουργός Εξωτερικών, ήταν από τους πρώτους που απέρριψαν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο πολιτικός που ήταν από τους πρώτους που έσπασε την παγερή σιωπή που επικρατούσε στο αρχηγείο των Σοσιαλιστών δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι το αποτέλεσμα είναι «σεισμός». Για «σοκ» μίλησε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ
Αναλόγως υψηλούς τόνους ήταν χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Mανουέλ Βαλ: «Αυτές οι εκλογές είναι κάτι παραπάνω από νέος συναγερμός, είναι σοκ, είναι σεισμός». Εκράφοντας την «απογοήτευσή του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς», όπως μεταδίδει η Monde, ο Βαλ τόνισε τη διαπίστωσή του ότι η κυβέρνηση «περνά ακόμη κρίση εμπιστοσύνης».
Το αποτέλεσμα είναι από κάθε άποψη το καλύτερο που έχει καταγράψει ποτέ το Εθνικό Μέτωπο: Όχι μόνο είναι πρώτο σε κάλπες σε όλη τη γαλλική επικράτεια και έχει εξορίσει στην τρίτη θέση τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, αλλά έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά του σε ιστορικό υψηλό.
Συγκριτικά, το FN είχε ξεκινήσει από το 10,95% (1984) στις ευρωεκλογές, είχε αγγίξει το 14,36% (1989) και μετέπειτα κυμαινόταν στα αρχικά του ποσοστά (10,52% το 1994, 5,69% το 1999, 9,81% το 2004, και 6,34% το 2009).
Το κλίμα είχε φανεί ήδη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά την πανωλεθρία στις οποίες ο Φρανσουά Ολάντ είχε επιλέξει για νέο πρωθυπουργό τον Μανουέλ Βαλ, ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Βρετανία
ουλίου
Ισπανία
Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.
Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ουγγαρία, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Ιρλανδία
Προς μια ιστορική νίκη μοιάζει να οδεύει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Βάσει προβολών οι οποίες βασίζονται σε επεξεργασία ενός δείγματος ψήφων -και όχι σε έξιτ πολ-, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 41,4% των ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα, σε απροσδόκητα μεγάλη απόσταση, είναι με 22,4% το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Δανία
Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.