Πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως εγγύηση

Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018. 

Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος. 

Πληροφορίες για τα επιπλέον μέτρα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Τα μέτρα αυτά, ύψους «περίπου 3 δισ. ευρώ» θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν για τα επόμενα χρόνια βάσει του προγράμματος.

«Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη από την κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, τη Γερμανία, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί.

»Οι πιστωτές λένε ότι με την ιδέα των μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500072085

 

Τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το ύψος των συντάξεων, επιβεβαιώνει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, εξαφανίζονται από το χάρτη οι συντάξεις των 1000 ευρώ και ο μέσος όρος των νέων συντάξεων -βάσει των οποίων θα επανυπολογιστούν οι παλιές- πέφτει στα 600-700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας.

Πλήττονται χαμηλόμισθοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι που δεν συμπληρώνουν 20 συντάξιμα έτη στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Τα 1000 ευρώ σύνταξη θα είναι προνόμιο μόνο όσων καταφέρνουν να φτάσουν στα 38-39 χρόνια εργασίας με μέσες αποδοχές από 1.600 ευρώ και πάνω.

Ειδικότερα:

Οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται με τα νέα ποσοστά ανάλογα με τα έτη και τις αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν αποχώρησαν. Ο επανυπολογισμός τους θα βγάλει το ποσό που θα έπρεπε να έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Σε συντάξεις είναι παραπάνω από τις νέες θα έχουν το υπερβάλλον ποσό σύνταξης ως ξεχωριστή παροχή, η οποία χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά σύνταξης.» Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διαφορά αυτή δεν θα αφαιρεθεί από τις σημερινές συντάξεις έως το 2017.

Τα ταμεία κύριας σύνταξης ενοποιούνται όλα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με διακριτή όμως αυτοτέλεια για μικρό μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 2017 ή 2018. Αυτό σημαίνει πλήρης κατάργηση των επιμέρους διαφορών και των διατάξεων που εφαρμόζουν σήμερα τόσο για τον υπολογισμό των συντάξεων όσο και για τις εισφορές. Από αυτές τις αλλαγές δεν εξαιρείται κανένας φορέας.

Βάση του υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα είναι οι αποδοχές του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων από το 2001 και μετά. Η βάση υπολογισμού δεν θα είναι σταθερή αλλά κάθε χρόνο θα προστίθεται και ένα έτος, ώστε σταδιακά οι συντάξεις να βγαίνουν με βάση το σύνολο των αποδοχών του εργασιακού βίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα είναι για την πλειονότητα των εργαζόμενων μικρότερες, καθώς θα διευρύνεται η βάση υπολογισμού με όλο και περισσότερα από τα χρόνια του μνημονίου, στα οποία οι μισθοί υπέστησαν μεγάλες μειώσεις.

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν μέσω υπολογισμού και όχι με συγκεκριμένα ποσοστά. Για παράδειγμα, κύρια σύνταξη 1000 ευρώ σήμερα και 200 ευρώ επικουρική. Σύνολο 1200 ευρώ. Αν το όριο προστασίας οριστεί στα 1300 ευρώ, δεν θα γίνει μείωση. Αν όμως οριστεί στα 1000 ευρώ σημαίνει ότι η επικουρική θα επανυπολογιστεί και θα μειωθεί.

 

http://eisodima.gr/