Τα κέντρα σημαντικών δημοσιονομικών αποφάσεων πρέπει να βρίσκονται στην χώρα μας

Μας λέει ο  Πέτρος Αρβανίτης, Υποψήφιος  ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

 

 

 

 

1.Ποιος  πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης σήμερα

 

Πιστεύω πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την διαμόρφωσή της από την δεκαετία του 50 ήταν η δημιουργία συνθηκών διατήρησης της σταθερότητας στην Ευρώπη με απώτερο σκοπό την ευημερία των λαών. Αυτό μετά λύπης μου βλέπω πως δεν τηρείται διαμέσου της μεγάλης οικονομικής κρίσης την οποία παρατηρούμε αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

 

2. Ποια  είναι η αιτία της κρίσης στην ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή οικονομική ένωση είναι βασισμένη στην έρευνα του νομπελίστα RobertMundell και συγκεκριμένα στις συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπάρξει Περιοχή Άριστων Ισοτιμιών. Δυστυχώς κάποιες από αυτές τις συνθήκες, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη συγχρονισμένων οικονομικών κύκλων σε όλες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα. Οι προαναφερθείσες δυσκολίες μαζί με την έλλειψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανισσοροπίας μεταξύ των πλεονασματικών και των ελλειμματικών χωρών μπορούν να θεωρηθούν κάποια από τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Πιστεύετε ότι ένα νόμισμα όπως το ευρώ, ταιριάζει σε μια οικονομία της περιφέρειας όπως η δική μας;

Το κατά πόσον ταιριάζει ένα νόμισμα σε μια οικονομία καθορίζεται από τα μέτρα τα οποία προστατεύεται η εν λόγω οικονομία από τα λογικά προβλήματα η εισαγωγή του μπορεί να εγείρει. Συγκεκριμένα η εισαγωγή ενός ισχυρού νομίσματος και η ύπαρξη χαμηλού κόστους δανεισμού σε μια οικονομία σαν την Ελλάδα που δεν ήταν συνηθισμένη σε αυτό στο παρελθόν οδήγησε σε υπέρμετρη κατανάλωση αλλά και σε υπέρμετρο δανεισμό, χωρίς στην περίπτωση της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με σκοπό τη ενδυνάμωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα ο παραγωγικός ιστός της χώρας να αντιδράσει μέσα στην ευρωζώνη.

4.Το νόμισμα μιας χώρας, θα πρέπει να ελέγχεται από  υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η ΕΚΤ ή η ΕΕ, και  από  ιδιωτικούς φορείς όπως η ΤτΕ, ή θα πρέπει να συντελεί στην εθνική ανεξαρτησία

 

Σίγουρα πρέπει τα κέντρα σημαντικών δημοσιονομικών αποφάσεων να βρίσκονται στην χώρα στην οποία απευθύνονται και σίγουρα πρέπει τις σημαντικές αποφάσεις να τις λαμβάνουν άνθρωποι εκλεγμένοι από τον λαό και όχι διορισμένοι, αλλά σαφώς σε συμβουλευτικό επίπεδο είναι πολύτιμη η εμπειρία διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών φορέων.

5. Τελικά  το Ευρώ και η ΕΕ, είναι ταμπού;

Σαφώς και το ευρώ δεν αποτελεί ταμπού, αλλά κατά την γνώμη μου είναι ένα «εργαλείο» το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την θεσμοθέτηση των διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν την ευημερία των κρατών που το έχουν υιοθετήσει.

6. Ποιες προτάσεις έχετε ώστε να υπάρχει μείωση  της ανεργίας, με ταυτόχρονη  και τουλάχιστον ισόποση αύξηση της παραγωγής?

Η καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα. Είναι μία από τις προτεραιότητές μου και ένας τομέας που θέλω να δραστηριοποιηθώ. Σίγουρα η εξαγωγή νέων και δει νέων επιστημόνων είναι μία τεράστια πληγή για την Ελληνική Οικονομία καθώς η Ελληνική οικονομία χάνει ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ υψηλές δυνατότητες. Η λύση που συνοψίζει την απάντηση ως προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι σίγουρα τα έργα υποδομής και ανάπτυξης. Μεγάλη έμφαση κατά την γνώμη μου πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

7. Η απόφαση της ΕΕ για το Δουβλίνο ΙΙ, θεωρείται ότι είναι υπέρ ή κατά της Ελλάδας;. Εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα μετανάστευσης  και αν ναι, τι προτείνετε για την αντιμετώπισή του

Είναι αλήθεια πως η αποφάσεις του Δουβλίνο ΙΙ έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στην χώρα μας η οποία από ανθρωπιστικής άποψης δεν είναι αποδεκτή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι αποθήκη ψυχών οι οποίες εγκλωβίζονται και φυλακίζονται εδώ. Άρα θεωρώ πως θα πρέπει να διαμορφωθεί μια διαφορετική λύση η οποία να είναι ανθρωπιστικά ορθότερη. Από την άλλη πλευρά η μετανάστευση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύστημα, να μην προκαλεί εγκληματικότητα και να μην θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ταυτότητα. Αρα σαφώς πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελέγχου της μετανάστευση με σαφείς όμως ανθρωπιστικές πτυχές.

8. Η κοινωνική σας προσφορά σε ένα δοκιμαζόμενο λαό….

 

Καλώ τους Έλληνες να στηρίξουν γενικότερα νέου ανθρώπους οι οποίοι να έχουν όραμα, δυνατότητες και όρεξη για δουλεία. Είναι νομίζω ο μόνος δρόμος για να απεμπλακεί η χώρα από τον παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας και να οδηγηθεί σε μια νέα ημέρα η οποία θα φέρει καλύτερες συνθήκες για τους Έλληνες. Πιστεύω πως πληρώ τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα είναι μεγάλη μου τιμή και ευθύνη ταυτόχρονα να  επιλεχθώ από τον Ελληνικό λαό να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο.

 

 

 

ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984.  Κατοικεί στον Πειραιά από όπου είναι και η καταγωγή του. Είναι άγαμος.

Αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα με αριστείο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι κάτοχος  μεταπτυχιακού τίτλου, MScinFinanceandAccounting, από το LondonSchoolofEconomics με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά, λαμβάνοντας υψηλή διάκριση στη βαθμολογημένη εργασία από τον εκλιπόντα υποψήφιο νομπελίστα SudiptoBhattacharya. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής. Μέρος της επιστημονικής του έρευνας θα παρουσιαστεί στο παγκόσμιο συνέδριο χρηματοοικονομικής  F.E.B.S. τον Ιούνιο του 2014 στο Λονδίνο.

Η εργασιακή του εμπειρία εκτείνεται στους τομείς της χρηματοοικονομικής έρευνας, του οικονομικού σχεδιασμού και της οικονομικής διαχείρισης σχεδιασμού (projectmanagement).

Ο λόγος που αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές με το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι γιατί πιστεύει στην ευεργετική ενεργή συμμετοχή των νέων επιστημόνων στα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα καθώς επίσης πιστεύει στην δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στην αποτελεσματικότητα του για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Κύριος σκοπό της δραστηριοποίησης του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία οδηγεί τις γενιές των Ελλήνων στην μετανάστευση σε αναζήτηση εργασίας.