Στην ατζέντα της ημέρας Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix για την Ευρωζώνη

Αγορά συναλλάγματος: Το EURδέχεται πιέσεις

Το EURκαταγράφει απώλειες έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων σήμερα το πρωι, με τους επενδυτές να προτιμούν πιο ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους. Ο λόγος για αυτό το γεγονός είναι η εκ νέου αναζωπύρωση των ανησυχιών για πρόωρη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, μετά από την βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που κατέδειξαν οι μισθοδοσίες. Επιπλέον οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες για την οικονομία της Κίνας επιβάρυναν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση του δείκτη επενδυτικού κλίματος Sentixγια την Ευρωζώνη. Στις 05:00 GMT, το EURυποχωρούσε κατά 0.3% σε σχέση με το USD, στο 1.3194, ενώ κατέγραφε οριακές απώλειες σε σχέση με το GBP, στο 0.8500. Το AUDτέλος, υποχώρησε κατά 0.8% σε σχέση με το USD, λόγω χαμηλής ζήτησης για τα νομίσματα με υψηλές αποδόσεις.

Μετοχές στην Αγγλία: Αναμένονται πτωτικές κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται από 15 έως 17 μονάδες πτωτικός κατά το άνοιγμα. Ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης για σήμερα είναι οι ο δείκτης τιμών ακινήτων RICS, ενώ οι GreatEasternEnergy (GEEC), RWSHoldings (RWS), GreenDragonGas (GDG), Latchways (LTC), FalklandIslandsHoldings (FKL) και WilliamSinclairHoldings (SNCL) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους SundayTimes, ο βρετανός υπουργός οικονομικών GeorgeOsborne, μπορεί να ανακοινώσει στις 19 Ιουνίου την πώληση του 39% που κατέχει το κράτος στην LloydsBankingGroup (LLOY). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ίσως μέσα στην εβδομάδα η PunchTaverns (PUB) υποβάλλει ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της. Τέλος, σύμφωνα με την SundayTelegraph, η BritishSkyBroadcastingGroup (BSY) θα προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στην τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τα νέα κανάλια της BTGroup(BT/A). 

Ασία: Κέρδη για τις Ασιατικές αγορές

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύονται σήμερα το πρωί, ακολουθώντας την τάση της WallStreet στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία ξεχώρισαν οι SharpCorporation (6753), SoftbankCorporation (9984) και ToshibaCorporation(6502), οι οποίες μεταξύ άλλων έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη. Στις 05:00 GMT, ο δείκτης Nikkei225 ήταν ενισχυμένος κατά 3.5%, στις 13,331.9 μονάδες. Στο Χόνγκ Κόνγκ,  η TencentHoldings (700) ενισχύθηκε μετά από την είδηση για εξαγορά του 15% της PatimasComputers, όπως και στη Νότια Κορέα η KoreaElectricPowerCorporation (015760), κινήθηκε ανοδικά μετά από την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που ήταν σε αδράνεια για 8 μήνες. Αντίθετα, οι φήμες για πώληση του μεριδίου που κατέχει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στην DaewooShipbuilding & MarineEngineeringCompany (042660), οδήγησαν την μετοχή της σε πτώση. Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Μετοχές στις ΗΠΑ: Τα ΣΜΕ ενισχύονται

