Στις 5 Μαΐου αρχίζει η συζήτηση για το χρέος, αποφάσεις το φθινόπωρο

Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα φέρει στο τραπέζι του Eurogroup το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους    

 

 

Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, στις 23 Απριλίου, αναμένεται να θέσει σε κίνηση τις διεργασίες για το ελληνικό χρέος, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου και πιθανή κατάληξη το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η «παραμετρική βελτίωση του χρέους», όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με άλλα λόγια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τη χώρα «χρηματοδοτήσιμη».

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 στο Eurogroup.

Όταν το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κατ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής: «Θα περιμένουμε την έκθεση της Eurostat και θα προχωρήσουμε». «Μην ανησυχείτε. Θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας» φέρεται να είπε.

Εντούτοις, όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μην χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Στη συζήτηση λοιπόν θεωρείται θα τεθούν ντα πάντα: Εάν θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, εάν θα υπάρχει ή όχι συμμετοχή του ΔΝΤ, αν ο έλεγχος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν θα ανοιχτεί ή όχι γραμμή χρηματοδότησης stand by facility, και με ποιους όρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές, οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα το Βερολίνο θεωρούν ότι «δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς stand by facility».

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/266425-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-5-%CE%BC%CE%B1%CE%90%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%81%CE%BF