«Συνεκμετάλλευση» υδρογονανθράκων στην Κύπρο πρότεινε ο Ερογλου

Πρόταση για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων στην Κύπρο παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, τυχίν αποδοχή της πρότασης, η οποία έχει ξαναγίνει από πλευράς του κ. Έρογλου, θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της παράνομης λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους τρόπους αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και συζήτησαν το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών».

 

Επίσης, αναφέρεται ότι «συζήτησαν την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επωφελείς και για τις δύο κοινότητες και χρηματοδοτώντας μια διευθέτηση (λύσης του Κυπριακού)».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Έρογλου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί «δυο κρατών» στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι «οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα ή πολυμερή διάσκεψη. Την ίδια στιγμή», όπως είπε, «ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το λόγο ότι δεν βλέπει αρκετή πρόοδο για διευθέτηση».

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η «πολυμερής διάσκεψη» ήταν πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. Επίσης, δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμμερίζεται την ελπίδα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και διαδικασία «πάρε-δώσε» ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο λύση στο Κυπριακό.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, γι’ αυτό αρνούνται να συνομιλήσουν κατά την περίοδο αυτή, και ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές στη «Νότια Κύπρο», όπως επισήμανε, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτός που θα εκλεγεί «νέος πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων», θα μπορέσει να καταφέρει να φτάσουμε σε μια “βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση».

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63717788

http://geopoliticsdailynews.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4183.html