Στις 05:00 GMT, τα ΣΜΕ του δείκτη S&P 500 κατέγραφαν κέρδη κατά 1.9 μονάδες. Δεν έχουν προγραμματιστεί σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα, ενώ οι AnniesInc. (BNNY) και DiamondFoods(DMND) θα ανακοινώσουν εταιρικά αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Μετά από την κανονική συνεδρίαση της Παρασκευής, οι  TexturaCorporation (TXTR), Equinix (EQIX),GafisaADS (GFA) καιCallonPetroleum (CPE) ενισχύθηκαν κατά 10.8%, 6%, 5.1% και 3.6%, ενώ αντίθετα οι Quiksilver (ZQK), MitchamIndustries (MIND) και Sequenom (SQNM) υποχώρησαν κατά 3.8%, 16.9% και 4.2%, αντίστοιχα. Στην κανονική συνεδρίαση της Παρασκευής ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1.3%, επηρεαζόμενος από την βελτιωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας που κατέδειξαν οι μισθοδοσίες για τον Μάιο. Μεταξύ άλλων, οι MorganStanley (MS), Citigroup (C), WalMartStores (WMT), Abercrombie & Fitch (ANF), Yum! Brands (YUM), Salesforce.com (CRM), Gap (GPS) και GameStopCorporation (GME) ενισχύθηκαν κατά 6.3%, 1.5%, 0.9%, 4.2%, 3.4%, 4.1%, 2.7% και 6.2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα οι IntelCorporation (INTC) και IronMountain(IRM) υποχώρησαν κατά 0.2% και 15.8%.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιθανές απώλειες κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Ο δείκτης DAXαναμένεται από 3 μονάδες πτωτικός έως 3 μονάδες ανοδικός, ενώ ο δείκτης CACαναμένεται από 7 έως 10 μονάδες πτωτικός κατά το άνοιγμα. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα περιλαμβάνουν το δείκτη επενδυτικού κλίματος Sentixγια την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της Ιταλίας, τη βιομηχανική παραγωγή Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας, τις λιανικές πωλήσεις και το δείκτη απασχόλησης της Ελβετίας, καθώς και το δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελλάδας, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί εταιρικές ανακοινώσεις για σήμερα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ιαπωνική SoftbankCorporationβρίσκεται σε συζητήσεις με την DeutscheTelekomAG(DTE) για πιθανή εξαγορά της θυγατρικής της, TMobileUSA. Ο SergioMarchionne, διευθύνων σύμβουλος της FiatSpA (F), επισήμανε ότι η εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση νέας συνεργασίας στην Κίνα για την κατασκευή των νέων μοντέλων της Chrysler. Τέλος, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα IlSole 24, η BerkshireHathaway, εταιρία που ελέγχεται από τον WarrenBuffett, ενδιαφέρεται για την εξαγορά παγίων της UnipolGruppoFinanziarioSpA (UNI) που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της δεύτερης με την FondiariaSaiSpA (FSA).

Μακρο-οικονομική ενημέρωση

Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώνεται: Ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε στο 2.1% για τον Μάιο, συγκρινόμενος με το επίπεδο 2.4% του Απριλίου  

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξάνεται: Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας ανήλθε στα USD 20.4 δις για τον Μάιο, συγκρινόμενο με τα USD 18.2 δις του Απριλίου. Για την ίδια περίοδο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0.3%. 

Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα υποχωρούν περεταίρω: Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της Κίνας μειώθηκε κατά 2.9% μέσα στον Μάιο, συγκρινόμενος με μια πτώση κατά 2.6% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η προσφορά χρήματος M2 της Κίνας αυξάνεται με φθίνοντα ρυθμό: Για τον Μάιο, η προσφορά χρήματος Μ2 της Κίνας αυξήθηκε κατά 15.8%, συγκρινόμενη με μια αύξηση κατά 16.1% που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας ξεπερνάει τις προσδοκίες: Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ρυθμό 0.9% και συγκρινόμενο με το ρυθμό ανάπτυξης 0.3% του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας αυξάνεται: Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας ανήλθε σε  JPY 818.8 δις για τον Απρίλιο, συγκρινόμενο με τα JPY219.9 δις. που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά

Η SaxoBank είναι μια διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε συναλλαγές και επενδύσεις στα διεθνή χρηματιστήρια μέσω Internet. Η SaxoBank επιτρέπει στους ιδιώτες επενδυτές και τους εταιρικούς πελάτες να διαπραγματεύονται συνάλλαγμα, συμβόλαια επί της διαφοράς (CFD), μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ), δικαιώματα προαίρεσης και άλλα παράγωγα μέσα από τις πολυβραβευμένες πλατφόρμες που διαθέτει στο Internet, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου.

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ:Προς όφελος των πελατών η SaxoBank προσφέρει τις πληροφορίες στα Ελληνικά. Οι χρήστες αυτών των πληροφοριών συμφωνούν ότι η SaxoBank δεν μπορεί να είναι υπόλογη για καμία άμεση ή έμμεση απώλεια ή τραυματισμό που προκλήθηκε εξολοκλήρου ή επιμέρους λόγω ατελούς ή ανακριβούς μετάφρασης από το πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο σε άλλη γλώσσα. Οποιαδήποτε μετάφραση έχει απόκλιση από το Αγγλικό κείμενο που βρίσκεται για παράδειγμα στη σελίδα www.tradingfloor.comθα πρέπει να μη λαμβάνεται υπόψη.