Στον Λάτση το Ελληνικό

Ολοκληρώθηκε το έγκλημα των εγκλημάτων της εκχώρησης του Ελληνικού στα συμφέροντα Λάτση και έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 915 εκ. ευρώ. Το αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ την Δευτέρα (31/3).

 

Η πώληση αυτή καθ’εαυτή του Ελληνικού,ανεξάρτητα από το ευτελέστατο τίμημα, συνιστά ένα μείζον εθνικό,κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντείνει στην καταστροφή του Νοτιοδυτικού θαλάσσιου μετώπου και συνολικά του Λεκανοπεδίου. Αξίζει, δε, να θυμησούμε ότι σειρά κυβερνήσεων από το 2001 και μετά έχουν υποσχεθεί ότι το παλιό αεροδρόμιο θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η εταιρεία Lamda Development ανακήρυχθηκε ομόφωνα απο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ως προτιμητέος “Επενδυτής” για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.

Είχε προηγηθεί η υποβολή ξεχωριστών γνωμοδοτήσεων (fairness opinions) από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκ. ευρώ, της εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Την Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΚΕΤΟ ΠΛΟΥΣΙΩΝ

Η παράδοση στον Όμιλο Λάτση των 6.240 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και 955.000 τ.μ. παραλιακής ζώνης με 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού «μετώπου», σε «γκέτο πλουσίων», με υπερπολυτελείς κατοικίες και επτάστερα ξενοδοχεία, με ουρανοξύστη(!) πάνω στο κύμα κατά τα παρωχημένα πρότυπα της Ισπανίας ή του Ντουμπάι, με μεγάλα εμπορικά κέντρα, καζίνο και δυο ακόμη ουρανοξύστες στα ενδότερα με αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών του Λεκανοπεδίου στη θάλασσα κατά το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής και χωρίς δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατά το υπόλοιπο.

Η ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η έωλη υπόσχεση, δε, για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν προκύπτει από καμιά μελέτη.Αντίθετα είναι βέβαιο ότι, αντί για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μιας ήπιας ανάπτυξης, θα πέσουν χιλιάδες λουκέτα και θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες υπαρκτές, σήμερα, θέσεις στους εμπορικούς δρόμους των Νοτίων προαστίων της Αθήνας.

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ LAMDA

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς παρουσίασε την εκδοχή της εταιρείας για το τίμημα του Ελληνικού τονίζοντας ότι η βελτιωμένη πρόταση για την έκταση που αγοράζει η εταιρεία του είναι στα “850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο” όταν “το οικόπεδο ενός ιδιώτη (σ.σ.: η εμπορική αξία του) είναι 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο”. Η αγορά, όμως, είναι αυτή που διαψεύδει τον εκπρόσωπο του κ. Λάτση, καθώς στην περιοχή του Ελληνικού οι τιμές πώλησης των οικοπέδων κυμαίνονται από 4.000 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυτό μπορεί να το πιστοποιήσει μια σύντομη περιήγηση στις αγγελίες που δημοσιεύονται. Την ίδια ώρα ένας πρόχειρος υπολογισμός με βάση τη βελτιωμένη πρόταση της Lamda Development δείχνει ότι η εταιρεία αγοράζει από το Ελληνικό Δημόσιο στην εντυπωσιακά χαμηλή τιμή των 147.437 ευρώ το στρέμμα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

«Η αύξηση του τιμήματος εκ μέρους του μοναδικού (!) διαγωνιζόμενου στη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας. Γιατί, ακόμη κι αν κάποιος αποδεχόταν τη φιλοσοφία της σημερινής διαδικασίας, είναι φανερό ότι το τίμημα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν υπήρχαν περισσότερες προσφορές» τονίζει η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχολιάζοντας τη «βελτιωμένη» πρόταση του υποψήφιου αγοραστή.

Για σκάνδαλο έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος υποστηρίζει πως «το Ελληνικό πρακτικά χαρίζεται στην εταιρεία Lamda Development για να δημιουργηθεί σε αυτό ένας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για λίγους. Και ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο αφενός καλείται να καλύψει το κόστος της μετεγκατάστασης των δεκάδων δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό, αφετέρου δεσμεύεται με απόδοση αποζημιώσεων στους επενδυτές σε περίπτωση καθυστερήσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νόμιμων (!) διαδικασιών αδειοδότησης».

Όπως και στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΣΦΑ και τον Ερημίτη της Κέρκυρας ακολουθήθηκε αυτό που τείνει να γίνει το τυπικό «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης: «Ενθουσιώδης αρχική συμμετοχή, μια και μοναδική προσφορά στο τέλος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15867:egklhma-ellhniko&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168