Συγκέντρωση, υπέρ του “Ναι”, στην Αθήνα

«Μένουμε Ευρώπη», «Ελλάς, Ευρώπη, δημοκρατία» και «παραιτηθείτε» είναι τα συνθήματα που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή.

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

 

 

 

 

 

 

 

Κύριο σύνθημα αυτής της συγκέντρωσης ήταν το “Μένουμε Ευρώπη“, ενώ το κλίμα ήταν υποτονικό και χωρίς παλμό. Από τα μεγάφωνα της Πλατείας Συντάγματος ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του “ΝΑΙ” ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής (5/7) καθώς και οι λόγοι των ομιλητών, τους οποίους θα ζήλευε ακόμα και ο ίδιος ο Σόιμπλε…

Το βράδυ της Τρίτης παρέλασε όλη η “καλή κοινωνία”: η αφρόκρεμα της αντιδραστικής διανόησης της χώρας, διάφοροι παρατρεχάμενοι των επιχειρηματικών ελίτ αλλά και “σεσημασμένοι” μνημονιακοί δημοσιογράφοι. Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η παρουσία στελεχών και παραγόντων των μνημονιακών κομμάτων οι οποίοι παρευρέθηκαν σε αυτή την κατά τα άλλα άνευρη συνάθροιση και με τις δηλώσεις τους υπεραμύνθηκαν του “ΝΑΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η περίπτωση του Δήμαρχου Αθήνας ΓΚαμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως “ντροπή” και “κουρελόχαρτο”. Αντικειμενικοί δημοσιογραφικοί κύκλοι που κάλυψαν από κοντα τη συγκέντρωση ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η κινητοποίηση ήταν μάλλον αποτυχημένη και σαφώς κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργούσαν οι διοργανωτές της.

Η αναφορά στην συγκέντρωση θα ήταν αχρείαστη, αν πίσω από αυτά τα κινήματα τύπου“Μαϊντάν” δεν κρυβόταν μια θανάσιμη απειλή προς τους λαούς της Ευρώπης, όπως δείχνει και η πρόσφατη εμπειρία της Ουκρανίας. Η συμμετοχή απλών πολιτών σε αυτές τις αντιδραστικής κατεύθυνσης κινητοποιήσεις, κάτω από την ψυχολογική πίεση των συστημικών μίντια, θα πρέπει να καλεί σε εγρήγορση κάθε προοδευτικό πολίτη.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αποπροσανατολίζονται εξαιτίας της κινδυνολογίας της κυρίαρχης προπαγάνδας δεν έχουν κανένα συμφέρον από την στοίχισή τους με τα πολύχρωμα όσο και αντιδραστικά στο πυρήνα τους εγχειρήματα τύπου Μαϊντάν“. Κι αυτό διότι στο τέλος θα είναι οι ίδιοι που θα πληρώσουν το λογαριασμό με τα μέτρα που θα επιβάλουν οι δανειστές και εγχώριοι υπηρέτες τους, όπως αύξηση της φορολογίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία κα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