-ΕΣΠΑ και νέα χρηματοδοτικά προϊόντα στην προτεραιότητα των εξαγωγέων
Την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προϊόντων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του κόστους γραφειοκρατίας και ενέργειας, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες, η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 29 Μαΐου στα γραφεία του Συνδέσμου.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες Εξαγωγείς πέτυχαν πολλά και σημαντικά. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουν ουσιαστικά τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις, σε όρους εξασφάλισης βιωσιμότητας και ενίσχυσης της δυναμικής τους. το 2012 ΠΕΤΥΧΑΜΕ ένα νέο Ιστορικό Ρεκόρ Εξωστρέφειας, στα επίπεδα των 27,6 δις ευρώ, μετά από αύξηση της τάξης του 13,4%! Από το 2009, οπότε και άρχισε η κρίση στην Ελλάδα, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 57% (30,56% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Το ποσοστό συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε το 13,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας υποχώρησε στα επίπεδα το 10,7% του ΑΕΠ. Από πέρυσι, μάλιστα, η χώρα είναι πλεονασματική σε πολλές κατηγορίες και κλάδους προϊόντων: Στα ποτά και τον καπνό, τα λάδια, τις πρώτες ύλες.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη διοργάνωση του Προγράμματος Go International Μόσχα 2013, σε συνεργασία με την Eurobank, τους Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και με την υποστήριξη του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι «αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από σημαντικούς ξένους αγοραστές ως χώρα που δεν παράγει μόνο φέτα, ελαιόλαδο και ποιοτικά προϊόντα, αλλά μία οικονομία με παραγωγικές δυνατότητες και σημαντικές καινοτομίες, στα καλλυντικά-φάρμακα, τα δομικά υλικά και την ενέργεια»
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «τα τελευταία στοιχεία, όπως η πρόσφατη μείωση του περασμένου Μαρτίου κατά 7,8%, δείχνουν ότι οι αντοχές των Ελλήνων Εξαγωγέων εξαντλούνται. Επιβάλλεται από φέτος να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και η δημιουργία προϋποθέσεων βιωσιμότητας ακόμη και για τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενταθούν οι πιέσεις στις εξαγωγές, θα εξανεμιστεί ο θετικός τους αντίκτυπος στην οικονομία, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και η χώρα θα κινδυνεύει –όχι πλέον από την ύφεση, αλλά- από κοινωνική έκρηξη».
Οι παράγοντες αισιοδοξίας
Ως παράγοντες αισιοδοξίας για διατήρηση θετικών ρυθμών στην αύξηση των εξαγωγών το 2013 (σ.σ. ο ΠΣΕ προβλέπει νέα αύξηση φέτος κατά 3%), η κυρία Σακελλαρίδη ανέφερε, σχετικά: «οι τελευταίες εξελίξεις, με την αναβάθμιση της χώρας από Διεθνείς Οίκους, η άνοδος του Χρηματιστηρίου, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και η πρόοδος στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, σε συνδυασμό με την πραγματική συνειδητοποίηση από πλευράς Επίσημης Πολιτείας της στήριξης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως έδειξε και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, μας προσθέτουν αισιοδοξία και μας οπλίζουν με θάρρος για τη συνέχεια.
Το υπαρκτό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα και διεθνών funds να ποντάρουν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δείχνει ότι –σε περιβάλλον στοιχειώδους πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας- υπάρχει διέξοδος από την κρίση».
Ειδικότερα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, ανέλυσε «τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις και δράσεις του Προεδρείου του Συνδέσμου, επιτυγχάνοντας έτσι να τεκμηριώσει τη σημασία των εξαγωγών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αναδείξει την προτεραιότητα στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά ανέφερε η Πρόεδρος ορισμένες επιτυχίες που είχαν οι παραπάνω παρεμβάσεις του Π.Σ.Ε. σε σημαντικά θέματα που αφορούν:
-στην ενίσχυση της ρευστότητας
-στην επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης Προγραμμάτων Εγγυοδοσίας
-στην επιστροφή του ΦΠΑ
-στην ακύρωση αρνητικών αποφάσεων για τον εφοδιασμό πλοίων
-στις εγγυήσεις εξαγωγών
-στη διεύρυνση του ωραρίου τελωνείων
-στη μείωση ορισμένων απαιτούμενων φυσικών εγγράφων και του ποσοστού των φυσικών ελέγχων».
Η ίδια τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «σε όλες τις παραπάνω προσπάθειές του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων είχε την απόλυτη κατανόηση και στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά και των αρμόδιων Υπουργών».
