Στις δημοσκοπήσεις απαντά μόνο το 10% του πληθυσμού

Εξ οικείων τα βέλη. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι δημοσκόπος και επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης στις πολιτικές επιστήμες και όμως, παρ’ ότι του δημοσκοπικού επαγγέλματος, δεν διστάζει καθόλου για λόγους επιστημονικής ακεραιότητας, να αμφισβητήσει τα ευρήματα αυτής της συγκυρίας των δημοσκοπήσεων κι αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως υπηρετούν.

 

 

 

Στην πραγματικότητα, ο Χρ. Βερναρδάκης είναι καταπέλτης ενάντια στην αξιοπιστία των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, αφού τεκμηριωμένα βεβαιώνει ότι μόνο το 10% (!!!) του πληθυσμού απαντά πλέον στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων και ότι αυτό το 10%, που απαντά είναι το πιο ευκατάστατο και με τα λιγότερα προβλήματα.

 

 

Στην πραγματικότητα, ο Χρ. Βερναρδάκης μας βεβαιώνει ότι «μάπα το καρπούζι» και ότι τα δημοσκοπικά πουκάμισα είναι αδειανά.

 

Κι όμως, πάνω στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό και ανεξάρτητα αν αυτό αναγνωρίζεται δημόσια ή όχι, οι επικοινωνιακές πολιτικές και οι στρατηγικές των κομμάτων. Δυστυχώς, οι «βολεμένοι» μέσα στην κρίση κατανέμουν τα «ποσοστά» των κομμάτων και αναδεικνύουν τις υποτιθέμενες προτεραιότητες της κοινής γνώμης και τη βούλησή της σε κρίσιμα θέματα και προβλήματα (πχ στάση απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ, ανάγκη να γίνουν εκλογές ή όχι, απεργίες, κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κλπ κλπ). Το κυριότερο, όμωσ, είναι ότι μόνο το 10% των «βολεμένων» και των πλέον «άνετων» διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα της συγκυρίας και το διαμορφώνει σε όλο και πιο συντηρητική και καθεστωτική κατεύθυνση.

 

Οι διαπιστώσεις του Χρ. Βερναρδάκη αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια που στηρίζουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και υποδηλώνουν ότι βασίζεται σε ένα επίπλαστο και τεχνητό υπόστρωμα, το οποίο υποβάλλει ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και πολιτικής.

 

Τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει σύσσωμη η Αριστερά από τις εμπεριστατωμένες αποκαλύψεις του Χρ. Βερναρδάκη είναι κάτι παραπάνω από ρηξικέλευθα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΠΕΡΑΙΒΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ: ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

 

 

 

-Πως ερμηνεύεται το τεράστιο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου στην δημοσκόπηση της Public Issue;

 

Είναι λογικό. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι η ερώτηση αφορούσε τις ευρωεκλογές οι οποίες είναι σε τρεις μήνες. Είναι πολύ νωρίς.

 

 

 

Επίσης,δήλωση ψήφου κάνει περίπου ο ένας στους δυο. Στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας συμβάλλουν και οι αρνήσεις, τα κλειστά σπίτα, τα ακατάλληλα άτομα. Σκεφτείτε ότι πλέον εκτός του «φακού» των δημοσκοπήσεων είναι το 80%-90%. Άρα έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος, λόγω κοινωνικών συνθηκών, κάτι που κάνει και το εργαλείο των δημοσκοπήσεων κάπως επισφαλές. Κάποτε δουλεύαμε με το 50% του εκλογικού σώματος.

 

-Όμως αυτό το 90% κάπως θα πρέπει να κινηθεί εκλογικά.

 

 Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο, αλλά δεν επιδέχεται απάντησης. Υπάρχει ένα ερώτημα, εάν θα πάει το ποσοστό αυτό στην κάλπη. Πόσο θα πάει; Οι μισοί; Σχεδόν όλοι; Κανένας;

 

Επιπλέον, εφόσον φτάσουν όλοι αυτοί στην κάλπη, η ψήφος τους δεν θα είναι συστημική: δηλαδή δεν θα είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελιά, ΔΗΜΑΡ ή άλλοι σχηματισμοί των τελευταίων ετών. Το που θα πάει βέβαια είναι ασαφές.

