Σαν τελευταία σταγόνα

Eξοργισμένοι είναι με την Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς την Τρίτη το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή.

 

Αυτό υποστηρίζει το Reuters, το οποίο μάλιστα περιγράφει την ενόχληση που δημιουργήθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα».

Η τηλεδιάσκεψη με το EWG είχε στόχο να δοθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που ξεμένει από ρευστό και χρόνος ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση.

Τρεις πηγές, όμως, με γνώση του θέματος δήλωσαν πως αντί για ενημέρωση, ένας Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε αυτή τη σύντομη τηλεδιάσκεψη, δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο» και ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους.

Προσθέτουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ’ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα θα πρέπει να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη διστακτικότητά της.

Και οι τρεις πηγές επιβεβαίωσαν το θέμα και την οργή των υπουργών Οικονομικών για τη στάση της Ελλάδας που δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε, γράφει το πρακτορείο, θυμίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά και να χρεοκοπήσει…

Εν τω μεταξύ από χθες το βράδυ οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας επιδεινώθηκε,  ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η αρχή έγινε με την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τον κάλεσε να «σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη», για να ακολουθήσει δεύτερη «βόμβα» από τις Βρυξέλλες με την πληροφορία ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ομάδα των Βρυξελλών, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων από τους τρεις θεσμούς, ζήτησε την ανάκληση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν μονομερείς ενέργειες. Το καμπανάκι για την Αθήνα είχε χτυπήσει νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση..

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι διέξοδος θα βρεθεί «μόνο με πολιτικές αποφάσεις», ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με αντικείμενο το αίτημά του για την πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπου ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, κάτι που κατά τη γνώμη της Αθήνας θα ανάψει το πράσινο φως και στην ΕΚΤ προκειμένου να διευκολύνει τη ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

 

http://www.sofokleous10.gr/top-story/305847-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B5%E2%80%A6