Ακόμη και οι βαρύτερες λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν το εφιαλτικό μέλλον που προοιωνίζονται για την Ελλάδα και τον λαό της οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Προκειμένου να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αυξήσουν θεαματικά τον λογαριασμό του τρίτου μνημονίου, από τα 5,4 στα 9 δισ ευρώ εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Κάτι που θεωρείται απολύτως βέβαιο από κάθε σοβαρό άνθρωπο που δεν θέλει να εξαπατά τον εαυτό του, δεδομένης της βαρύτατης, υφεσιακής καταστολής της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είχε ήδη πάρα πολλούς λόγους να ντρέπεται (ξεπούλημα των τραπεζών αντί πινακίου φακής, ασφαλιστικό, φορολογικό, παράδοση των κόκκινων δανείων στους γύπες των funds, υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τα νέα μέτρα (κατ’ ευφημισμόν, contingency measures) εξαντλώντας τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση φύλου συκής. Επιδιώκει να μην νομοθετήσει ακριβή κατάλογο μέτρων, αλλά “μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων”, έχοντας ωστόσο αποδεχθεί ρητά ότι τα μέτρα θα έχουν αυτόματο χαρακτήρα, όπως αξίωσαν απερίφραστα οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, μιας “αυτόματης” Προκρούστειας Κλίνης, η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο πότε και ποια αντιλαϊκά μέτρα (περικοπές δαπανών, νέοι φόροι, απολύσεις και δεν συμμαζεύεται) θα επιβάλλονται. Θα το αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες οι δανειστές, κάθε φορά που τα στοιχεία της τρόικας θα εμφανίζουν “αποκλίσεις” από τους συμφωνημένους στόχους.
Φύλλο συκής αποτελεί η απόφαση του Eurogroup και για τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι προσπαθούν όπως- όπως να συγκαλύψουν στους βουλευτές και στους ψηφοφόρους τους την απόλυτη χρεοκοπία των μνημονίων. Το τρίτο μνημόνιο των 5,4 δισ δεν βγαίνει; Ανεβάστε το στα 9 δισ, είναι η απάντηση των δανειστών! Μια σχιζοφρενική στάση, που θυμίζει τη λογική των μεσαιωνικών γιατρών, οι οποίοι μία μόνο θεραπευτική μέθοδο ήξεραν δια πάσαν νόσον: την αφαίμαξη του ασθενούς. Δεν αποδίδει η “θεραπεία”; Χειροτερεύει ο ασθενής; Αφαιρέστε του κι άλλο αίμα! Μ’ αυτή τη δοκιμασμένη μέθοδο είναι βέβαιο ότι η ασθένεια στο τέλος θα εκλείψει- μαζί με τον άρρωστο! Κι όταν έρθει η μέρα που θα αναγκαστούν να κηρύξουν οι ίδιοι την Ελλάδα σε πτώχευση, αυτό που θα έχει απομείνει, θα είναι μια Ελλάδα- Ειδική Οικονομική Ζώνη της Γερμανίας και των συμμάχων της, με όλα τα “φιλέτα” του κοινωνικού της πλούτου και τα πιο ζωντανά στοιχεία της εργατικής της δύναμης λεηλατημένα από τους δανειστές.
Όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να παρηγορηθεί με την ιδέα μιας “αναδιάρθρωσης light” του χρέους. Ένα σενάριο που ξεφούρνισε, προφανώς για να βοηθήσει τον Τσίπρα στο επαχθές έργο του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Τίποτα περισσότερο από στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. Η εν λόγω “αναδιάρθρωση” (σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής του χρέους για μεγάλο διάστημα και επιμήκυνση ομολόγων μέχρι το 2045) δεν είναι παρά μια επανάληψη αυτών που είχαν τάξει οι Ευρωπαίοι ήδη από το 2014 στον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να έχει μεσολαβήσει το οδυνηρότατο, τρίτο μνημόνιο. Η εφαρμογή τους σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην επιτροπεία του ESM, σε κατάσταση διαρκούς λιτότητας, τουλάχιστον για άλλες δύο δεκαετίες.
