Τι λέει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Αμετανόητη εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία και οδήγησαν στα αντίμετρα της ρωσικής ηγεσίας εις βάρος των κρατών-μελών της Ευρωπαίκής ‘Eνωσης, δημιουργώντας τρομερό προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές! Βαρύτατο είναι το πλήγμα για εξαγωγές, μεταποίηση, αγρότες καθώς και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες παίρνουν την κατιούσα με κίνδυνο να μείνουν αδιάθετοι τόνοι αγροτοδιατροφικών προϊόντων.
Η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη να προλάβει τις εξελίξεις,μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις για αποζημιώσεις – “μαϊμού” με σκοπό να καθησυχάσει αγρότες και εξαγωγείς. Πρώτα θα αναζητηθούν αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και «αν υπάρξουν απώλειες θα καταβληθούν αποζημιώσεις», λέει το ΥΠΕΞ. Οι αποφάσεις, που θέτουν εν αμφιβόλω την καταβολή αποζημιώσεων, ελήφθησαν σε μυστική συνάντηση Βενιζέλου-Χαρδούβελη την Παρασκευή (8/8).
Oικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι αποτελεί μείζον θέμα και η τυχόν επέκταση του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ με τη Ρωσία και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η ενέργεια. Αν αυτό συμβεί οι συνέπειες θα επηρεάσουν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων με σοβαρότατες επιπτώσεις. Ενώ τόνιζαν ότι, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει η ελληνική κυβέρνηση που στήριξε την επέμβαση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
ΒΑΡΥTATO ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Εν τω μεταξύ, ένα πραγματικό “τσουνάμι” αλυσιδωτών συνεπειών έχει επιφέρει στην εγχώρια αγορά το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς! Χιλιάδες είναι οι τόνοι αδιάθετων οπωροκηπευτικών και φρούτων και το ενδεχόμενο κραχ στις τιμές παραγωγών, αλλά και τεράστιου πλήγματος στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίας, μεταφορών είναι προ των πυλών!
Αρχής γενομένης από τον πρωτογενή τομέα, ήδη σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 25.000 παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, ακτινιδίων και σταφυλιών που αναζητούν τρόπο να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να διασώσουν το εισόδημά τους.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα οπωροκηπευτικά και φρούτα να καταγράφουν απώλεια 200 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εξέλιξη, καθώς χιλιάδες τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι εξαιτίας της υπερπροσφοράς στην Ευρώπη, αλλά και της καθοδικής πορείας της εγχώριας ζήτησης, απόρροια και των μνημονιακών πολιτικών!
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΨΕΥΔΩΣ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 50 ΕΚΑΤ.
Την ίδια ώρα που η απόγνωση και η οργή κυριαρχεί στους αγρότες, η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των τελευταίων. Πιο συγκεκριμένα και αφού έχει προηγηθεί η αοριστολογία περί των αποζημιώσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μετά το πέρας σύσκεψης κυβερνητικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11/8) στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για “περιορισμένες επιπτώσεις” στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο με ζημιές γύρω στα 50 εκατ. ευρώ!
Το μέγεθος του εμπαιγμού φανερώνεται από τις ίδιες τις δηλώσεις του Δ. Κούρκουλα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι από τη Ρωσία έχουν επιστρέψει φορτωμένα με φρούτα μόλις 10 (!) φορτηγά. Πρόκειται φυσικά για χονδροειδέστατα ψέματα, αφού συνολικά, τα φορτηγά που βρίσκονται στο δρόμο και δεν θα καταφέρουν να περάσουν τα ρωσικά τελωνεία υπολογίζονται σε 3.000.
Οι ζημιές ασφαλώς είναι πολύ μεγαλύτερες, ωστόσο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια σειρά από τακτικισμούς, προκειμένου να συσκοτίσει τις συνέπειες των εγκληματικών πολιτικών της και το “μάρμαρο” της αμερικανο – ΕΕ επιθετικότητας σε βάρος της Ρωσίας εν τέλει να το πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το πάγωμα στην υλοποίηση των συμβολαίων για εξαγωγές προς τη Ρωσία σηματοδοτεί τον αποκλεισμό της εν λόγω αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα για τουλάχιστον μια πενταετία, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
«Χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία ώστε τα ελληνικά ροδάκινα να αποκτήσουν τα μερίδια που κατέχουν στη ρωσική αγορά. Πλέον η αντικατάστασή τους από άλλες χώρες δύσκολα ανακτάται», τονίζουν παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι «η επαναδιείσδυση στη Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 – 5 χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και πάλι το στοίχημα θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί».
Παράλληλα, μεγάλο «θύμα» από τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία είναι η βιομηχανία της μεταποίησης-τυποποίησης καθώς τινάζονται στον αέρα τα επιχειρηματικά πλάνα πολλών επιχειρήσεων, ενώ διακόπτονται και οποιεσδήποτε επενδυτικές κινήσεις αφορούσαν την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους. «Το αδιάθετο tonnage δεν αφήνει περιθώρια για σχεδιασμούς ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.
