Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ναυτιλία

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια. Η παραμικρή αισιοδοξία από την πορεία του BDI-ναυλαγοράς την τελευταία εβδομάδα, όπου έσπασε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων για να κλείσει την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 774 μονάδες, είναι μάλλον παροδική, καθώς η αιτία της ανόδου οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των Capesize και μόνο.

Ο πρόεδρος της Cosco, capt. Wei Jiafou, στο πλαίσιο των εργασιών του World Shipping Summit 2012 στην Κίνα, προσπαθώντας να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία και ιδιαίτερα από την υπερπροσφορά πλοίων αλλά και την αύξηση του μεγέθους των πλοίων, δήλωσε πως η ανάκαμψη της αγοράς είναι απίθανο να συμβεί μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια και κάλεσε το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας να επικοινωνήσει και να σταματήσει να επεκτείνει τον παγκόσμιο στόλο.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μας ξένισε λίγο η ανωτέρω δήλωση, ιδιαίτερα προερχόμενη από τον πρόεδρο της Cosco, σε μία περίοδο όπου τα ναυπηγεία της Κίνας διψάνε για παραγγελίες αλλά και το ότι το υφιστάμενο πρόβλημα της υπερπροσφοράς είναι από αθρόες παραγγελίες που μπήκανε την περίοδο 2007-2009», επισημαίνει σε ανάλυσή του ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas S.A.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του China State Shipbuilding Corporation, το 50% των ναυπηγείων θα κλείσει τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το China Association of National Shipbuilding Industry, οι παραγγελίες για το 2012 ανέρχονται στους 11,64 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή μείωση κατά 50,7% από το 2011. Αντίστοιχα, οι συνολικές παραγγελίες πλοίων προς παράδοση, από προηγούμενα έτη μέχρι σήμερα, είναι στους 123,48 εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας μία μείωση κατά 29,9% από τον προηγούμενο χρόνο.

«Από τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύεται εμπράκτως η εκλογίκευση των πλοιοκτητών σχετικά με νέες παραγγελίες. Βέβαια, ανασταλτικός παράγοντας είναι και η έλλειψη χρηματοδότησης, με ορισμένους βέβαια να αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία και να προχωρούν με σύνεση σε
παραγγελίες
ECO πλοίων», επισημαίνει ο G.Moundreas.

defencenet.gr