 

– Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κλείνει. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση εμφανίζονται να έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Γιατί συνέβη αυτό; Έχει κάνει λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δεν μπορεί να αξιολογηθεί αυτό βάσει των λαθών που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο λόγος που εμφανίζεται το κλείσιμο είναι ότι το 10% του πληθυσμού το οποίο πλέον απαντά στις δημοσκοπήσεις, όπως προείπαμε, είναι ένα κομμάτι που δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα μέσα στην κρίση. Είναι πιο άνετο και ενός πιο ανεβασμένου επιπέδου. Είναι κάπως πιο ήσυχο, πιο εξασφαλισμένο και λιγότερο εκτεθειμένο. Συνεκτιμώντας αυτά, το ποσοστό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο.

 

Κανονικά θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να έχει υπεροπλία σε αυτό το κομμάτι και το ΠΑΣΟΚ να είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένο.

 

Αλλά και εδώ να τονίσουμε ότι οι ερωτήσεις αφορούσαν τις ευρωεκλογές και όχι τις βουλευτικές – όπου τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όμως είμαστε τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, χωρίς διακύβευμα, με έντονο ευρωσκεπτικισμό. Συνεπώς είναι νωρίς για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα νούμερα ως τάση.

 

– Το Ποτάμι μπορεί να ξεφουσκώσει;

 

Προφανώς. Αλλά το πως εξηγείται το ποσοστό του ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε ένα δεκαπενθήμερο για να το δούμε. Μέχρι στιγμής υπάρχει η απήχηση στα μίντια. Και επειδή μιλάμε, όπως είπαμε για ένα 10% του εκλογικού σώματος πιο ασφαλές οικονομικά και πιο εκτεθειμένο στα μίντια είναι επόμενο να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά. Όμως όπως είπαμε, όλα αυτά δεν εκφράζουν απολύτως την γενική τάση.

 

– ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν να τους… πάρει το ποτάμι;

 

Βέβαια. Εάν δούμε όλα όσα προείπαμε αντίστροφα, στο συγκεκριμένο κοινό έχουν το ΠΑΣΟΚ 3,5% και η ΔΗΜΑΡ 1,5%. Εάν τα πάρω αυτά τοις μετρητοίς, στις εκλογές θα δούμε την ΔΗΜΑΡ στο 0,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 1,8%.

 

Όταν στο κομμάτι που έχει μια πιο συστημική συμπεριφορά τα κόμματα αυτά έχουν τέτοια ποσοστά, σε ένα σύνολο όπου θα μπει και το αντισυστημικό και η διαμαρτυρία και η φτώχεια και η ανέχεια μόνο κάτω μπορούν να πάνε.

 

– Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει κάποια σταθερά ποσοστά. Μπορούμε να πούμε ότι «μέχρι εκεί είναι» ή έχει κρυμμένους ψηφοφόρους;

 

Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι πολύ πιθανό να έχει κρυμμένους ψηφοφόρους. Το ζήτημα της μεγάλης αποχής από τις δημοσκοπήσεις και το ζήτημα ότι μιλάμε για ευρωεκλογές κάνουν το τοπίο πιο θολό.

 

Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν οι διώξεις της Χρυσής Αυγής δημιουργούν κρυμμένους ψηφοφόρους ή απομακρύνουν το κοινό από το κόμμα. Η δημοσκόπηση, μια ποσσοτική έρευνα, δεν μπορεί να το δείξει αυτό. Θα πρέπει να έχουμε άλλα δεδομένα για να μελετήσουμε τις διακυμάνσεις που έχουν γίνει.

 

Άλλα, και πάλι, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών εν γένει θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί καθώς δεν υπάρχει το δίλημμα, δεν υπάρχει το διακύβευμα και δεν έχει τεθεί ατζέντα.

*O Χρ.  Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.
Πηγή: tvxs.gr

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15699:bernardakhs-dhmoskophseis&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278