Την ίδια ώρα ο κλάδος των μεταφορών βρίσκεται εκτεθειμένος, αφού μεσούσης της σεζόν φορτηγά γεμάτα ευπαθή προϊόντα έχουν σηκώσει χειρόφρενο καθώς έχασαν τον προορισμό τους.
Ακόμα και οι εργάτες συλλογής και συσκευασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να διακόψουν την εργασία τους στο βαθμό που οι παραγωγοί αποφασίσουν να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή των καλλιεργειών τους ή ακόμα και να μην προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις.
ΑΓΡΟΤΕΣ: ΝΑ ΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν σε χθεσινή σύσκεψη (10/8) των εκπροσώπων τους στη Βέροια.
Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Επίσης, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με την παραγωγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και προοριζόταν για τη ρωσική αγορά, αλλά εκτείνεται και σε μια μεγάλη ποσότητα αγροτικών προϊόντων που βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Ρωσία.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εν τω μεταξύ, το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει οι περίπου 3.000 (!) νταλίκες των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δεν κατάφεραν να μπουν στη Ρωσία.
«Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία «βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά» πρόσθεσε.
Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.
Για το φλέγον θέμα της τεράστιας οικονομικής ζημιάς, ο Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.
Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.
«Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.
ΕΕ: ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Σειρά συσκέψεων ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες, με τους αξιωματούχους της ΕΕ, να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας από το ρωσικό εμπάργκο. Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος έχει συγκροτήσει μια επιτροπή και από αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η εν λόγω επιτροπή εμπειρογνωμών έχει ως στόχο να εξευρεθούν εναλλακτικές αγορές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που προορίζονταν για την ρωσική αγορά. Δευτερευόντως, η επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών από το νεότευκτο ταμείο για τις αγροτικές αποζημιώσεις, το οποίο μπορεί να διαθέσει μέχρι 400 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται φυσικά για τακτικές κινήσεις του διευθυντηρίου των Βρυξελκών, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη διαχείρηση της κρίσης, πάντα εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, δηλαδή ένταση της επιθετικότητας σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση των πιέσεων.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών, η οικονομική καταστροφή για τη μεγάλη πλειονότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού αρκεί να αναφερθεί ότι το ταμείο που υποτίθεται ότι θα ανακουφίσει τους αγρότες της ΕΕ, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ζημιές για τους Ιταλούς αγρότες, πόσο μάλλον για όλους τους αγρότες.
Από την πλευρά της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι θα περιμένει παθητικά τα αποτελέσματα των πρώτων συζητήσεων στην ΕΕ για τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο καθώς την Πέμπτη 14 Αυγούστου θα συνεδριάσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο Ντατσιάν Τσόλος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι «στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση».
Iskra: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εισαγωγή κατ’ αρχήν αγροτικών και διατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, που εφαρμόζουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγροτοδιατροφική και όχι μόνο, παραγωγή και πρώτα απ’ όλα μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία, τα ελληνικά τρόφιμα και συνολικά την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης, μεγάλης ανεργίας και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει ως δορυφόρος το βρώμικο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχοι της ΕΕ σε βάρος του Ουκρανικού λαού και της Ρωσίας. Πολύ περισσότερο που αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός και οικονομικός πόλεμος ειδικά σε βάρος της Ρωσίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. Συνέπειες οι οποίες κατ’ αρχήν είναι οικονομικές, πρώτα απ’ όλα σε βάρος της αγροτιάς και της ελληνικής περιφέρειας αλλά και δυσμενέστατες συνέπειες που αφορούν την πολιτική θέση, την ασφάλεια της χώρας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμιά από τις κυρώσεις, που κακώς και ερήμην των λαών, αποφάσισε το άθλιο ιμπεριαλιστικό εξάμβλωμα των Βρυξελλών. Κυρώσεις που, ίσως, είναι μόνο στην αρχή και μπορεί να εγκαινιάσουν ένα ευρύτερο οικονομικό πόλεμο, με κίνδυνο να λάβει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, ίσως και άλλες στρατιωτικές προεκτάσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία,ότι αντιτάσσεται σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο και σε νέα τείχη στην Ευρώπη και ότι η ενίσχυση των φιλικών ελληνορωσικών σχέσεων συνιστά στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει ένα στενό και μυωπικό ευρωκεντρισμό στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, ο οποίος όχι μόνο είναι επιζήμιος και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι μια επιλογή παρωχημένη, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17298:ametanohth-empaizei&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
Κυβέρνηση
Διϋπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη πραγματοποιήθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ. Μετά το τέλος της, ανακοινώνονται τα εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το π
ρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται.