Η πληρωμή θα γίνεται με βάση την ημερομηνία αποχώρησης από την υπηρεσία σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Αλλαγές προωθεί το υπουργείο Εργασίας στη διαδικασία πληρωμής του εφάπαξ, που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ θα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία της αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία και όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως συνέβαινε επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ως το τέλος του 2013, θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις στο εφάπαξ, ακόμη και αν πάρουν το βοήθημα το 2014 ή το 2015 που θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Παράλληλα, στο έγγραφο του κ. Θεοχάρη και με αφορμή τις διαμαρτυρίες που δέχτηκε από εφοριακούς που, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης, κινδυνεύουν να πάρουν μειωμένο εφάπαξ, αναφέρεται ότι «εφοριακοί υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση δεύτερης παραίτησης για αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από άλλους συναδέλφους τους έχουν λάβει ή ενδέχεται να λάβουν σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου εφάπαξ, σε αντίθεση με άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι, παρότι υπέβαλαν μεταγενέστερα τη δεύτερη παραίτηση, πήραν το εφάπαξ εις το ακέραιο».
Το υπουργείο δέχτηκε να συμπεριλάβει στην υπό έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση για τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 τα οικονομικά κριτήρια όχι μίας χρονιάς, αλλά περισσοτέρων ετών.
Έτσι, το εφάπαξ που θα δίνουν τα Ταμεία θα λαμβάνει υπόψη και τις μελλοντικές δαπάνες, με την εκτίμηση ότι θα βαίνουν μειούμενες λόγω του περιορισμού των νέων συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο. Αρχικά προσανατολιζόταν να λαμβάνει υπόψη στοιχεία μιας 10ετίας, ενώ τελευταία ο κ. Βρούτσης φέρεται να προκρίνει ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τον υπολογισμό του εφάπαξ μεταφέροντας στο νέο μαθηματικό τύπο οικονομικά τα δεδομένα μίας 15ετίας.
Ετσι για τους 50.000 δικαιούχους που βρίσκονται σε αναμονή, είτε δεν θα έχουν μειώσεις είτε αυτές θα είναι μικρές και πάντως δεν θα υπερβούν το 10%.