Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού South-Stream. Ο Putin παρών στα εγκαίνια

Άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για την Ελλάδα, ο αγωγός South-Stream περνάει απο Βουλγαρία και Σερβία. Πότε θα καθήσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για το φιάσκο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Πότε θα συνέλθουμε και θα σταματήσουμε τους βλακώδεις αριστερισμούς, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις κτιρίων και τις πορείες για τον “αδικοχαμένο Αλέξανδρο”;

 

O ενεργειακός ρωσικός γίγαντας Gazprom και οι εταίροι του ξέκίνησαν χθές, Παρασκευή 7. Δεκεμβρίου 2012, με την κατασκευή του αγωγού South Stream, με τον οποίο θα εισρεύει ρωσικό φυσικό αέριο προς τη νότια Ευρώπη. Κατά την τελετή έναρξης της κατασκευής του αγωγού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ήταν παρών και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την τελετή, κοντα στην πόλη Ανάπα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε συμβολικά η πρώτη συγκόλληση του αγωγού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni Paolo Scaroni, ο διευθύνων EDF Henri Proglio και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wintershall Holding GmbH Rainer Seele.

Παρόντες ήσαν ακόμα μέλη της κυβέρνησης και πρέσβεις από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία​​, Τουρκία, Ελλάδα και Κροατία.

Το έργο έχει μια εκτιμώμενη αξία περίπου 16 δισ. ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους. Συνολικά δημιουργούνται τέσσερις άξονες με χωρητικότητα ροής 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο. Οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2015. Το 2018 ο αγωγός θα έχει αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του, 63 δις κυβικά μέτρα.

Ο νέος αγωγός θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από τις χώρες διαμετακόμισης, ιδιαίτερα Ουκρανία και Τουρκία. Φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η South Stream Transport  A.Ε, ή οποία ανήκει κατά 50 τοις εκατό στην ρωσική Gazprom. Ο ιταλός εταίρος Eni συμμετέχει με 20 τοις εκατό, η γερμανική Wintershall και η γαλλική EdF με 15 ​​τοις εκατό έκαστος.

 

Πηγή: http://de.ria.ru/business/20121207/265096864.html

Περισσότερα για το θέμα:

http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[backPid]=78&tx_ttnews[tt_news]=2985&cHash=80a2b0d87fa2c704b334829552a92673