Σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Η Γερμανία επέβαλε, έστω προσωρινά, απόλυτη πειθαρχία σε ένα Γάλλο Πρόεδρο, όπως ο Ολάντ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε δορυφόρο του Βερολίνου και πειθήνιο όργανο του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Το απόγευμα της Τρίτης (26/8) ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την παραίτηση σύσσωμης της γαλλικής κυβέρνησής που υπέβαλε ο ίδιος στον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση της κυβέρνησης ακολούθησε τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης Ολάντ, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είπε ότι »η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη».

 

 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη γαλλική κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ. Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το «αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο. Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο έντονα νεοφιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

 Πολιτικοί παρατηρητές στο Παρίσι τόνιζαν ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση έχει γερμανική σφραγίδα και η σύνθεση της, με προεξάρχοντα το νέο υπουργό Οικονομικών, αντιπροσωπεύει το σιδερένιο χέρι του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου, το οποίο υπαγορεύει, με επίκεντρο το Βερολίνο, τις σκληρές επιλογές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αυστηρής λιτότητας.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας θα επιδεινώσει την οικονομική στασιμότητα και ύφεση στη χώρα, ενώ θα μεγεθύνει τα αδιέξοδα της μονεταριστικής φυλακής του ευρώ, την ώρα που σε ολόκληρη την ευρωζώνη υποτροπιάζει η κρίση.

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 

 

 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

 

Με την λιτότητα να έχει καθηλώσει τη γαλλική οικονομία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμπιστεύθηκε το καθοριστικής σημασίας υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής σε έναν εκλεκτό των γαλλικών τραπεζών: τον μόλις 37χρονο Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα της προεδρίας.

 

Ο Μακρόν σηματοδοτεί μία στροφή προς τα δεξιά -ή μάλλον προς τα ακόμη δεξιότερα-, για την προεδρεία του σοσιαλιστή Ολάντ, ο οποίος βλέπει την δημοφιλία του να έχει κατακρημνιστεί στο πρωτοφανές για οποιονδήποτε ηγέτη στη νεότερη γαλλική ιστορία, ποσοστό-καταστροφή του 17%.

 

Γιός μεγαλογιατρού, καθηγητή της νευρολογίας, και μιας συμβούλου του γαλλικού Συστήματος Υγείας επί ιατρικών θεμάτων, ο Μακρόν σπούδασε φιλοσοφία του δικαίου, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε διότι διηύθυνε την εξαγορά-μαμούθ ενός τμήματος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer από τη  εταιρεία Nestle. H εξαγορά αυτή, συνολικού ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, γέμισε με τεράστια ποσά και τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

 

Το 2011, σε ηλικία 34 ετών, έλαβε τη μεγάλη απόφαση: να περάσει από το γραφείο του τραπεζίτη σε εκείνο του πολιτικού. Αν και στο παρελθόν τον είχε διεκδικήσει ως συνεργάτη και ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Μακρόν υποστήριξε τον Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Μετά τη νίκη έγινε ένα από τα πρόσωπα του στενού οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου των Ηλισίων. «Είναι υγιές στοιχείο, άνθρωπος αυθεντικός και δημιουργικός» έχει πει για τον νεαρό συνεργάτη του ο Ολάντ.

 

Ως προς τις απόψεις του για την οικονομία, ο Μακρόν μοιάζει να μην έχει μυστικά. Ολοι οι Γάλλοι αναλυτές τον χαρακτηρίζουν δεξιό και φιλελεύθερο. Πιστεύει ακράδαντα στην λιτότητα, όπως την απαιτεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην καθημαγμένη από την χρηματοπιστωτική, κρίση Ευρώπη. Με μία διαφορά: ότι εκτιμά πως η εφαρμογή της θα μπορούσε – πάντα όμως σε συνεννόηση με τη Γερμανία -, να είναι «πιο ήπια και μακροπρόθεσμη». Από αυτή την άποψη το μήνυμα που στέλνει το Παρίσι στο Βερολίνο με τον διορισμό του Μακρόν είναι ένα μήνυμα «καθησυχαστικό» ως προς την συνεργασία του άλλοτε ισότιμου, όμως σήμερα προβληματικού, «γαλλογερμανικού άξονα».

 

 Η επιλογή ενός τόσο συντηρητικού πολιτικού δεν έγινε αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). «Το να περνάει ένα μέλος της ολιγαρχίας από μια τράπεζα στο Ελιζέ και το αντίστροφο, ε, αυτό πια είναι πολύ…σαρκοζικό !» σχολίασε δηκτικά ένας άλλος Εμανουέλ, ο Εμανουέλ Μορέλ, στέλεχος της κεντροαριστερής πτέρυγας του PS και επικεφαλής της πολιτικής πρωτοβουλίας «Τώρα Αριστερά!» («Maintenant la Gauche!»).

 

«Ο Μακρόν είναι ο σύνδεσμός μας με μία οικονομία που μπορεί να μην μας είναι πολύ συμπαθής, αλλά με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε συνθέσεις απόψεων και πρακτικών» δήλωσε ένας επικεφαλής δημόσιου οργανισμού, διορισμένος από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

 

 

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

 

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλ, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, ανερχόμενο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

 

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

 

Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα. Η »αριστερή πτέρυγα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί αναφανδόν κατά του «συμφώνου υπευθυνότητας» που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

 

Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της »αριστερής πτέρυγας» από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ εξελέγη με τη στήριξη των Οικολόγων και ενός μέρους της »άκρας αριστεράς», αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στους πρώτους, ούτε στους δεύτερους, που ουσιαστικά έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Οι Οικολόγοι δεν συμμετείχαν ούτε στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα.

 

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον «Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» και «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι θα τη λάβει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17467:gallia-kyvernhsh&catid=37:di-evropi&Itemid=172