Σε επίσχεση τα διαγνωστικά κέντρα

Γράφει:  ,

Σκληρή επίθεση των Διαγνωστικών Κέντρων κατά του Υπουργείου Υγείας, το οποίο κατηγορούν για αίσχιστο εμπαιγμό και πολιτική που θα καταστρέψει τους έντιμους παρόχους. Απαντούν με επίσχεση παροχής Υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

 

Επιστροφή δεδουλευμένων αποζημιώσεων για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που ξεπερνούν το 40% για το πρώτο εξάμηνο αναζητάει ο ΕΟΠΥΥ, από την εφαρμογή του rebate και του claw back, καταγγέλλουν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦΠΦΥ).
Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να καταβάλλει τα ποσά που οφείλει στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια. Αφενός, οφείλεται σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από το 2007 έως το τέλος του 2011 και αφετέρου, έχει καταβάλλει προκαταβολές αμοιβών (90%) μέχρι και το Μάρτιο του τρέχοντος, ενώ όφειλε να έχει καταβάλλει μέχρι και τον Ιούλιο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι πάροχοι, τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι διαθέσιμα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
«Η ανωτέρω κατάσταση συνιστά αίσχιστο εμπαιγμό», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους και προσθέτουν πως,» το Υπουργείο εφαρμόζει με αυταρχικό τρόπο, αυθαίρετα και πρόχειρα μέτρα περιστολής δαπανών επί του πτώματος των εργαστηρίων μας. Αλήθεια, πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος ότι υπάρχει Διαγνωστικό Κέντρο και Εργαστήριο με ποσοστό κέρδους της τάξεως του 40%; Φαίνεται ότι ορισμένοι «εγκέφαλοι» στο Υπουργείο Υγείας, μην έχοντας επαφή με την πραγματικότητα και την οικονομία της χώρας μας, το πιστεύουν. Γι’ αυτό και εισηγούνται στον Υπουργό κ. Αδ. Γεωργιάδη τέτοια πρωτοφανούς σύλληψης μέτρα, τα οποία ο Υπουργός τα υιοθετεί άκριτα».
Κατά τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο δεν στοχεύει στη συγκράτηση των δαπανών, αλλά στην καταστροφή των έντιμων παρόχων, «επιβραβεύοντας τους κλέφτες», καθώς εκτιμούν ότι το σύστημα rebate / claw back, όπως επιβάλλεται, ενθαρρύνει την αδιαφάνεια και την προκλητή ζήτηση.
«Ο ισοσκελισμένος – δια μέσω του claw back – ισολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημαίνει επί της ουσίας ότι θα συνεχιστεί η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων όπως είναι η θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων και άλλων μέτρων που θα βοηθούσαν στην συγκράτηση των δαπανών», τονίζουν και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πρόχειρες ρυθμίσεις, που καταστρέφουν τους νόμιμους και υγιείς παρόχους.
«Θα πολεμήσουμε σε κάθε μετερίζι. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Δεν θα δεχθούμε ήσυχα τον θάνατό μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας πως επέλεξαν την επίσχεση στην παροχή υπηρεσιών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς δεν αντέχουν να εργαστούν δωρεάν.