Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η απασχόληση στις ΗΠΑ

Αγορά συναλλάγματος: Ανάμικτες τάσεις για το EUR

Το EUR καταγράφει ανάμικτες τάσεις σήμερα το πρωί έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Οι επενδυτές αναμένουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και την επικείμενη ψηφοφορία στην Ιταλική βουλή για στήριξη της κυβέρνησης του Enrico Letta. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της ADP για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Στις 05:00 GMT, το EUR κατέγραφε απώλειες κατά 0.1% σε σχέση με το USD, στο 1.3521 ενώ σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0.1% σε σχέση με το GBP, στο 0.8359. Το AUD τέλος, υποχώρησε κατά 0.3% σε σχέση με το USD, επηρεαζόμενο από την ασθενή εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου της Αυστραλίας για τον Αύγουστο.

Μετοχές στην Αγγλία: Πιθανές απώλειες κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται από 9 έως 15 μονάδες πτωτικός κατά το άνοιγμα. Οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες για σήμερα περιλαμβάνουν τον κατασκευαστικό δείκτη της Markit, καθώς και το δείκτη τιμών ακινήτων της Halifax, ενώ οι Tesco (TSCO), LiDCO Group (LID) και Proactis Holdings (PHD) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Στο δεύτερο μέρος της δίκης της BP (BP/) σχετικά με την διαρροή στον κόλπο του Μεξικό, η εταιρία κατά την υπεράσπισή της τόνισε ότι έλαβε μέτρα άμεσα για να περιορίσει την διαρροή, και ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, η Tesco (TSCO) ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Κινέζικη China Resources Enterprise Limited, για την δημιουργία κοινοπραξίας με σκοπό την επέκταση των λιανικών πωλήσεων της πρώτης και στην Κίνα.
Ασία: Κέρδη για τα Ασιατικά χρηματιστήρια

Οι Ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί, ακολουθώντας τα χτεσινά κέρδη στην Wall Street. Μεταξύ άλλων, στην Ιαπωνία η SoftBank Corporation (9984) ενισχύθηκε, μετά από σχετική αναβάθμιση από broker, ενώ αντίθετα οι Mixi Inc. (2121) και Japan Airlines (9201) ήταν από τις μετοχές που έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες. Στις 05:00 GMT, ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 1.7%, στις 14,234.4 μονάδες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες Ασιατικές αγορές, ξεχώρισαν στο Χόνγκ Κόνγκ οι Hutchison Whampoa (13) και China Resources Enterprise (291), όπως και στη Νότια Κορέα οι Samsung Electronics (005930) και SK Hynix (000660), οι οποίες έκλεισαν την πρωινή συνεδρίαση με κέρδη. Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές σήμερα, λόγω αργίας.
Μετοχές στις ΗΠΑ: Τα ΣΜΕ υποχωρούν

Στις 05:00 GMT, τα ΣΜΕ του δείκτη S&P 500 υποχωρούσαν κατά 2.6 μονάδες. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα περιλαμβάνουν την έρευνα της ADP για τη μεταβολή στην απασχόληση, τις κατασκευαστικές δαπάνες, τον μεταποιητικό δείκτη της ISM, καθώς και το δείκτη εγκρίσεων στεγαστικών δανείων της MBA. Μέσα στην ημέρα, οι Monsanto (MON), Texas Industries (TXI), CalAmp Corporation (CAMP) και Village Super Market (VLGEA) έχουν προγραμματίσει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Μετά από την κανονική χτεσινή συνεδρίαση, οι Global Payments (GPN) και Energy Transfer Partners (ETP) ενισχύθηκαν κατά 6.8% και 1.1%, αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα τα δυσμενή αποτελέσματα τριμήνου, οδήγησαν την Team Inc. (TISI) σε απώλειες κατά 10.6%.
Κατά την κανονική χτεσινή συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0.8%, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι η μερική αναστολή των λειτουργιών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα διαρκέσει πολύ. Μεταξύ άλλων, οι Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Merck & Company (MRK), Ford Motor (F), Netflix (NFLX), Yahoo! (YHOO), Walgreen (WAG) και H&R Block (HRB), ενισχύθηκαν κατά 2.4%, 2.7%, 2.4%, 1.9%, 5.0%, 3.4%, 4.5% και 4.5%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η πτώση της τιμής του χρυσού οδήγησε την Newmont Mining Corporation (NEM) σε απώλειες κατά 3.2%.
Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιθανόν ανάμικτες τάσεις κατά το άνοιγμα

Ο δείκτης DAX αναμένεται από 3 έως 5 μονάδες ανοδικός, ενώ ο δείκτης CAC αναμένεται από 9 έως 10 μονάδες πτωτικός κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα περιλαμβάνουν το δείκτη τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης, την απασχόληση της Ισπανίας, καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων. Οι Gerresheimer AG (GXI) και KappAhl AB (KAHL) θα ανακοινώσουν εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου μέσα στην ημέρα. Η GDF Suez (GSZ) συμφώνησε να αναλάβει την λειτουργία και διαχείριση μια μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουρουγουάη, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2015. Τέλος, η Adam Opel AG, θυγατρική της General Motors, επισήμανε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή ενός πολυμορφικού οχήματος με την συνεργασία της Peugeot SA (UG), με την παραγωγή να προορίζεται για την μονάδα της πρώτης στην Ισπανία.
Μακροοικονομική ενημέρωση
Οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων στις ΗΠΑ υποχωρούν: Ο ετησιοποιημένος ρυθμός πώλησης οχημάτων στις ΗΠΑ υποχώρησε στα 15.3 εκατ. για τον Σεπτέμβριο, συγκρινόμενος με τα 16.1 εκατ. που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Η νομισματική βάση της Ιαπωνίας επεκτείνεται: Για το Σεπτέμβριο, η νομισματική βάση της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 46.1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συγκρινόμενη με μια αύξηση κατά 42.0% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας περιορίζεται: Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας, υποχώρησε στα AUD 815.0 εκατ. για τον Αύγουστο, συγκρινόμενο με το έλλειμμα ύψους AUD 1,375.0 εκατ. του προηγούμενου μήνα.

Οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στην Αυστραλία μειώνονται: Σε μηνιαία βάση, οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στην Αυστραλία υποχώρησαν κατά 4.7% τον Αύγουστο, συγκρινόμενες με μια αύξηση κατά 10.8% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.