Υπενθυμίζεται ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνάντηση με το Προεδρείο του ΠΣΕ, αναδεικνύει την προτεραιότητα στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, προωθώντας μάλιστα και αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που έχει η συνεργασία επιχειρήσεων και συλλογικών φορέων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, αναδεικνύοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης και αποτελεσματικότητας στην «ανάπτυξη από την Eurobank νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων ΠΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα», με τη διοίκηση της Τράπεζας να αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις προσδοκίες του εξαγωγικού κόσμου, όπως τις μετέφερε εγκαίρως και ο ΠΣΕ.
Αντιστροφή του κλίματος
Με αφορμή την υποστήριξη που παρείχε ο ΠΣΕ στην πρόσφατη διοργάνωση του Go International στη Μόσχα, αλλά και τις πολλαπλές δράσεις σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεχούς παρουσίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις χώρες-στόχους, με σκοπό την πλήρη ανατροπή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την Ελλάδα.
Όπως τόνισε η κυρία Σακελλαρίδη «ο Σύνδεσμος έδωσε –στρατηγικά- ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ενίσχυση της διεθνούς απήχησης των παρεμβάσεών του. Για μία ακόμη φορά, ο ΠΣΕ με άρθρα, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις σε διεθνή ΜΜΕ, αλλά και με συναντήσεις που είχε με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων κ.α., επιχείρησε και σε πολλές περιπτώσεις κατάφερε να ανατρέψει αμαυρωτικές απόψεις και εκφράσεις σχετικά με τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο εξωτερικό περιβάλλον».
Νέοι Στόχοι-Νέες Δράσεις
Σε ότι αφορά το προσεχές διάστημα, η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, έθεσαν ως προτεραιότητες, για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα:
-Την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω αξιοποίησης του ΕΣΠΑ από επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς, καθώς και Προγραμμάτων Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων
-Την αποτελεσματική εξομάλυνση των επιστροφών ΦΠΑ
-Την επιθετικότερη προβολή και παρουσία της χώρας σε αγορές-στόχους
-Την επίσπευση της απλοποίησης εξαγωγικών διαδικασιών
-Την ανάγκη εδραίωσης σταθερού και φιλοαναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου
-Τη μείωση του ενεργειακού κόστους κ.λ.π.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε η κα Σακελλαρίδη, «κινητοποιούμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων προς όφελος των μελών μας και συνολικά της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, από Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα όπως:
-Την υποβολή πρότασης για την Προώθηση-Προβολή ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε χώρες της ΕΕ και Τρίτες Χώρες.
-Την εξασφάλιση δικτύωσης με ξένους αγοραστές σε Ιταλία, Ρωσία και Κίνα, μέσα από συνεργατικές και κοινές δράσεις με αρμόδιους φορείς.
-Την ανάληψη της επόμενης διοργάνωσης του Προγράμματος GO INTERNATIONAL, σε χώρες-στόχους, με υψηλό δυναμισμό και προοπτικές.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διοργανωθούν: Α) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, Β) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και Γ) ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΕ».
Ερευνητικό έργο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πλούσιο ερευνητικό έργο του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Συνδέσμου, και συγκεκριμένα:
-Στην επικαιροποιημένη έρευνα για τις τάσεις, προοπτικές και ανταγωνισμό αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό του ΟΠΕ
-Στην έρευνα για τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τις 100 κυριότερες εξαγωγικές αγορές της χώρας
-Στην έρευνα (προς ολοκλήρωση)_των ελληνικών εξαγωγών στο Νο1 προορισμό την Ιταλία
-Στις έρευνες-αγοράς κατά παραγγελία μελών του ΠΣΕ και επιχειρήσεων εκτός Συνδέσμου για τις Εξαγωγές σε Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Καναδά κ.α.
Δίνοντας το σύνθημα της επόμενης ημέρας, η κυρία Σακελλαρίδη σημείωσε ότι «ήδη βαδίζουμε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, αν κοιτάξουμε πίσω είπε, θα δούμε εικόνες θυσιών, δυσκολίες, εμπόδια, που άλλοτε θα φάνταζαν εφιαλτικά και αξεπέραστα. Όμως βρισκόμαστε εδώ. Όρθιοι. Χτυπημένοι, αλλά όχι πεσμένοι. Στριμωγμένοι, αλλά όχι νικημένοι. Λένε πως ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Παραφράζοντας τη ρήση της Αμερικανίδας πολιτικού Νταϊάν Φεϊνστάιν, θα λέγαμε ότι «η ανάκαμψη δεν είναι τίποτα άλλο παρά από την ίδια την επιβίωση» και κάλεσε όλους, να εξασφαλίσουν όχι την επιβίωση, αλλά την ενίσχυση του Συνδέσμου συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».