Πρέπει να είναι κανείς εντελώς τυφλός για να μη βλέπει ότι αυτή η κυβέρνηση, από τη στιγμή που σύρθηκε στη μοιραία ταπείνωση του περασμένου Ιουλίου, είναι απολύτως παραδομένη, έτοιμη να συρθεί σε οποιαδήποτε καινούργια ταπείνωση της ζητήσουν οποιαδήποτε στιγμή οι δανειστές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα σηκώσουν το χεράκι τους να ψηφίσουν τα τερατώδη, μνημονιακά νομοσχέδια τις αμέσως επόμενες μέρες, θα γραφτούν στα πιο μαύρα κατάστιχα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Η πράξη τους θα τους συνοδεύει, σαν ανεξίτηλο στίγμα, για πάντα. Οι στιγμές που περνάει η χώρα είναι απολύτως κρίσιμες και η ανάγκη ενός νέου, παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και να φυσήξει επιτέλους ένας αναζωογονητικός άνεμος ανατροπής, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24107:mnimonio-tetarto&catid=81:kivernisi&Itemid=198
Ξεκινούν και πάλι από σήμερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να κλείσουν τα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ (5,4 δις άμεσα και 3,6 δις ευρώ εφεδρικά) σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της Ολλανδίας, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για την δυνατότητα μια έκτακτης συνόδου κορυφής μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη, αν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στις πέντε ημέρες καθαρής διαπραγμάτευσης που απομένουν, οικονομικό επιτελείο και δανειστές θα πρέπει:
– Να οριστικοποιήσουν ασφαλιστικό και φορολογικό που κατατέθηκαν χθες στην Βουλή, ώστε να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό κλείνοντας έτσι μέτρα 3,6 δις ευρώ.
– Να καταθέσουν στην Βουλή και το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ στο 24%, τέλη κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ , συνδρομητικής τηλεόρασης, ΕΦΚ σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, τέλη κυκλοφορίας) οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν άλλα 1,8 δις ευρώ.
Η προσθήκη που υπάρχει πλέον είναι ότι, θα πρέπει να βρεθούν και να ψηφιστούν και τα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ (2 % του ΑΕΠ) που ζητούν ΕΕ και κυρίως το ΔΝΤ ως εφεδρεία σε περίπτωση αποκλίσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε από χθες, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ, ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία, τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να νομοθετηθούν προληπτικά ώστε να εφαρμοστούν όποτε και αν χρειαστεί.
Με δεδομένο ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποδέχθηκε στην Ολλανδική πρωτεύουσα να υιοθετήσει τα μέτρα, σχεδιάζεται μια είδους παράκαμψη, ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.
Πάνω στον Οργανικό νόμο για την σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες αυστηρά όρια για έσοδα και δαπάνες από το 2018 και μετά. Αν τα όρια αυτά δεν επιτευχθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αυτόματη ενεργοποίηση κάποιων από τα μέτρα που θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Το ακόμη πιο δύσκολο θέμα θα είναι η επιλογή των μέτρων και η κοστολόγηση εφαρμογής τους, καθώς η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Άμστερνταμ επανέλαβε πολλές φορές χθες ότι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «αξιόπιστα». Δηλαδή να φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Ποια μέτρα παίζουν ως «έκτακτα»
Υποψήφια για τη λίστα των εφεδρικών μέτρων είναι παρεμβάσεις, οι οποίες αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή, λόγω υψηλού πολιτικού κόστους ή είναι προγραμματισμένα να συζητηθούν από την επόμενη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα:
Μια ακόμη παρέμβαση στον ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες έπεσαν στα μαλακά από τις αλλαγές του 2015. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι:
– Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24% στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος).
– Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%, από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.
– Η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6% που ισχύει για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια του θεάτρου. ¨Όλα αυτά τα είδη αναμένεται να μεταταχθούν στο συντελεστή του 13%.
– Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 8.180 ευρώ που ζητούν από τώρα οι δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να θέσει μια τόσο μεγάλη μείωση στα μέτρα «ύστατης καταφυγής».
– Ουσιαστικές περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης αλλά και τα ειδικά μισθολόγια για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς , δικαστικούς και υψηλόβαθμο κλήρο. Επίσης, στην κατεύθυνση της συνέχισης των αλλαγών στο δημόσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.
– Το πάγωμα επ’ αόριστο των νέων προσλήψεων με την διατήρηση στο ακέραιο του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις. Σε αμφισβήτηση τίθεται ακόμη αν θα επιτραπούν και οι συνολικά 6.700 προσλήψεις που θεωρούνται σήμερα σίγουρες, αφού έπρεπε να γίνουν από το 2010, αλλά αναβάλλονταν για να συγκρατηθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
– Ορισμός σημαντικών περικοπών ή στις αμυντικές δαπάνες , με αρχή τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί από φέτος στον προϋπολογισμό.
– Εξοικονόμηση περίπου 950 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018, όπως αναφέρεται και στο τρίτο μνημόνιο.
– Δέσμευση εκ των προτέρων από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των συνολικά 27 αποκρατικοποιήσεων που περιείχε το υπόμνημα του μνημονίου ΙΙΙ, στις οποίες περιλαμβάνονται, η πώληση του 51% της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ. Οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα έρθουν έσοδα 1,4 δισ. το 2016, 3,7 δισ. το 2017 και 1,3 δισ. το 2018.
(Πηγή: enikonomia.gr)