Σε εξέλιξη Πανελλαδική έρευνα για τα αντικίνητρα διεθνοποίησης των επιχειρήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη, πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με στόχο την ανάδειξη των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα. Μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, με εμπειρία στις εξαγωγές, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία ως τις 25 Ιουνίου να καταθέσουν εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις αναφορικά στα αντικίνητρα διεθνοποίησής τους.

 

 

Όπως τόνισε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕΕΜ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κύριος Ιωάννης Χαλικιάς «είναι γνωστό ότι οι εξαγωγές έχουν για τη χώρα μας στρατηγική σημασία και κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι σήμερα δεδομένα διεθνοποίησης των επιχειρήσεων βασίζονται σε αναλύσεις διεθνών Οργανισμών και ελάχιστα είναι γνωστά για τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Εξαγωγείς, βάσει των προσωπικών τους εμπειριών, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

 

Για πρώτη φορά, επιχειρείται μία πανελλαδικής εμβέλειας προσέγγιση σε όλους τους εξαγωγικούς κλάδους, προκειμένου να καταγραφούν εμπόδια, αντικίνητρα και προκλήσεις, που αφορούν όλα τα στάδια της εξαγωγικής διαδικασίας, από το εσωτερικό περιβάλλον και τις υποδομές των επιχειρήσεων, ως την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τις διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων, την αλυσίδα μεταφοράς και τις τελωνειακές διαδικασίες».

 

Ο κύριος Χαλικιάς απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας σημειώνοντας «προϋπόθεση για την επιτυχία της έρευνας είναι η όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή των Ελλήνων Εξαγωγέων. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες συμβάλλουν σε μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει στη διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές και στην διαμόρφωση πρότασης συγκεκριμένων μέτρων ανά κλάδο για την διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων».

 

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας βρίσκεται στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα: pse.intellisoft.gr, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο site του ΠΣΕ: www.pse.gr. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ως τις 25 Ιουνίου 2014.

 

 

 

 

 

Αντικίνητρα Διεθνοποίησης

 

Να σημειωθεί ότι στο Διαρκές Βαρόμετρο που τηρεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για τις επιχειρήσεις-μέλη του, σχετικά με τα αντικίνητρα των εξαγωγών την τελευταία διετία:

 

  • Το 64% των ερωτηθέντων έχει απαντήσει ότι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Εξαγωγείς είναι η έλλειψη ρευστότητας
  • Το 18% η έλλειψη εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων ως προς την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας
  • Το 9% αναφέρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια
  • Και επίσης 9% την έλλειψη τεχνογνωσίας εξαγωγών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην προ 2012 περίοδο, στην πρώτη θέση των αντικινήτρων καταγράφονταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

 

Έκτοτε, σύμφωνα με τις εξαγωγές επιχειρήσεις, αφ’ ενός κατέστη ακόμη πιο δυσχερής η πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα, υπήρξαν σαφείς βελτιώσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης γραφειοκρατικών εμποδίων. Ως αποτέλεσμα, όλων αυτών των δράσεων και μεταρρυθμίσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, που υλοποιούν τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας που ανακοινώθηκε στις 29.10.2013, η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου βελτιώθηκε κατά δέκα θέσεις σε σύγκριση με το 2013 (52η θέση το 2014, 62η θέση το 2013 και 84η θέση το 2012).