Οι ‘εταίροι’ στηρίζουν την κυβέρνηση

Τι δήλωσαν μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η γενική θεώρηση των πραγμάτων και που βρίσκονται σήμερα. Επανέλαβα τη διαφωνία μου για τα εργασιακά. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει η ίδια για τα εργασιακά.
Βεβαίως, αυτή η θέση μας δεν αποτελεί καμία επιλογή για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε ρήγμα στην Κυβέρνηση, ούτε στη συνολική διεκδίκησή μας να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 31 δισεκατομμυρίων και βεβαίως, να εξασφαλιστεί σταθερά, πλέον, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.
Αλλά η εμμονή μας στα εργασιακά, έχει σχέση με την πολιτική μας βεβαιότητα ότι οι μεταβολές, τις οποίες αξιώνει η τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι μεταβολές στα εργασιακά ζητήματα, στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι, ήδη, αποσαρθρωμένα.
Και, εάν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, όποτε αυτή βελτιωθεί – η διεκδίκησή μας είναι να βελτιωθεί όσο γίνεται συντομότερα – το απαράδεκτο αυτό θεσμικό καθεστώς, αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, θα παραμένει.
Τα εργασιακά είναι μία εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν αφορά στις αξιώσεις των εταίρων. Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα αυτό, με όλα εκείνα για τα οποία επιμένουν οι εταίροι. Είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί η ερώτηση δημοσιογράφου:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κυβέρνηση θα παραμείνετε;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Σας είπα λίγο πριν με απόλυτη σαφήνεια ότι η στάση μας για τα εργασιακά, ακριβώς με το περιεχόμενο το οποίο εξέθεσα και στο οποίο αναφέρθηκα, δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε επιλογή μας, δεν υπάρχει τέτοια επιλογή να δημιουργήσουμε ρήγμα στην Κυβέρνηση.

 

ΔΗΛΩΣΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

«Ώσπου να βγει η πατρίδα μας οριστικά από την κρίση και να ξαναγίνει αυτοδύναμη, είμαστε δυστυχώς διαρκώς αντιμέτωποι με δύο επιλογές, από τις οποίες η μία είναι εξαιρετικά δύσκολη και η άλλη απόλυτα καταστροφική, ιδίως για τους πιο φτωχούς και αδύναμους.

Όπως είπαμε με τον κ. Σαμαρά, τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν ταυτιζόμαστε ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά, αλλά συνεργαζόμαστε με συνέπεια για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση.

Θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα καταβάλουμε μέχρι τέλους κάθε δυνατή προσπάθεια.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο. Η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη του. Αλλά δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε μισόλογα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αυτό το ξέρουν και όσοι στον χώρο της Αντιπολίτευσης επιδίδονται στο εμπόριο της δημαγωγίας και της τζάμπα ελπίδας, με τη βεβαιότητα ότι κάποιοι άλλοι σηκώνουμε το βάρος των δύσκολων αποφάσεων. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι άδικα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε, γιατί έτσι γράφεται η Ιστορία.

Έχουμε διανύσει, χάρη στις θυσίες του λαού μας, περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής. Δεν θα κάνουμε πίσω τώρα που μπαίνουμε στην τελική φάση. Το πίσω είναι τρισχειρότερο από το εμπρός και την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη μοίρα της χώρας και του λαού. Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα και θα ανέβουμε μόλις η χώρα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Αυτό θα γίνει.

Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των επόμενων ημερών και για την κρίσιμη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας μέχρι το Euro group της 12ης Νοεμβρίου.

Οι στόχοι είναι:

1ον: Να έρθουν αμέσως όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για να υπάρξει επιτέλους ρευστότητα στην αγορά, ως βάση ανάπτυξης.

2ον: Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να είναι βιώσιμη η χώρα, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλα τέτοια μέτρα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έφτασε στα όρια της αντοχής της. Ας μην παίζουν με τη φωτιά, το έχω ξαναπεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει, αλλά και αυτοί πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι να τιμωρούν έναν ευρωπαϊκό λαό».